Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Крайчовски умира 2 месеца след 57-я си рожден ден.  СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Ивайло Крайчовски умира 2 месеца след 57-я си рожден ден. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Легендарният басист на ФСБ умря внезапно на 57 г., поклонението е в сряда от 16 ч в храма “Свети Седмочисленици”

“Споменът за Ивайло е свързан с най-златните ми най-хубавите, едни от знаковите години в ФСБ, може би към 25 години. Най-вече се свързва с приключенията ни на сцената, естествено, защото там бяхме един до друг и там така бяхме най-близки. Винаги с настроението ни е подтиквал да бъдем позитивни и винаги с това ще го помня”, спомня си за Крайчовски един от създателите на ФСБ Константин Цеков.

“Беше много слънчев човек, отдаден изцяло на работата си”, казва Игор Марковски за легендарния басист на ФСБ Ивайло Крайчовски, който днес внезапно си отиде на 57 години.

Марковски добавя, че Крайчовски винаги е имал

дарбата да

обръща всичко

на шега

“Той страдаше, че българската естрадна музика никой не я признава в чужбина. Беше от тези песимистичните оптимисти. Сега мисля, че ще се срещне някъде горе с всичките онези велики стари муцуни и ще забият заедно. Дано в ковчега му сложат струни за китарата, че доколкото разбирам, все свършват струните небесни”, казва още Марковски. Срещат се последно в началото на лятото пред БНТ. Тогава обсъждат съвместна работа. “Трябваше да се чуем в края на лятото, но за жалост това няма да се случи”, добавя Игор Марковски.

Марияна Попова също таи топли спомени от срещата си с Крайчовски:

“Беше преди година, видяхме се, говорихме за музиката в България и на къде отива тя. Беше се предал. Беше се отказал и беше разочарован от това, което се случва с хубавата българска музика. Така го усетих”, казва певицата и добавя: “Дано там ти е по-леко! От мен само обич!” Попова е в напреднала бременност и няма да може да отиде на поклонението.

Във фейбук много близки на музиканта споделиха песни на ФСБ и написаха възпоменателни думи. “Сбогом, приятелю... носи на другите любовта, светлината и топлината ни”, написа Ива Екимова. Мими Иванова и Развогор Попов споделиха песента “Не така” и добавиха: “Скъпи приятели, с дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна басистът на ФСБ - Ивайло Крайчовски. Светла му памет!”

Освен като част от ФСБ Крайчовски

остави диря и в

българското кино

Той е един от основателите на “София филм фест” и от 1996 г. е музикален директор на фестивала. “Сбогом, Пифа! Напусна ни големия приятел – Ивайло Крайчовски–Пифа, един от основателите на международния филмов фестивал “София филм фест”, написаха в писмо до медиите организаторите на киносъбитието и добавят: “Дълги години Пифа беше музикален директор на фестивала, когато програмата включваше многобройни рок и джаз концерти и филми. Благодарим ти, Пифа! Почивай в мир.”

Житейският път на Ивайло Крайчовски е ясен още от детството му.

На 5-годишна

вързст той свири

на цигулка и

учи солфеж

В ученическите си години намира рок музиката за свое призвание и свири на бас китара в гимназиялна група. По-късно е приет в Музикалната академия и през 1983 г. завършва факултета по “Поп и джаз изкуства”. Част е от класа по контарабас и бас на професор Симеон Венков.

Крайчовски е познат в рок средите като Пифа или Носъ. Той става част от ФСБ през 1983 г. Там свири на бас китара и е поддържащ вокал. Попада в групата, след като Александър Бахаров емигрира в Германия. “Другите музканти избират именно Крайчовски, защото на прослушването той е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва бас китарата. Това им прави много силно впечатление и така е правилно. Как да свириш на един инструмент, преди да си го настроиш?”, разказва Игор Марковски.

След като влиза в групата, следват силни музикални години, в които излизат някои от най-харесваните песни, като “Зимна къща”, “Не така” и “Завръщане”. Първото му участие на голямата сцена е на

стадион

“Академик” пред

публика от

15 хил. души

По-късно започва да се занимава с музикално продуцентство и работи като тонрежисьор. В средата на 90-те години взема участие в създаването на албумите на много български поп и рок певци, както и джаз музиканти.

На 1 януари 2007 г. “ФСБ” изнася концерт на централния софийски площад “Батенберг” по случай влизането на България в Европейския съюз, а концертът е излъчен на живо по БНТ.

В същата година Крайчовски напуска ФСБ. Той е

инициатор за

създаването на

групата

“Стари муцуни”

с рок легендата Георги Минчев. Първото им участие е на 1 юни 1991 г. в клуб към Софийския университет, а през 1994 г. издават своя албум “Бира, секс и рокендрол”. През 1999 г. Петър Гюзелев напуска “Стари муцуни”. Следват няколко неактивни години, но през 2002 г. групата издава албума “Светлината”.

Година по-рано умира Георги Минчев. В негова памет Ивайло Крайчовски, Вили Кавалджиев, Васко Кръпката и Валди Тотев правят рок и блус фестивала “Цвете за Гошо”, който се провежда всяка година в софийския Южен парк.

Днес от 16 часа приятели, почитатели и близки на Крайчовски ще могат да си вземат последно сбогом с него в столичният храм “Свети Седмочисленици”, потвърдиха от там пред “24часа”.

Легендарният басист на “ФСБ” ни напусна внезапно на 57 години
Легендарният басист на “ФСБ” ни напусна внезапно на 57 години
Крайчовски забива на една сцена заедно с Иван Лечев.
Крайчовски забива на една сцена заедно с Иван Лечев.