Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКТИ: Не съм участвала при вземане на решения вън от случаите, при които са били обсъждани новинарски програми, заяви Анкова пред СЕМ. Протоколи сега сочат, че тя се е подписала под раздутия първоначален бюджет на предаването "В неделя с.." на Димитър Цонев.
ФАКТИ: Не съм участвала при вземане на решения вън от случаите, при които са били обсъждани новинарски програми, заяви Анкова пред СЕМ. Протоколи сега сочат, че тя се е подписала под раздутия първоначален бюджет на предаването "В неделя с.." на Димитър Цонев.

 

Новият генерален директор на БНТ Вяра Анкова е одобрила първоначалния бюджет от около 200 хил. лв. на предаване за кума си Митко Цонев, което прави почти 5 милиона лева за половин година.
Това установи “168 часа” на базата на протоколи от заседания на Управителния съвет на телевизията в периода май-ноември 2008 г. По това време Димитър Цонев беше програмен шеф на БНТ, а Вяра Анкова оглавяваше новинарската дирекция. Предаването на Цонев “В неделя с...” стана обект на специална проверка в БНТ. Преди старта му бившият програмен директор на телевизията Борислав Геронтиев заяви в прав текст пред “168 часа”, че това предаване му прилича на “схема за източване на медията”.

По време на защитата на кандидатурата си за генерален директор на БНТ през лятото на тази година Вяра Анкова заяви, че няма нищо общо с одобрението на придобили скандалност бюджети, включително този на “В неделя с...”. “Никога не съм участвала при вземане на решения вън от случаите, при които са били обсъждани новинарски програми”, заяви Анкова.

“168 часа” разполага с документи, одобряващи бюджета на “В неделя с...”, под които стои и подписът на Вяра Анкова. От тях се вижда, че новата шефка на БНТ е одобрявала и бюджетите на други предавания, които нямат нищо общо с новинарската дирекция, на която тя беше шеф - като музикалното “Стани звезда” например. Чрез единия документ - протокол от 9 юни 2008 г., се одобрява бюджет от почти 200 хил. лв. на предаване на “В неделя с...” Обсъждат се сумите, необходими за шест месеца - почти 5 млн. лв.
От разбивките става ясно, че за има-няма четири минути танц трупата на Нешка Робева е получила одобрение за хонорар в размер на около 17 хил. лв. на издание! Около 23 хил. лв. на предаване са били одобрени за фирмата “Интерактив медия сървисиз”. Проверка на Етичната комисия в БНТ след това установи, че Митко Цонев е получавал пари не само за  автор и водещ, но и за сценарист. Сценарната му дейност се водела в извънработно време и затова през 2009 г. той получил възнаграждение за “извънреден труд”, надхвърлящо 3 пъти годишното щатно възнаграждение на отговорен редактор в “Програмна дирекция”.

Всичко това е ставало не само със знанието на Вяра Анкова, но и с нейното одобрение, личи от протоколите от заседанията по обсъждане на бюджетите. На тези протоколи съвсем ясно стои и подписът на новата шефка на БНТ - редом до подписите на самия Димитър Цонев, който също е гласувал бюджета на предаването си!
Именно тези подписи на Вяра Анкова са в основата на внесения в прокуратурата сигнал от медийната експертка Светлана Божилова, научи “168 часа”. Поредното заседание на делото на Божилова срещу СЕМ заради избора на Анкова е насрочено за 14 декември т.г. Именно Божилова изнесе официално и новината, че Димитър Цонев е кум на Вяра Анкова. Предното  заседание бе отложено заради неявяване на призованата от съда по настояване на СЕМ свидетелка Емилия Стоева. Според магистратите тя също имала правен интерес, защото е била сред кандидатите за шеф на националната телевизия (макар че Стоева изобщо не бе допусната до състезанието, б.а.) На споменатото заседание не се яви и Вяра Анкова. Оказа се, че това е по вина на съда, тъй като не е била призована.

