Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Ченалова
Румяна Ченалова

Делото срещу бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която е подсъдима за престъпление по служба по търговско дело, което разглеждала, и за поправен протокол, най-сетне тръгва от четвъртия път.

Това реши спецсъдът, който посочи, че вече обвинителният акт срещу Ченалова отговаря на минималните изисквания на закона.

Едното обвинение на Ченалова е, че по искова молба на “Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) с ответник НЕК облагодетелствала ищеца, като му спестила 434 105 лв. от невнесени такси. Освен това съдийката дописала изявление от ОЕТ в съдебен протокол, което не било направено в заседание.

Преди съдът да реши дали да върне делото на прокуратурата за пети път, Ченалова каза, че не разбира в какво е обвинена "при все, че е юрист". Тя си обясни неясното обвинение с това, че прокуратурата не познавала правилата в гражданското и търговското право.

Един от първите свидетели, които ще бъдат разпитани по делото, е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Той ще бъде извикан в качеството си на консултант на ОЕТ. Сред призованите ще бъде и бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Пред разследващите той разказа, че на съдийката били обещани 690 хил. лв. рушвет, за да реши делото в полза на ОЕТ. Въпреки това до обвинение в подкуп на Ченалова не се стигна.

Заедно със Сертов и Ламбовски в списъка на свидетелите са и имената на Ангел Божилов, собственик на ОЕТ и журналистиката Маргарита Михнева.

Пред репортери Ченалова каза, че вярва на съда за изясняването на обективната истина по делото й.

Тя посочи, че междувременно прокуратурата е прекратила второто дело срещу нея. Тя имаше обвинение, че забавила документи по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София с подсъдим Илиян Тодоров. На първа инстанция Ченалова оправда Тодоров и отмени ареста му. Според прокуратурата тя изпратила частния протест срещу това освобождаването на Тодоров в апелативния съд след месеци, а не в законовия 7-дневен срок. По-късно и апелативният, и върховният съд осъдиха на доживотен затвор Тодоров, но той успя да избяга от правосъдието и се укрива и до днес.