Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меркел и Путин разговаряха на 4 очи в градината на замъка Мезеберг.
Меркел и Путин разговаряха на 4 очи в градината на замъка Мезеберг.

Трудна среща без кой знае какви резултати. Така завърши тричасовият разговор между германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Путин. Меркел приема за първи път президента от налагането на санкции насам. Предишните им срещи не бяха официални. Двамата разговаряха в замъка Мезеберг, на 70 км от Берлин.

В началото на разговорите лидерите дадоха изявления пред журналисти, а след това нямаше пресконференция. Те подчертаха, че Германия и Русия носят еднакво голяма отговорност и трябва да се опитат да намерят решения на някои от конфликтите в света – най-вече тези в Сирия и Украйна. Три са били обсъжданите теми - всяка е отнела около час.

За конфликта в Сирия засега няма сближаване. Путин е настоял ЕС да отпусне повече средства за възстановяване от бомбардировките. Меркел обаче е посочила, че трябва да се предотврати хуманитарна катастрофа в Идлиб и да се прекратят боевете там. Германия предлага мирният процес в Сирия след това да се ръководи от ООН, която да организира избори и да сътрудничи за изготвянето на конституция. За ролята в този процес на президента Асад Меркел не е казала нищо.

Втората тема е била Украйна. И Меркел, и Путин са посочили, че мирният процес е в задънена улица. Меркел е обсъдила изпращането на сини каски от ООН. Путин не е коментирал предложението, но се е съгласил, че примирие трябва да има, както и пълно прилагане на споразуменията от Минск.

Третата тема е била “Северен поток 2”. Двамата са говорили за опасността президентът на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции на фирми, участващи в строежа му. Путин е подчертал, че за Русия този проект има само икономическо значение. Меркел е настояла Украйна да продължи да получава такси за транзит на газ дори и след евентуално построяване на новата тръба. Путин не е отказал, но е посочил, че това все пак трябва да е икономически изгодно и за Русия. Срещу “Северен поток 2” има възражения обаче не само и от американска страна. Полша и балтийските държави също предупреждават, че с построяването му Европа ще стане твърде зависима от руския газ.