Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 27 юли компанията на Миню Стайков "СИС Индустрийс" е на сина на секретарката на Тодор Живков (Обзор) Миню Стайков посреща сина си от ареста през 2013 г.

Обвиниха алкохолния бос за

пране на пари, данъчни престъпления 

и източване на 1 млн. лв. ДДС,

сина му Стайко го издирват

100 души

цивилни и полицаи в пълна

секретност атакували

Карнобат

Бизнесменът Миню Стайков беше обвинен в четвъртък от спецпрокуратурата в участие в престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Синът му Стайко е в чужбина и затова засега няма обвинение. Вероятно ще бъде обявен за издирване, въпреки че първоначалната неофициална информация бе, че е сред арестуваните в сряда. Разследващи казаха, че знаят в коя държава е Стайков-младши.

Обвинение получи и синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван Димитров.

37-годишният мъж е собственик на сградата, в която се е намирала разбитата през юли фабрика за нелегални цигари.

Останалите петима са техни приближени - счетоводители и хора, пряко ангажирани в производството и пласмента на незаконните цигари. Трима от задържаните имат и обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол.

Миню Стайков ще отговаря и за избягване на плащането на ДДС и възстановяване на

неследващ се

данъчен кредит

в размер на общо

1 016 139 лв.

Заедно с повдигане на обвиненията спецпрокурорите наложиха на алкохолния бос и хората му 72-часов арест.

Най-вероятно Миню Стайков и останалите шестима ще бъдат докарани в специализирания съд в събота. Тогава прокуратурата ще им поиска постоянен арест.

През целия ден

в четвъртък

прокурори

разпитваха

задържаните

и им повдигаха обвинения. Процедурата продължи до късно вечерта. Над 2 часа в сградата на СДВР е бил разпитван собственикът на “Винпром Карнобат”.

Според негови партньори в сряда почти през целия ден е вървяла новината за негов арест, въпреки че той не бил задържан. Арестуван бил едва към 20 часа вечерта.

В сряда сутрин прокурори, следователи, данъчни и униформени влязоха в офисите на бизнесмена в родния му Карнобат и в предприятията му в близките села Венец и Костенец. По същото време претърсвания започнаха и в офисите на Стайков на столичния бул. “Джеймс Баучър”.

Осведомени споделят, че над 100 души е била групата от разследващи. Полицията в Карнобат не е била уведомявана за предстоящата акция.

В офисите разследващите намерили златни инвестиционни монети, скъпи бижута и 100 хил. долара в касета.

Разплитането на схемата с нелегалните цигари започнало на 18 юли, когато антимафиоти от ГДБОП атакували след сигнал сграда, някогашна мандра, близо до жп гарата в Карнобат.

В нея открили фабрика за нелегални цигари, чийто производствен цикъл за 5 дни бил 1000 мастербокса. Седмичната печалба от нея била около милион и половина, а месечната - 6 млн. лева.

Работниците били арменци. За да не напускат нелегалната фабрика, в нея имало оборудвани спални, фитнес, кухня.

Собственик на сградата е синът на кмета на Карнобат.

“Наемателят на

помещенията е

била фирма от

Стара Загора”,

съобщи бащата на Иван - кметът на Карнобат Георги Димитров.

“24 часа” го откри в четвъртък по обед на път за София, където отиваше, за да се види със задържания си син.

Според Димитров помещенията били дадени за складова и производствена дейност преди 2-3 години, но нито той, нито синът му подозирали какво се върши в тях.

“Едва след като разбиха фабриката, разбрахме за какво са използвани помещенията, преди това не сме влизали”, каза кметът на Карнобат.

След акцията на 18 юли постройката е опразнена. Едва в сряда, когато започнали обиските в обектите на алкохолния бос,

кметът разбрал,

че свързват

нелегалната

фабрика за

цигари с

Миню Стайков

Според Димитров договорът за наем не бил сключен между Иван с фирма, собственост на пазача на фабриката. Преди ден се появи информация, че портиерът официално се водел наемател.

Пазачът обаче бил посредникът при плащането на наема от 6 хил. лв. между старозагорската фирма и кметския син. Зам. главният прокурор Иван Гешев намекна, че обикновено практиката била подобни фирми, които развиват незаконна дейност , да се водят на социално слаби хора.

“24 часа” научи, че Иван Димитров ще бъде защитаван от известния бургаски адвокат Евгений Мосинов. Той е съпартиец на Георги Димитров и доскоро бе водач на групата на БСП в общинския съвет на Бургас, която се разпадна, след като червените отстраниха от нея зърнения бос Бенчо Бенчев и останаха четирима.

“Това, че отдава под наем помещение, не го прави престъпник”, бе единственият коментар на Мосинов, който също пътуваше за София за среща с клиента си.

На 27 юли Миню Стайков прехвърля собствеността на “СИС индустрийс”, фирмата зад “Винпром Карнобат”, на Стефан Горинов, един от основателите на фирмата и син на секретарката на Тодор Живков Ангелина Горинова и на Десислава Николова, дългогодишен управител на фирмата и човекът, благодарение на чийто труд се появиха уникалните вина “Фотограф” и “Байсикъл”.

Двете офшорки, които всъщност са собственици - “Нет акуизишън” и “Екуити файнанс”, прехвърлят дела си на Горинов и Николова.