Покрай новината, че Анкова наистина е разписвала стотиците хиляди за бюджета на предаването на кума си Митко Цонев, в БНТ отново назря въпросът за роднинските назначения в телевизията.
Факт е, че в БНТ работят цели фамилии. Димитър Цонев например бе назначил за репортер в предаването си “В неделя с...” собствената си дъщеря Десислава. В същото предаване работеше и дъщерята на шефката на редакция “Култура и образование” Федя Тодорова. Синът на Тодорова се изявяваше като нещатен сценарист в “Пътеводител БГ” по БНТ-САТ. На фирмата на члена на Управителния съвет на БНТ Милко Лазаров - “Криейтив филмс”, бяха поверени скъпоструващи продукции на държавната телевизия  като “Великите българи” и “Голямото четене”. Авторите, работещи и управляващи компанията на Лазаров, работят и по други проекти на БНТ, като “Българските събития на ХХ век” и “Златните песни на Златният Орфей”.

Кум на шеф в в държавната медия дължи хиляди

Фирма на кума на главната юристка на БНТ Кремена Кадиева дължи пари на телевизията, но вече две години няма заведен иск в прокуратурата.
Това разкриха пред “168 часа” високопоставени източници от държавната медия. Поместената в предишния брой статия на вестника “Шеф от БНТ източвал телевизията години наред” се превърна в една от най-коментираните теми на “Сан Стефано” 29. Веднага след излизането є работещи в държавната телевизия се свързаха с редакцията на “168 часа”, за да споделят, че имало и други шефове в БНТ, които нарушават правилата. Като пример те дадоха дори главния юрисконсулт на телевизията Кремена Кадиева.

“Фирмата “Дейта Стор - 7” ЕООД, чийто собственик бе кумът на главния юрисконсулт на БНТ Кремена Кадиева - Стоян Иванов Стоянов, държеше барчето на телевизията три години. Натрупа задължения за хиляди левове, след което фалира. Никой така и не иска да потърси тези пари”, разкриха пред “168 часа” работещи в медията.
“168 часа” потърси за коментар бившия финансов директор на БНТ Димитър Чапанов, по чието време би трябвало да се е случвало това. Пред вестника той потвърди информацията.

“Да, фирмата “Дейта Стор - 7” ЕООД наистина държеше кафето в телевизията в продължение на три години. Натрупа около 18 хил. лева задължения от наеми и консумативи”, потвърди Чапанов.
На въпрос, след като е установил това какво е направил, той отговори: “Направих необходимото. Изпратих веднага писмо до главния юрисконсулт на телевизията Кремена Кадиева, за да предприеме действия БНТ да си получи парите. Дали по съдебен път, дали чрез извънсъдебно споразумение. Уведомих и бившата генерална директорка на БНТ Уляна Пръмова. Реакция - никаква. Вече две години никой не търси тези пари”, бе отговорът на бившия финансов директор на държавната телевизия.

“В подобен случай именно главният юрисконсулт на медията би трябвало да се намеси и да защитава интересите на БНТ”, коментират по етажите на медията.
Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че фирмата “Дейта Стор - 7” ЕООД, с единствен собственик и управляващ кума на юрисконсултката Кадиева - Стоян Иванов Стоянов, е била регистрирана пред 2003 г. и е прекратила дейността си на 27 февруари 2008 г. Странно или не, но като дейност на фирмата, стопанисвала барчето в БНТ, е записано “архитектурни и инженерни дейности и технически консултации”. Страничен човек не би си обяснил защо държавната телевизия е избрала за наемодател на кафето си фирма с такава дейност.

Закъснелите отговори от БНТ 

Чрез пресцентъра на БНТ "168 часа" изпрати въпроси към генералния директор на телевизията Вяра Анкова, главния юрисконсулт Кремена Кадиева и члена на Управителния съвет Севда Шишманова. До указания съгласно технологичното приключване на страницата срок, отговори нямаше. Оказа се, че началник отдел"Публични комуникации" към БНТ Силвия Симова е изпратила отговорите малко по-късно. Тъй като никой от пресцентъра на държавната телевизия не се обади, за да уведоми, че въпреки просрочения краен срок отговори все пак има, коментарите на шефовете от БНТ не са поместени в печатното издание на в. "168 часа".

