Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Фейсбук/Румен Радев
Румен Радев СНИМКА: Фейсбук/Румен Радев

“За пореден път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние чакаме присъди.” Така президентът Румен Радев коментира днес пред журналисти тежката катастрофа в Своге миналата събота.

“Не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент”, заяви Радев в отговор на журналистически въпрос за инцидента с неговия баща и инвалида с триколката, когото той бутна с кола на кръгово кръстовище в Харманли.

“За това си има съответните компетентни органи и всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение. Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати да раздухват случая. Виждате, а и може да си обясните - за да се прикрият реалните скандали с жертвите по пътищата и тяхното състояние, в застраховането, сривът на Търговския регистър, на чуждестранните инвестиции и корупцията”, допълни държавният глава.

На въпрос дали подкрепя исканата оставка на правителството от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, Радев отговори така: Мисля, че трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки, строителството, контролът над качеството на пътищата. Тя се вижда с невъоръжено око, но заради нея загиват хора. Независимо какво ще бъде заключението на следствието - пътят е лош и това е факт, а парите са изядени. И това е не само в Своге. Ако нямаме най-сетне ефективни наказания - не можем да променим системата, а навсякъде се вихри безнаказаност.

“Напоследък е модерно всички на Балканите да говорим за свързаност - основно в областта на транспорта, енергетиката и дигитализацията. Но една такава свързаност ще остане оскатена, ако ние не успеем да обединим нашите млади хора в областта на образованието и науката.” С тези думи президентът Румен Радев закри Х-та генерална конференция на Балканския физически съюз днес, която се проведе в София през последната седмица.

“Това е науката, без която не можем да обясним процесите, които ни заобикалят. Това е науката, без която Индустриалната революция и прогресът на човечеството не биха били възможни. В моята предишна професия динамиката и аеродинамиката са фундаментът на всичко. Летях с часове, за да видя най-сетне как подемната сила стърчи от крилата. Така и не я видях, но летях с огромна убеденост в себе си за безопасността на полета, защото стотици брилянтни умове на физиката бяха регламентирали всичко в тази сложна наука”, заяви Радев.

“Ако се замислим няма област в нашето ежедневие, в която физиката да не присъства и това е точно голямата отговорност и предизвикателство пред всички вас физици - да продължавате този прогрес на човечеството”, каза още държавният глава. Той подчерта, че днешната наука е много сложна и “само обединеният научен потенциал е в състояние да я движи напред”. Радев пожела на участниците много успех в начинанието им да развиват науката.