Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите

Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е доживял само до 1955-а, нямал е представа, че и по-голям мор се задава. Днес спрат ли туитър и фейсбук, интелигентните обитатели на планетата ще рухнат психически за броени минути.

Наскоро едната мрежа блокира за час и половина, отприщвайки паника и масова истерия: никой не знаеше другите какво правят, нямаше къде да се хейти, тагва, шерва, лайква и селфи, Земята на самотек се въртеше. Някъде по същото време и А1 се скапа за ден или два в Гърция, хвърляйки хиляди български летовници в шок. Омаломощени от затъмнението, те благодаряха и целуваха земята от радост при щастливото си завръщане в профилите.

Дори кратко изключване води до депресия, повсеместният дефицит на внимание безпомощно се гърчи на пода. Шофьори, зидаро-мазачи и обикновени безделници не могат да се произнесат по актуалните обществени теми, баби загубват привилегията да възхваляват Бойко Борисов, нереализирани журналисти са принудени да изброяват сами вкъщи положителните си качества, поколения, съсловия и класи са лишени от трибуна, която никога не са заслужавали. Трагедията би била неописуема.

Може пък Дан Браун да се окаже провидец и техническият напредък наистина да ни тласка към ново еволюционно ниво - плът, натъпкана с наноботи, защото човешката тъпотия граници не знае. Засега друг освен авторът на “Произход” не е дал по-аргументирана алтернативна перспектива за цивилизацията. Зависимостта от социалните мрежи наистина нарастра заплашително, без нея онзи ден нямаше как да се надигне безлична тълпа, за да кълне и проклина Цветана Манева, че се е снимала в клип на Азис.

Не че българската простотия е най-велика на света, но безспорно е интересно да наблюдаваш как народ, свикнал 45 години ЦК на БКП да му направлява вкусовете и културата, се сблъсква челно със свободата на изразяването. Критериите му се объркват, не може да прецени да кърми ли последно в мола, или не.

Без социална мрежа нямаше да се наслаждаваме на класически абсурди като примерно острата гражданска критика на стотици чичовци и лели, които са “прецЕнили”, че Манева е станала алчна, щом е паднала в чалгата. Някакъв барабанист от балетния театър даже припомня на “великата актриса” какви ужасни неща е наговорил веднъж Азис за театралната публика. Да я светне, демек, тя да се стъписа и да си покрие главата с пепел. Вместо да си думка барабаните...

На фейсбук най-хубавото му е, че носи пълно удовлетворение на незадоволените дори и с най-евтиния интернет пакет. Естетиката и хармонията на парчето “Позна ли ме” ще бъдат хейтени по най-безсмислен начин дълго време от хора, които така и няма да гледат клипа. Същите, които не могат да приемат, че Кристиано Роналдо струва 100 милиона евро, няма никога да се примирят и с факта, че Азис е най-успешният български музикант на новото време.

За Васил Троянов Боянов през 2016 г. “Ню Йорк таймс” написа: “Трудно е да се определи кой е най-големият хит на т. нар. Крал на чалгата, но тоалетът му определено е впечатляващ - Азис се облича като Джордж Майкъл в клипа към Faith.” Американците, които трудно може да бъдат обвинени в прехласване по българска чалга, сложиха “Хабиби” в класацията: “25-те песни, които ни казват накъде отива музиката”. По очевидната причина, че добър или лош, слаб или дебел, красив или грозен, гей или хетеро, този човек е изградил неповторим образ и неподражаем стил, продава се “от Ванкувър до Владивосток”, само за няколко седмици “Хабиби” натрупа 20 милиона гледания. Ти кой си фактически, че го хейтиш?

На всичко отгоре е откровен, не се прави на някой друг и не спестява истината за себе си: “Във всяка моя песен прозира, че аз съм циганин, и може би заради това ми се получават нещата.” Няма нужда да харесваш музиката му, за да го уважаваш, но виртуалната критика не е космополитна, по-простичко възприема нещата: той е циганин, аз - не, начи да мре!

Дървеният фейсбук философ няма време и енергия да прочете в гугъл, че холивудски звезди с милиарди зрители като Джордж Клуни, Джони Деп, Скарлет Йохансон, Дани де Вито, Еди Мърфи, Анджелина Джоли, Брад Пит, Натали Портман, Мила Кунис, Ева Лонгория, Ема Уотсън са се снимали в музикални клипове. Нищо, че някои хора са отвратени от Еминем и Риана, звездата от “Трансформърс” Меган Фокс намира творческо вдъхновение от участието си в тяхно видео. Цветана Манева по-долу ли е?

За голямо съжаление, пропуснахме да проследим как се отрази на публиката Мариус Куркински в клипа на Лили Иванова. Как го сдъвка българската фейсбук машина? Кое повече я скандализира - че хомосексуален актьор и режисьор се снима в продукт на примата на българската естрада или че гениалният Куркински снизходи до прехваления кич? Този дебат сигурно е бил шедьовър, война на световете, мор по лозята. Нещо друго го засенчи и мина безславно. Ох, дано повече да не се случват такива пропуски, фейсбук никога да не спира, защото ще започнат да крещят от балконите. И това вече ще ни бъде краят.