Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Манолев
Александър Манолев

Зам-министърът на икономиката Александър Манолев е предложен за министър на транспорта. 

Той е завършил Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Петрич с профил „Счетоводство и Контрол“. Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС”, организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите”, University College London; „Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон.

Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.

Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г. 

В третия кабинет на Борисов е назначен за зам.-министър на икономиката, той е човекът на ГЕРБ в ръководството на ведомството. Негови ресори са оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", насърчаването на малките и средните предприятия, инвестициите и търговските аташета, подпомагането на експорта.   

Александър Манолев на посещение в габровската компания "Мехатроника"
Александър Манолев на посещение в габровската компания "Мехатроника"

Оперативната програма е отличник по усвояване на евросредстства. По нея 31,24% от парите вече са в бизнеса, пред нея е програмата за развитие на човешките ресурси.

Негова и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е идеята за ваучерите за малките и средни предприятия, които да им помогнат да се листват на борсата. До месец ще започнат да се приемат заявления. 

Основната му задача при привличането на инвестиции е да помага да се преодоляват пречки пред индустриалците, които влагат парите си. В бизнеса припомнят как е съдействал на "Мултивак" и на "Леони", която прави значима инвестиция в Плевен. 

Манолев на среща с ръководството на Лондонската фондова борса.
Манолев на среща с ръководството на Лондонската фондова борса.

Съдейства за създаване на съвет на малките и средните предприятия, за да се преодоляват пречки пред бизнеса, ако се къса връзката между институциите. По негова идея е разработен проект за трудов договор между ученик и работодател, за да може в летните месеци ученици от горните курсове да работят по специалността си. 

Зам.-министърът Манолев на среща с индийски инвеститори в Делхи.
Зам.-министърът Манолев на среща с индийски инвеститори в Делхи.

Владее английски, испански и гръцки език.

Семеен с две деца.