Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път от 4 години насам руският президент Путин бе приет от германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин. Двамата се срещнаха в правителствената резиденция „Мезеберг“. Сред обсъжданите теми бяха мирът в Украйна и Сирия, газопроводът „Северен поток“ 2, икономическото сътрудничество и дори присъствието на паравоенни групировки като “Нощните вълци“ в Източна и Средна Европа.

„Меркел трябва да настоява обиколките на тези подкрепяни от Кремъл рокери с пропагандни задачи да бъдат прекратени“, заяви преди срещата на двамата Мириам Лексмън от Международния републикански институт пред в. „Билд“.

Подобни групи и формирования застрашават демокрацията в тази част на Европа, заяви тя и даде за пример основана наскоро военна база на „Нощните вълци“ в селце в Словакия. В Долна Крупа на 70 км североизточно от Братислава руснаците обучават местните да стрелят с помощта на оръжие и муниции, предоставени от местния военно-исторически музей. Базата се намира на частен терен, собственост на приятел на бившия вътрешен министър на Словакия. След като в медиите станаха известни действията на вълците, властите забраниха военното обучение и започнаха да изземват оръжията.

По темата за Сирия обаче Меркел ще търси сближаване на позициите с Путин. Засега няма изглед за компромис по основното противоречие – Башар ал Асад. Путин иска той да остане на власт и Сирия да бъде възстановена с него начело. ЕС е готов да финансира възстановяването на Сирия от войната, но без Асад. По темата Украйна също не се очаква пробив. Меркел не отстъпва от позицията, че вдигане на санкции ще има чак, когато Русия започне да прилага споразуменията от Минск.

Споровете за „Северен поток“ 2 също продължават. Той се строи от дъщерното дружество на „Газпром“ Nord Stream AG. От немска страна с по 15,5% в проекта участват и германските концерни „Уинтершел“ и „Еон Рургаз“. Срещу строежа на газопровода има протести от Украйна, от страни от ЕС, както и от САЩ. Полша и балтийските държави критикуват проекта, тъй като той поставя ЕС в зависимост от руския газ. Доналд Тръмп също е против повече руски газ в Европа, тъй като САЩ искат да продават свой втечнен газ. Украйна се притеснява за загуба на транзитни такси. Меркел настоява в договора Русия да се ангажира да пуска определени количества газ към Европа през Украйна, така че да се подсигурят нейните такси.