Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов СНИМКА: Архив
Владислав Горанов СНИМКА: Архив

Увеличенията на заплатите от 10% в бюджетната сфера няма да са на калпак, а ще зависят от трудовото изпълнение. Това обясни министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет.

"Ние ще увеличим с 10% средствата за персонал, оттам нататък ще има различни методи за разпределението, те няма да са на калпак. Сегашният модел на заплащане в държавната администрация предвижда индивидуалното увеличение да е съобразено с трудовото изпълнение. Много е вероятно то да е диференцирано- по-добрите служители да получат повече от 10%, а тези с по-ниско трудово изпълнение да получат малко по-малко. Има механизъм за атестация. Но ние ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства", уточни Горанов.

Той изтъкна, че от 2008 г. не е правена такава хоризонтална промяна в бюджетната сфера. Цената ще е около един милиард или 1% от БВП. По последни данни около 433 хил. души са заети в бюджетния сектор, но това е динамична величина, защото някои числености на администрацията не са обект на административна регулация.

Това увеличение е възможно благодарение на превишението на приходите над разходите с 2,5 млрд. , което се дължи на по-добрата събираемост, преизпълнение на приходната част и забавяне на част от разходите, които вероятно ще бъдат наваксани до края на годината. Те са свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.

Повишението на заплатите ще засегне абсолютно всички служители, които работят в бюджетната администрация по смисъла на Закона за публичните финанси. За заетите в средното образование увеличението всъщност ще е с 20%, тъй като техните заплати вече бяха вдигнати с десет на сто.

Това е една относително добра новина на фона на пазара на труда, в тази сфера е една от най- ниските безработици след 1991 г. Много трудно се намират качествени служители за бюджетната сфера. Очакваме това увеличение да се отрази положително на целия пазар на труда като изтласка до някаква степен и останалите доходи, допълни Горанов. По думите му ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове.

Няма връзка между това и увеличението на пенсиите – механизмът за тяхното определяне е действащ и няма нужда да бъде променян. Той отчита нарастването на средния осигурителен доход и на инфлацията.

Относно новите варианти за здравното осигуряване, представени от министър Кирил Ананиев, Горанов заяви, че е привърженик на демонополизацията - пациентът да има право на избор дали да се осигурява изцяло в НЗОК или в застрахователно дружество. Според него новата задължителна застраховка е допълнително данъчно бреме.