Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов разговаря в сряда с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов (вдясно).
Премиерът Бойко Борисов разговаря в сряда с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов (вдясно).

- Министър Вълчев: Неуместно!

- Отстраненият директор на НИМХ не получил мотиви защо го махат 2 месеца преди края на мандата

- Цялото ръководство солидарно напуска с него

Управителният съвет на БАН изненадващо уволни директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христо Брънзов три месеца преди да изтече мандатът му начело на НИМХ.

Решението дойде само ден след като на среща при премиера Бойко Борисов академията и институтът постигнаха съгласие метеоролозите да бъдат извадени от БАН и да минат на подчинение на правителството. Това споразумение трябва да бъде одобрено от общо събрание на академията на 10 септември 2018 г.

Че е уволнен, пръв съобщи самият проф. Брънзов. Според него това е свързано с категоричната подкрепа, която оказал в протестите на подчинените му синоптици. Мотиви за решението на управителния съвет на академията обаче не му били представени. 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН, обяви по-рано вчера проф. Брънзов.

Първият му мандат като директор на НИМХ изтичаше през ноември, а според устава на БАН той има право и на втори.

С него напуска и цялото ръководство.

“Беше свикано по правилника извънредно заседание на Управителния съвет на БАН. 12 души са поискали разглеждане на въпроса за прекратяване на мандата и след дискусия и гласуване по реда на избора му е прекратен предсрочно. Това е, което мога да кажа. Не коментирам, само казвам фактите”, каза пред “24 часа” председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

“Мотивите за прекратяването на мандата са неспазване на разпореждания на ръководните органи на Българската академия на науките, уронване на престижа ѝ и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на института от БАН ще продължи след отстраняването на директора му. Мога да ви кажа - това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко”, каза пред БНР пък зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов. Малко след това от академията разпространиха и официално съобщение, че УС е подкрепил изваждането на метеоролозите от академията.

Отстраняването на Брънзов като директор на института обаче предизвика остър коментар от страна на образователния министър Красимир Вълчев, който в последните месеци посредничеше в спора между БАН и НИМХ. “Дори това решение да има основание, в този момент е изключително неуместно. Решението не помага, напротив - отдалечава от каквото и да е съгласие.

Взривява относителния консенсус, който постигнахме вчера. Оставя впечатление за наказателно отношение. Наказание за това, че са стачкували, че искат да излязат от структурата на БАН. Говорих с председателя на БАН. Той също счита, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на колективен орган, какъвто е управителният съвет. Състои се от 27 души, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел за академично самоуправление”, заяви министър Вълчев пред “24 часа”.