Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Благой Кирилов
СНИМКИ: Благой Кирилов

Янко Попов-Туцо, осъден на 10 години затвор като част от бандата за мокри поръчки Килърите, няма да излезе условно предсрочно от затвора, тъй като няма доказателствата за поправянето му. Това реши съдия Николай Николов от Софийския градски съд.

Туцо поиска да излезе 3 години и 11 месеца по-рано от затвора с аргумента, че е изтърпял повече от половината си наказание.  

В негова защита адвокатката му Галя Гълъбова каза, че клиентът й работи и имало положително становище за него от началника на затворническото общежитие в Кремиковци, където Туцо изтърпява присъдата си. 

От прокуратурата и от Софийския затвор помолиха съда да не уважава молбата на Туцо.  

След тайно съвещание съдия Николов обяви, че не може да се приеме, че Туцо се е поправил, тъй като от затворническите документи личало, че все още има дефицити в съзнанието и поведението му. Например, той не признавал вина, освен това преди да бъде задържан, имал контакти с хора от криминалните среди.

Съдът повярва и на оценката на Туцо за риск, която е 56 точки и не е коригирана от момента, когато присъдата му влезе в сила през миналата година. 

Съдът отчете, че по-голямата част от петте години и единадесет месеца, които Туцо е изтърпял, са по време, когато той е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража".  

Като отговор на влошеното здравословно състояние на Туцо съдът отбеляза, че законът не предвижда заради подобно основание осъденият да бъде пуснат предсрочно или да не изтърпява наказанието си.