Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Баща му е легендарен летец, чиито рекорди още не са подобрени

Тежко проклятие тегне над мястото, където на 22 август катастрофира 62-годишният пилот Валери Димитров, управлявал частен безмоторен самолет Piper PA–44-180. След 6-дневна кома той почина от раните си. Пострада и синът му Александър, на когото предстоят сложни операции до пълното му възстановяване.

На същия злокобен терен - в покрайнините на Шумен в посока Пети километър, в далечната 1976 година

се е разбил самолет,

пилотиран от опитния състезател по безмоторно летене Жечко Станчев. Загива на място, разказаха пред “168 часа” членове на аероклуба в Шумен, който вече не съществува.

На 22 август привечер на връщане от Балчик двумоторният бизнес самолет на Димитров опитва да кацне аварийно. Според свидетели на инцидента машината е направила заход в района на летището, но внезапно траекторията й била променена. Следва фатален удар в дърво в овощна градина. От сблъсъка от единия резервоар

започва да изтича гориво

Пристигналите екипи от пожарната и полицията отцепват района заради опасност от взрив.

Започва разследване по инцидента под надзора на окръжната прокуратура в Шумен. Три са работните версии до този момент – човешка грешка, техническа повреда или лоши метеорологични условия. Ангажирани са и представители на Дирекцията за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт към Министерството на отбраната.

“Още не мога да дойда на себе си и да повярвам, че Валери го няма - заяви пред “168 часа” бившият военен пилот Николай Калев. - Загубих един ценен приятел и колега, с когото сме работили години. Много ще ми липсва с неговата огромна любов към живота, морето и самолетите.” Калев не изключва приятелят му да е подценил нещо в поведението на самолета и това да е причина за фаталния край.

Той си спомня и неписаното правило, което било закон и за загиналия пилот. А то е кратко и ясно - със самолета трябва да бъдеш на "Вие", независимо дали си генерал, обикновен редник, или бизнесмен

Машината си иска своето, всеки един момент трябва да си на ниво, казва Калев. Според него днес много бизнесмени

се убиват с частните си самолети

заради пропуски в подготовката. Хилядите часове, прекарани във въздуха, не значели нищо. Даването на допуск до летене не било повод за самочувствие, смятат специалисти.

“В самолета, както и при сапьорите, само веднъж грешиш кардинално”, обяснява Калев, прекарал хиляди часове в небето.

“С Валери се запознахме при неприятен повод - спомня си той. - Баща му Александър Димитров дойде при мен през 1979 г. в авиобазата в Равнец. Помоли ме да помоля командира на полка да освободи от ареста Валери, тъй като щял да се жени." Валери не могъл да откаже, тъй като бащата бил негов инструктор.

Димитров-старши е заслужил майстор на спорта по безмоторно летене.

Имал рекорди, които не са подобрени

от нито един състезател и до днес. Носител е на наградата на Световната авиационна федерация „Трите диаманта”.

“Тъй като рисувам добре, бащата ме помоли да подготвя

поканите

за сватбата

На корицата нарисувах Валери в самолет и държи една халка. А на земята бъдещата му съпруга тича с другата халка”, разказа за необичайното запознанство Калев. Вероятно затова поискал да види “юнака, на когото помогнал да излезе от ареста”. Първите му впечатления били – много, много буен, строен левент.

През годините приятелството между Валери и Калев продължава. Двамата обичали да посещават вилата на Калев в Балчик, където прекарвали незабравими вечери под шепота на морските вълни. Основна тема, разбира се, били самолетите.

Последната им среща била на честването на Деня на авиацията и космонавтиката в ресторант “Класик” в Шумен. Тогава Валери Димитров

осигурил със свои средства

цялото пиене за купона. Присъствали летци от цяла България.

Насаме Димитров помолил Калев да го свърже с преподаватели, които да четат лекции по

аеродинамика и метеорология

на инструкторите и курсистите в частната му школа в Балчик. За съжаление тази мечта на пилота не се сбъдна заради зловещия инцидент.

На поклонението в църквата “Св. Възнесение Господне”, за да се поклонят пред тленните останки на Валери Димитров, пристигнаха пилоти от гражданската и селскостопанската авиация от цялата страна.

Пилотът ще бъде кремиран,

а прахът му - разпръснат над морето в Балчик. Друга част от урната ще бъде вкопана в гроба на баща му.

Четете още:

Почина един от пилотите на падналия край Шумен самолет

Разбилия се самолет в Балчик се преобърнал през крило и се запалил