Въпроси към Вяра Анкова:

1. За 14 декември т.г. е насрочено заседание по делото, с което Светлана Божилова оспорва избора на г-жа Анкова за генерален директор на БНТ. Един от основните мотиви на Божилова са документи, показващи че Вярна Анкова е одобрявала и разписвала придобилите скандалност бюджети на предаването "В неделя с..." - въпреки заявеното пред СЕМ, че е участвала само в обсъжданията, засягащи новинарската дирекция. "168 часа" също разполага с протоколи от заседания за бюджетите на това предаване и там стои подписът на г-жа Анкова. Какво е обяснението?

Със Заповед № 40 от 13.02.2007г. на генералния директор на БНТ, съм участвала в комисия за реализация на телевизионна продукция в качеството си на директор на дирекция"Информация" Комисията е създадена с решение на УС, като консултативен орган,който разглежда бюджетите само при старта на предавания. Председател на тази комисия е бил г-н Димитър Чапанов.Съгласно правилата протоколите от решенията на комисията се подписват от всички присъствали на заседанието членове,като в тях не се отразяват мненията на отделните членове,а се записва единствено взетото решение.Одобряването на бюджетите е в правомощията единствено и само на УС на БНТ. Предложенията за бюджет за предавания на програмна дирекция се внасят само от директора на програмата.

2. Светлана Божилова изнесе в публичното пространство информацията, че бившият водещ на "В неделя с.." Димитър Цонев е кум на Вяра Анкова. Вярно ли е това?

Информацията е в публичното пространство много преди Светлана Божилова да я „изнесе".Лично аз съм го заявявала неколкократно в много интервюта.

Въпроси към Кремена Кадиева:

1. В продължение на три години фирмата "Дейта Стор - 7" ЕООД е държала барчето в БНТ. Натрупала е задължения към телевизията в размер на около 18 хил. лв. Вие, в качеството ви на главен юрисконсулт на медията, сте била уведомена от бившия финансов директор Димитър Чапанов. Въпреки това не са били предприети действия, за да получи телевизията дължимата сума. Защо?

- Фирма "Дейта Стор 7" ЕООД е била наемател на отдадената под наем кафе-сладкарница на БНТ в сградата на ул. "Сан Стефано" 29, след проведен търг по реда на чл.16, ал.2 от Закона за държавната собственост и въз основа на Заповед № 68/12.02.2007г. на Генералния директор на БНТ. Месечната наемна цена е била в размер на 3 606 лева с вкл. ДДС общо за помещенията.Съгласно наемния договор цената е следвало да бъде заплащана в брой на касата на БНТ /звено на пряко подчинение на финансовия директор г-н Чапанов/ до 5-то число на месеца, следващ месеца за който се дължи. В случай, че фирмата наемател не е заплащала в предвидения срок наемната цена, г-н Чапанов е следвало да уведоми за това своевременно, докато договорът все още е бил в сила, а не в последствие - едва три месеца след прекратявеното му поради изтичане на предвидения срок. В резултат на това обстоятелство е трудно фирмата да бъде открита в седалището и на адреса на управление по регистрацията й, а не докато се е намирала все още в помещенията на БНТ, за да бъде връчена покана за доброволно изпълнение на задълженията й. Единствената възможност е това да се случи по съдебен ред, след продължител срок от време..

2. Служители на БНТ споделиха пред "168 часа", че собственикът на фирмата "Дейта Стор - 7" ЕООД Стоян Иванов Стоянов е ваш родственик (кум). Имат ли основание работещите в БНТ да смятат, че това е причината спрямо фирмата да не бъдат предприети действия?

- Твърдения на анонимен източник не винаги отговарят на истината. Г-н Стоянов не е мой родственик. За останалото - считам, че съм отговорила по първия въпрос, а служители на БНТ, които се интересуват от тези или други въпроси, могат да получат отговор лично от мен, а не чрез вестници или други източници на информация.

