Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данните са неофициални. “Четири лапи” разработва специална методология за общината, за да ги преброи

15 000 бездомни котки обикалят по улиците на София. Данните са неофициални, защото преброяване на уличните котки в столицата никога не е правено.

Ясно е обаче, че проблем с популацията на бездомните котки има и за последните години тя се е увеличила драстично. Причината е намаляването на броя на бездомните кучета, тъй като двете популации са взаимно свързани, става ясно от доклад на фондация “Четири лапи”, която направи последното преброяване по искане на Столичната община.

При преброяването на уличните кучета обаче не са броени бездомните котки.

“Причината е в архитектурата на София, особено в центъра, където има много затворени вътрешни дворове и достъпът до тях е труден. Обикновено трябва да се минава през мазетата и е нужно съдействие от домоуправителите, което прави изключително трудна задачата. Достъпът до тези дворове е важен, защото често котките се разхождат точно в тях”, обясни Явор Гечев от “Четири лапи”.

Фондацията е готова да разработи специална методология, за да може да има яснота колко точно са бездомните котки в столицата. Идеята е да има няколко контролни зони - в центъра, жилищен комплекс, индустриална и вилна част. И в тях да се следи популацията на котките, за да може да се направи обективен извод за целия град. Според експертите вероятно

съотношението

на бездомните

котки спрямо

уличните кучета

е 5 към 1,

а в центъра може би достига и 10 към 1.

Затова в доклада се препоръчва общината да предприеме мерки за кастрация на уличните котки и да изгради приют.

“За последните няколко години сме кастрирали близо 15 000 бездомни котки, с което сме предотвратили появата на стотици хиляди котенца, защото темповете на размножаване на котките са много по-големи от тези на кучетата”, обясни Гечев.

Фондацията работи в партньорство с частни ветеринарни клиники. Бездомни котки се кастрират и в клиниката на “Четири лапи” в “Банкя”, която работи в партньорство с общината. Така

през 2016 г. са

кастрирани 2424

животни, а през

2017 г. - 2636

Ежедневно за кастрация на улични котки се получават над 20 сигнала. Всеки месец фондацията раздава 100 талона за безплатна кастрация в частни клиники. Веднъж пуснали 200 талона, които били разграбени за 4 минути.

“Това обаче е крайно недостатъчно. Затова и общината трябва да се включи в решаването на проблема, за да се овладее навреме. Един от вариантите е общинското предприятие “Екоравновесие”, което разполага с нужната база и има ветеринарни лекари, да започне да кастрира не само уличните кучета, но и котките. Проблемът с тях не е само в София. Такъв проблем имат почти всички големи европейски градове, сред които Виена и Хамбург например. По данни на колеги в Германия има около 2 милиона бездомни котки”, обясни Гечев.

Притокът на изоставени котки към улицата е по-голям, защото те се гледат по-лесно и изискват по-малко грижи. Обикновено са домашни любимци на възрастни и самотни хора. Често те не гледат само по една, а по няколко. Когато стопанинът почине, животните остават на улицата. Имало е такъв

случай, след

който 15 котки

са се озовали

едновременно

на улицата

Затова липсата на приют за котки е проблем. За разлика от кучетата котките не могат да ухапят човек, но пък пренасят различни болести и паразити.

От Столичната община заявиха, че предстои да се възложи разработване на специална методология за преброяване на бездомните котки. Оттам обясниха, че предстои подробно запознаване с доклада на “Четири лапи”, след което ще бъде направена преценка за необходимите последващи действия. Те цитират изискванията на чл. 56 от Закона за защита на животните, че в случаите на увеличена популация от безстопанствени котки Министерският съвет, по предложение на министъра на земеделието, храните и горите, трябва да приеме национална програма за овладяване популацията на безстопанствените котки на територията на страната. След това общините трябва да приемат местни програми за изпълнение на националната и да изготвят план за действие.

Има и 140 бездомни коня

140 скитащи коня в София са преброили от фондация “Четири лапи” по време на преброяването на бездомните кучета. Броят им спрямо предишното преброяване през 2015 г. е намалял наполовина. Тогава те са били 300.

Сигналите за изоставени животни в кварталите “Люлин”, “Филиповци”, “Овча купел” и “Обеля” се увеличават. Това създава опасност от сериозни инциденти, особено пътно-транспортни произшествия. Друг проблем са ромските коне, които обикновено нямат микрочип и не могат да бъдат идентифицирани. Това е и причината да не се знае точният им брой, посочват от “Четири лапи”. Затова догодина фондацията подготвя проект за поставяне на чипове на ромските коне в столицата.

“Общината трябва да има механизъм за контрол и правила за отглеждане на коне. В Кюстендил например при нарушение животното се конфискува, отива в приют и когато собственикът си плати глобата, конят се освобождава. Столичната община не може да налага такива глоби, защото няма място, на което да се настаняват такива коне. Зачестяват и сигналите, които получаваме за насилие към такива животни. През 2017 г. сме получили 29 сигнала за коне”, каза Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Проблем са и работните коне, които се ползват за превоз на събрани вторични суровини. В повечето случаи теглените от тях каруци не отговарят на никакви изисквания за безопасност и създават риск на пътя. Затова в доклада на фондацията се препоръчва общината да проведе кампания за регистрация на работните коне и да въведе изисквания за каруците или да ги забрани изцяло.

В момента тече процедура за предоставяне на държавен имот на общината, на който да се направи приют за коне.