Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Цачева ще освободи правосъдието на път към КС, Ангелкова може да се върне в транспорта, където беше служебен министър, премиерът още мисли за Порожанов и Нено Димов

Вицепремиерът Валери Симеонов да не е без портфейл, а да стане и министър на туризма.

Това е била една от идеите за промени, която се обсъжда в последните дни. Разговор обаче между премиера и патриота още не е имало. Възможността Валери Симеонов да поеме и туризма вероятно не е била проигравана с партньорите му от “Атака”. Волен Сидеров се обяви против тази рокада пред “24 часа”.

“Госпожа Ангелкова си върши работата много добре и не виждам основание за нейната смяна. Няма логика да обсъждаме други имена за този пост”, заяви той. Сидеров отрече и информации в медиите, че постът е бил предлаган дори и на него. Лидерът на “Атака” е единственият от тримата лидери патриоти извън изпълнителната власт.

Валери Симеонов в понеделник ще обяви, че остава във властта със сериозни изисквания към големия партньор ГЕРБ.

Неофициално в коалицията се говори, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото правителство на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, включително и от Валери Симеонов.

Откритият конфликт помежду им обаче може да насочи Николина Ангелкова към министерството на транспорта, където тя беше вече служебен министър при Георги Близнашки. Все още министър-председателят обаче нямал твърд кандидат за поста на регионален министър. Имало вариант зам.-министърката Малина Крумова да поеме поста.

Има силна реакция в ГЕРБ и дори сред червени кметове за запазването на Николай Нанков. Борисов обаче бил категоричен, че този път оставките ще бъдат гласувани.

За нов министър на вътрешните работи също няма фаворит, въпреки че най-често споменаваното име в ГЕРБ е на сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

Репликата на Борисов, че има претенции към още министри извън тримата, чиито оставки получи, отвориха вратата за серия предположения и слухове, в които се замесват имената на трима министри. Със сигурност от поста министър на правосъдието си тръгва Цецка Цачева, която ще бъде предложена за член на Конституционния съд.

От министрите на ГЕРБ Борисов все още обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук мотивите са липсата на обяснения за хората при кризата с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се съмнения, че избиването на животните е било неоснователно. Все още обаче премиерът не бил взел окончателно решение.

Екоминистърът Нено Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук основната причина ще е спогодба между Борисов и тримата патриотични лидери да не се сменят само хора на ГЕРБ, за да се тушира напрежението в голямата управляваща партия.

“Кой иска оставката на Нено Димов? Една тумба “зелени”, които рекетират държавата от 20 години и пречат на развитието на туризма. Съжалявам много - да си гледат работата, няма да стане”, отсече вицепремиерът Красимир Каракачанов.

“Никой не е застрахован за вечен министър. Трябва обаче да има конкретни основания за това. В случая с оставките на тримата министри, които са от квотата на ГЕРБ, имахме една жестока трагедия, имаше много силно обществено напрежение и желание за поемане на политическа отговорност на ниво министри”, коментира информацията за смяната на Димов Волен Сидеров пред “24 часа”.

Премиерът твърд: Този път оставките ще се гласуват

Този път оставките на нарочените за махане министри ще се гласуват в Народното събрание и заден ход няма да има. В това е бил твърд пред съпартийците си от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов.

До този момент двама министри подаваха оставки, но Борисов не ги внесе в Народното събрание - енергийната Теменужка Петкова и социалният Бисер Петков. След оставките на вътрешния Валентин Радев, транспортния Ивайло Московски и регионалния Николай Нанков в ГЕРБ се надигна вълна в тяхна защита. Според съпартийците на Борисов тримата били достойни министри и не трябвало да бъдат изваждани от кабинета. Герберите недоволстват и че се сменят само техни министри, а тези на “Обединени патриоти” не се закачат независимо от действията им. Премиерът обаче бил непреклонен, че този път няма да даде заден ход и промените в кабинета ще бъдат гласувани от депутатите около 13 септември.

Валери Симеонов казва днес остава ли във властта

след два дни на разгорещени спорове на изпълнителния комитет на партията в Несебър. Това обяви самият той във фейсбук вчера. Симеонов свика извънредното заседание заради поисканите от премиера Борисов и подадени оставки на трима министри - на МВР - Валентин Радев, на МРРБ - Николай Нанков и на транспорта - Ивайло Московски, които не били съгласувани с коалиционните партньори. Депутатите от НФСБ няма да подкрепят оставките при гласуването им в парламента, обяви още Симеонов, защото били против едноличния стил на управление на Борисов.

Каракачанов: Валери е прав, куца ни комуникацията

“Не съм притеснен за “Обединени патриоти” и управляващата коалиция с ГЕРБ. Всичко е въпрос на диалог и дебат. Валери Симеонов обаче е прав за едно - комуникацията в коалицията буксува, а това е проблем. Не мисля обаче, че ще се стигне до сътресение”, коментира в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той също защити Николай Нанков, който не трябвало да бъде сменян. Според Каракачанов предложените от патриотите министри не трявало да се сменят.