Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парцелът на Силистар (в червеното кръгче), заради който бе предизвикан скандалът.
Парцелът на Силистар (в червеното кръгче), заради който бе предизвикан скандалът.

Път до морето или вилно селище провокира мащабни военни действия в най-красивото кътче по българското крайбрежие

Нов път, ново вилно селище, нова бариера, която ще скара еколози и инвеститори, ще има до едно от най-красивите места на Черно море?

Който не е стъпвал на плажа Силистар, сега е моментът да отиде.

Еколозите имат нова точка за гореща битка, а премиерът Бойко Борисов - нов конфликт, който трябва да потуши.

Какво се случва в Царево, на чиято територия се намира плажът Силистар?

Един срещу друг се изправиха природозащитници и общински съвет. Първите твърдят, че ще се лее бетон сред девствената природа, след като местният парламент иска нов ПУП за 22 дка частен имот на 700 метра от плажа в бивш свинарник.

Кметът Георги Лапчев разказва, че общинският съвет решава да промени плана, но само за да се узакони пътят до плажа, който сега минавал през частен терен и на плажуващите можело след време да се наложи да плащат, за да минат бариера, както се е случвало на други места.

Еколозите подозират, че се готви голямо строителство, въпреки че имотът не е на първа линия и попада в зона “Б”, и атакуваха решението на местните съветници.

Според неприетия все още нов Общ устройствен план (ОУП) на общината там би трябвало да се разреши къмпинг с палатки и бунгала, но не и мащабно строителство.

Премиерът Бойко Борисов нареди на кмета Георги Лапчев да даде заден, а областният управител на Бургас Вълчо Чолаков трябва да провери каква е ситуацията.

В четвъртък и окръжната прокуратура се самосезира и разпореди на областния управител да упражни инцидентен административен контрол за законосъобразността на решение на общинските съветници в Царево. Сложният правен термин обясни екоминистърът Нено Димов:

общинските

съветници в

Царево са

нарушили Закона

за устройството

на територията,

като са гласували решение за изработване на проект на план за застрояване в Силистар. Преди да се гласува подобно решение обаче, местният парламент е трябвало да се обърне към Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас, за да получи указания за процедурата, която да се следва.

След задвижването на държавната машина кметът Лапчев продължава да твърди, че някой пуска фалшиви новини и идеята е била да се спрат бъдещи скандали с достъпа до плажа, и в същото време да ограничи желанието на тези, които искали да строят.

“Но ако се стигне до отмяна на решението на общинския съвет и после някой се оплаче, че му взимат вход за плаж, тогава ще кажа: “Оправяйте се”, предупреждава Георги Лапчев. Според него няма да има строителство. Той не е подписвал заповед за застрояване.

“Нека да излезе някой да ми я покаже. Нито има внесен проект в общината за вилно селище, дори инвестиционно намерения няма”, категоричен е Лапчев и е готов да съди всеки, който твърди обратното.

Узаконяването на пътя се налагало, тъй като

преди 25 г.,

когато за първи

път е бил

продаван

имотът, пътят

от него бил

заличен

и липсвал на кадастралната карта. Идеята сега била с приемането на ПУП 800 кв. метра да бъдат взети от собственика за узаконяване на шосето до плажа.

Мотивите на общинарите са, че след време, ако все пак се стигне до строителство, то ще е от двете страни на шосето и собственикът няма да има интерес да го затваря и да ограничава достъпа до плажа.

Лапчев предупреждава, че собствениците иначе съвсем законно ще си преграждат имота и ще започнат войни за достъп до плажа.

“Частният имот е в урбанизирана територия и не е част от парк “Странджа”. При решението за терена става въпрос за допускане, а не за приемане на идея за застрояване”, обяснява кметът.

При целия този шум най-мълчаливи са собствениците на спорната територия - фирма “Ню Билдинг Естейтс”, която го е закупила тази година за 435 хил. лв. Дружеството е притежание на специализираната в строителството на луксозни жилищни сгради “Ню Билдинг Пропърти”, казват в Царево.

В строителния бранш това обаче не е известна фирма. Създадена е преди две години с 500 лева капитал от Красимир Георгиев Христов. Строи кооперации в не толкова престижните столични квартали “Студентски град” и “Люлин”.

Няма публични коментари на собствениците на бившия свинарник какво точно ще изграждат на тази територия, но реално в тази война и те са действащи лица.

Кметът Лапчев ще бори фалшивите новини с кръгла маса, на която ще седнат всички заинтересовани.

Председателят на общинския съвет в Царево Даниел Скулиев предупреждава, че ако се стигне до отмяна на решението от областния управител, той пак ще гласува по същия начин. И потвърждава, че

в общината не

е постъпвал

инвестиционен

проект за имота

“Има само искане за намаляване на показателите - от допустима височина за застрояване от 10 метра, да се намали на 5,50 метра, което е още по-добре, но въпреки това някои пак скачат”, очаква Скулиев. Според него ако някога се стигне до застрояване, процедурата ще отнеме поне 3-4 години.

По случая със Силистар както обикновено се намеси и БСП, чиито съветници са гласували против предложението на кмета.

“С тази докладна на Георги Лапчев теренът ще бъде застроен. Пътят може да минава и от другаде”, коментира Живко Жеков. Вариантите били да се водят разговори за шосе към морето с парк “Странджа” и горското, без да се налага изработване на ПУП за бившия свинарник.

Известният еколог Тома Белев се появи и тук с напомнянето, че общинарите не можели да приемат ПУП на парче до приемането на общия устройствен план.

Проектът за

този план мина

през май т.г.

за обществено

обсъждане,

но еколозите го оспориха и той сега отлежава в екоминистерството.

Много е лесно на еколозите да протестират от жълтите павета - за тях Силистар е само месец и половина през лятото. Нека да дойдат през зимата да видят, че освен туризъм, местните няма друг поминък за препитание”, заяви Даниел Скулиев. Той определи включването на БСП в скандала като нескопосана акция.

“Дори в стария Общ устройствен план при техния кмет Петко Арнаудов, отменен от съда, теренът попада в урбанизирана територия”, твърди шефът на съветниците в Царево.