Въпрос към Севда Шишманова:

1. Пред "168 часа" източници от БНТ споделиха, че за 2010 г. телевизията е платила около 4 милиона лева за авторски права. Според претендиращи за запознати сумите, плащани на "Мюзик аутор" (има техническа грешка - става въпрос за "Филм аутор, което се подразбира от въпроса за дублаж на филмите, б.а.) биха се намалили чувствително, ако закупените от БНТ филми не се дублират, а се излъчват с надписи. Нашите източници твърдят, че вие сте се възпротивила на това предложение. Защо?

Не става ясно,как и от къде е взета сумата.Предишното ръководство не е извършвало регулярно плащания на дружествата за управление на авторски и сродни права,като с част от тях няма и действащи договори. Дублирането на филмите се извършва от актьори."Мюзик аутор", представлява правата на авторите на музикални произведения. В случая дублирането на филми не е музикално произведение за което да се дължат суми за авторски права.

Първата работа на новия Управителен съвет: да си увеличи парите!

Каква е първата задача на новоизбран Управителен съвет на затънала в дългове институция?
Ако се съди по БНТ, то това е увеличение на собствените възнаграждения! Новата шефка на БНТ бе избрана на 15 юли т.г. и още на заседанието, проведено на 19 август т.г. се решава допълнителното материално стимулиране (ДМС) на членовете на Управителния съвет да бъде увеличено с 30% от основните им месечни заплати. Заплатата на самата Вяра Анкова е около 3000 лв., а на членовете на УС - около 1200 лв.

Харчат на поразия за деца на служители


БНТ е на път да влезе в Книгата за рекорди “Гинес” по брой на синдикати.
На “Сан Стефано” 29 има цели осем броя. Според бившия финансов директор Димитър Чапанов проверката му установила там впечатляващи разходи. “Оказа се, че са били отпускани по 10-15 хил. лв. за лекарства по време на лагери за децата на служители на телевизията на Пампорово! Когато видях това, им казах, че това не може да продължава да съществува и отсега нататък, когато се разболее някое дете, ще отиде на лекар и после ще осребрим фактура. Не им хареса. Казах им, че не е справедливо толкова пари да се харчат за подобно нещо, тъй като не всички деца на служители могат да отидат на лагерите”, припомни си пред “168 часа” Чапанов.

“Филм аутор” вземал милиони за дублаж

Огромни суми БНТ хвърля и за авторски и спортни права.
За 2010 г. телевизията се е бръкнала с 10 млн. лв. за спортните и с 4 млн. за авторските. И ако в момента е много трудно някоя медия да се пребори с финансовите претенции на спортните федерации и клубовете, то парите, които се хвърлят за авторските права, биха могли да се намалят, смятат финансисти.
“Сред фирмите, които получават най-много пари от БНТ по тази линия, е “Филмаутор”. Солидна сума телевизията плаща за дублаж. След като се запознах с цифрите, предложих филмите да не се дублират, а да са с надписи. Членът на Управителния съвет Севда Шишманова обаче отсече, че не можело. Обясни, че при дублаж се чувал по-добре чуждият език!”, разказва бившият финансов директор Димитър Чапанов.
“Както и да го гледа човек, не може да си го обясни! Именно при надписите се чува чуждият език, само шефовете в БНТ слушат с други уши!”, възмущават се на “Сан Стефано” 29. Допълват, че по този повод доволни могат да бъдат само във “Филм аутор”, тъй като техният обем си остава непроменен, съответно и сумата, която получават от БНТ. В момента един филм струва на телевизията около 5000-6000 евро, разкриват запознати.
 

ГРОЗНО: Новият УС на БНТ вече взема с 30% по-високо ДМС.
ГРОЗНО: Новият УС на БНТ вече взема с 30% по-високо ДМС.
СВИДЕТЕЛИ ТВЪРДЯТ: Шишманова не искала скъпия дублаж да се замени с надписи.
СВИДЕТЕЛИ ТВЪРДЯТ: Шишманова не искала скъпия дублаж да се замени с надписи.
НА ПРИЦЕЛ: Лозанов и СЕМ са съдебно атакувани заради избора на Анкова.
НА ПРИЦЕЛ: Лозанов и СЕМ са съдебно атакувани заради избора на Анкова.