Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата, в която Трайчо се барикадирал.
Къщата, в която Трайчо се барикадирал.

62-годишен се барикадира в дома си в софийското село Лесново, след като застреля съсед при разправия за изчезнало колело.

12 часа полицаите бяха на крак, докато заловят стрелеца. Накрая барети от спецотряда за борба с тероризма

го изненадали

в гръб и го

закопчали,

без никой да пострада. Трайчо не се дърпал, но мълчал.

До убийството се стигнало след свада, пламнала на 18 август вечерта.

В 19,20 ч на тел. 112 бил получен сигнал за прострелян млад мъж на улицата в центъра на селото. На мястото полицаите заварили 32-годишният Иван да лежи с рана в гърдите. Около трупа му нямаше много кръв, разказа очевидец.

Младият мъж се препитавал като кравар, занимавал се и със земеделие. Бил беден, но добри хора от Лесново му помагали. Трайчо пък бил безработен и се шляеел из селото.

Скандалът между 2-мата тръгнал от реплика на възрастния Трайчо: “Ти ли ми открадна колелото, бе?”. След размяна на думи той извадил незаконния си пистолет и застрелял краваря. Иван се претърколил на земята и изстенал: “Застреля ме...”.

Издъхнал, преди да пристигне екип на спешна помощ. Смъртоносният куршум засегнал кръвоносен съд. Пищовът, с който се смята, че е стреляно, бил газов, преправен на боен.

След убийството стрелецът побягнал. Вместо да се подчини на разпорежданията на полицаите, той се затворил в къщата си. До униформените стигнала информация, че той притежава и пушка. Затова те се обадили за подкрепление, а главният секретар на МВР Младен Маринов изпратил барети от Специализирания отряд за борба с тероризма.

62-годишният мъж живеел сам в къщата си. Ядосал се, когато велосипедът му изчезнал. “Къде ми е колелото, кой го взе, всички ще ви застрелям”, плашел възрастният мъж, разказа жена от Лесново.

При блокадата на къщата на стрелеца

полицаите

евакуирали

съседите му,

обясни зам.-шефът на Областната дирекция на МВР-София, Юрий Николов.

Да говорят със стрелеца, в Лесново били пратени и психолози, но до тяхната помощ не се стигнало. Баретите изненадали барикадиралия се мъж и го заловили в 6,20 ч в неделя. При ареста пистолетът бил у него.

От МВР твърдят, че стрелецът е задържан “без физическа сила”.

В дома му засега не са открити други оръжия. Претърсванията обаче продължиха до късно в неделя.

Според жители на селото 62-годишният задържан бил особняк.

“Затворен човек е, единак”, каза мъж от Лесново. Някои разправяли, че стрелецът имал психични проблеми, но това не е потвърдено.

“Нямаме данни задържаният страда да от психическо заболяване. Няма и информация да се води на отчет в някой диспансер”, каза вчера наблюдаващата делото прокурорка Ралица Данкова. Според полицаи при ареста мъжът бил адекватен. Предстои да бъде назначена психиатрична експертиза, която да установи дали задържаният е бил вменяем към момента на престъплението и дали е действал в състояние на афект.

Убитият Иван бил кротък човек. Не е известно да е посягал на чуждо, нито между него и стрелеца да е имало стара вражда. И двамата не са криминално проявени. В селото се чудят как заради едно колело може “да се затрие човек”.

Задържаният е подведен под отговорност за убийство, но когато станат готови експертизите по делото, обвинението ще се прецизира. Разпитват се свидетели, казаха от окръжната прокуратура. При претърсвания в дома на 62-годишия Трайчо са открити гилзи. Те са дадени за експертизи.

Убийството е станало на улица в центъра на селото.
Убийството е станало на улица в центъра на селото.