Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Варненската окръжна прокуратура обвини митнически инспекор в изнудване на търговец за рушвет от 400 лв. Предстои да бъде насрочена дата за процеса. Според държавното обвинение Ст. Ст. е "поискал и получил подкуп в размер на 400 лева чрез изнудване, като злоупотребил със служебното си положение".

Престъплението е извършено в началото на март миналата година. Митничарят попитал първо, като частно лице, дали в магазина на търговеца се продава домашна ракия, тъй като му предстояло да прави сватба. Продавачът му обяснил, че няма наливен алкохол, но обещал да попита и ако някой продава, да му се обади. После звъннал на дядо си, който всяка година си варял ракия. Пенсионерът от своя страна обещал да продаде колкото ракия трябва, защото на него му били нужни пари за дърва за огрев. Търговецът се обадил на Ст. Ст., казал му, че е наремил ракия, обяснил му колко струва, като допълнил, че трябва да плати и бензина Горен чифлик до Варна, където живеел дядото. Мъжете се разбрали и ракията стигнала до Варна.

През това време митничарят, който работел в мобилните групи, уведомил колегата си, че на 10 март около 9 часа е уговорил купуването на наливен алкохол. Това означавало, че ще извършат проверка за нерегламентирана продажба. Уведомена била и ръководителката на мобилните групи в митницата. На 10 март Ст. Ст. и колегата му отишли в магазина със служебен автомобил на митница Варна. Обявили, че идват да вземат ракията. Търговецът ги отвел до колата си, взел една от шестте туби с ракия, внесъл я в магазина и отсипал от течността, за да опитат стоката. Подсъдимият оставил 2 банкноти по 10 лева и в следващите минути двамата с колегата му се легитимирали. Казали на търговеца, че трябва да ги придружи до митницата. Междувременно колегата на Ст. Ст. си тръгнал със служебния автомобил, като оставил двамата да се разберат. Тогава митничарят обяснил, че срещу 300-400 лв. може да оправи нещата. С колата му двамата тръгнали към митницата. Ст. Ст. отново попитал какво му е приготвил. След като не разбрал намека на митничаря, мъжът казал, че разполага само със 160 лева. Тогава митническият инспектор го накарал да спре и да изтегли още 240 лева от банкомат.

"Подкупът е получен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, тъй като подсъдимият заявил, че ако не получи исканата сума, ще състави акт за административно нарушение, в който ще констатира незаконно държане и предлагане на акцизна стока – етилов алкохол", пише в обвинителния акт.