Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Манев - щастлив в Чирпан
Никола Манев - щастлив в Чирпан

Изяжте едно печено агне на рождения ми ден - 

28 август, заръчал на приятелите си творецът със световна слава

Предсмъртното желание на художника Никола Манев, който почина след 22 часа в събота в парижка болница след масивен инсулт, било да бъде погребан в Чирпан, в двора на създадената от него художествена галерия.

Това потвърди синът му Александър, когото вестта за смъртта на баща му завари в България. Днес, понеделник, той лети за Париж, за да уточни със сестра си Сара подробности около погребението. Децата на художника са от неговата съпруга холандка.

Инсултът получил ден преди смъртта си - паднал на улицата недалеч от площад “Едит Пиаф” в Париж, където беше ателието му. Ударът бил толкова силен, че художникът изпаднал в мозъчна смърт.

Манев, който

живееше

постоянно в

Париж,

на 28 август щеше са навърши 78 години. Невероятен, гостоприемен, щедър, усмихнат, сладкодумен, така трябва да го помним. Имаше дом край Варна. Точно там беше направил специална пещ за агнета. С каквото иска да нагости приятелите си... За рождения си ден, който не доживя...

Той е роден в Пазарджик, но прекарвал детството си в Чирпан - града на родителите си, който обичаше много. Негови картини са в световни музеи и в авторитетни частни колекции. Преди време художникът купи една от старите градски къщи в Чирпан и я

превърна в

художествена

галерия, която

дари на града

Освен свои картини в нея Манев подреди и колекцията си от уникални бразилски кристали, дарена му преди години от парижки учен. Сградата на чирпанската галерия е в съседство с родната къща на поета Пейо Яворов. По-късно по европейски проект дворовете на двете къщи бяха свързани, като между тях бе изградена лятна сцена за представления на открито.

В двора на галерията си Никола Манев организираше през септември традиционния си празник на изкуствата под надслов “Обичам те, Чирпане”, на който канеше някой от големите български творци, за да го награди със своя картина за приноса му към българската култура. През годините с негова картина той бе отличил Лили Иванова, Павел Матев, Валери Петров, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Джоко Росич, Орлин Горанов... През 2016 г., когато празникът се проведе за 17-и път, Николай Манев не успя да дойде по здравословни причини и наградата - негова картина, връчи на актрисата Гинка Станчева неговият брат Добромир Манев, също актьор. Тези дни Добромир е претърпял тежка коремна операция, научи “24 часа”.

Тази година заради смъртта на художника празник в Чирпан няма да има, стана ясно вчера, макар той да бил насрочен за 15 септември, а афишите за него - вече отпечатани.

При едно от последните си идвания в Чирпан - на 26 август 2015 г., творецът подари 25 свои картини на град Троян. Прие ги кметът на града Донка Михайлова, която дойде в тракийския град и се срещна с Никола Манев. Тогава тя му обеща, че

дарените на

града картини

ще останат в

постоянна

галерия,

която да бъде подредена в реставрирана възрожденска къща. “Имам сантименти към кметицата Донка Михайлова, и майка ми се казваше Донка”, каза тогава в непродражаемия си стил големият художник.

Тогава, преди 75-ия си рожден ден, Никола Манев дари други 28 платна на Ловеч, с които да бъде открита художествена галерия в старинния квартал на града “Вароша”. “Аз обичам да дарявам, нека в България има и такива новини, стига сме слушали и чели само за убийства и други страхотии”, сподели тогава пред “24 часа” Манев. И допълни: “Една картина е като една жена - винаги може да смени притежателя и леглото си. Важно е да има движение”. След това Манев трябваше да лети за Рим, където щеше да открие своя изложба в дома на прочутия български бас Борис Христов. 

Заради болестта си Никола Манев наруши традицията си всяко лято да се завръща в България и от 3 години не беше идвал и в Чирпан, и Стара Загора. Къщата му край Варна, където събираше приятели, остана пуста. Сега новината за смъртта и предсмъртното му желание изненада местната власт в Чирпан. От вчера кметът Кичка Петкова е в отпуск и замина на почивка. Тепърва трябва да се проучат възможностите дали може художникът да бъде погребан в двора на галерията си, както е пожелал. Още не е ясно и това дали той няма да бъде кремиран в Париж, а в Чирпан евентуално да пристигне само прахът му.

Дни преди смъртта си Кольо Манев заръчал и друго - приятелите му от Чирпанския край да се съберат в къщата му в близкото село Партизанин на рождения му ден 28 (днес) август и да изядат едно печено агне.

Художникът пред емблематична своя картина - съчетаваща пространство и светлина
Художникът пред емблематична своя картина - съчетаваща пространство и светлина
Никола Манев рисува примата Лили Иванова. Тя колекционира негови картини.
Никола Манев рисува примата Лили Иванова. Тя колекционира негови картини.