Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7 съдебни охранители доведоха обвинения шофьор Григор Григоров в Софийския окръжен съд.
7 съдебни охранители доведоха обвинения шофьор Григор Григоров в Софийския окръжен съд.

Съдия пусна Григор Григоров под домашен арест и го предупреди да не излиза от двора си в Божурище

Жена от първите седалки в рейса, обърнал се край Своге, е разговаряла с шофьора Григор Григоров миг преди автобусът да полети към пропастта в Искърското дефиле. Това отклонило вниманието на 59-годишния мъж от пътя, каза прокурор Диана Давидкова пред Софийския окръжен съд. Според нея това е едно от доказателствата, че шофьорът е виновен за смъртта на 17 от 33-те пътници в автобуса.

Делото за мярката за неотклонение на Григоров гледа шефът на Софийския окръжен съд Пламен Петков.
Делото за мярката за неотклонение на Григоров гледа шефът на Софийския окръжен съд Пламен Петков.
Григоров бе конвоиран в съда от 7 охранители. Той видимо не изглеждаше добре, по лицето му личаха белези от катастрофата. Куцаше.

За да го подкрепят, в залата пристигнаха съпругата му и двете му дъщери със съпрузите си. По време на заседанието те ронеха сълзи.

Според прокуратурата докато карал от Своге към София, Григоров завил леко надясно, но не успял да вземе завоя и навлязъл в насрещното.

След това

видял 2 коли,

ударил ги и пак

завил рязко

надясно

С маневрата обаче той преминал през мантинелата и автобусът се преобърнал в дерето. Тези данни на прокуратурата се основават на свидетелски показания на шофьори очевидци. Сред тях са 2-ма шофьори, ударени от автобуса. Думите им потвърдил и моторист, който карал зад рейса.

Прокурор Давидкова посочи в съда, че Григоров е карал с превишена скорост и въпреки усложнените пътни условия не намалил. Шофирал с 53 км/ч при разрешени 40 км/ч.

“Все още не е ясно кое е причинило катастрофата - дали несъобразената скорост, или отклоненото внимание на шофьора”, каза прокурорката. По-рано в сряда тя отне шофьорската книжка на задържания и му наложи забрана да напуска страната.

Адвокатът на Григоров - Христо Ботев каза, че в основата на обвинението стоят свидетелски показания, а не експертизи, което е в разрез с практиката на Върховния касационен съд при подобни дела. Ботев цитира заключение на експертиза, че

автобусът

най-вероятно е

бил технически

изправен

Адвокат на шофьора е Христо Ботев.
Адвокат на шофьора е Христо Ботев.

Григоров има книжка от 1977 г. Няколко пъти е бил наказван - има 2 акта и 7 фиша за шофиране без колани и неправилно паркиране. Не е санкциониран за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и за превишена скорост.

Григоров е един от съдружниците в компанията превозвач “Мобилус 5”. “Фирмата не е уведомила Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” за курса на случайния превоз, каквото е нормативното изискване”, каза прокурорката. Тя потвърди, че автобусът не е минал насрочения за 5 август технически преглед.

Според адвокат Ботев от тахошайбата не може да се установи каква е била със сигурност скоростта на автобуса.

Съдия Пламен Петков, който е шеф на Софийския окръжен съд, пусна Григоров под домашен арест. Така той ще се прибере в къщата си в Божурище.Съдията изрично напомни на шофьора, че ако премине оградата на двора си, ще има “неблагоприятни последици” за него. В знак на почит към жертвите съдия Петков изчете имената им в залата.

Близките на Григор Григоров си тръгват от Софийския окръжен съд.
Близките на Григор Григоров си тръгват от Софийския окръжен съд.