Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РобъртРедфорд заяви, че е решил да се оттегли от актьорската кариера, но мнозина си спомнят, че той каза същото и през 2016 г., а тази година излизановият му филм The Old Man & the Gun. Почитателите не вярват, че той ще е последният на Редфорд. Убедени са, че дори и да спре да се снима, ще продължи да режисира и да продуцира филми. Освен това той е оставил такава следа в киното, че на практика никога няма да се оттегли от него.

"Робърт винаги е интересен. Винаги е заинтересуван. Изключително умен е. Едновременно уверен в себе си, но и срамежлив. Работата му като актьор, сценарист и продуцент винаги представя самия него - интелектуалецът, артистът, каубоят. Неговата страст е да пресъздава истории за силата, но и за уязвимостта на американския дух. Маниерът му на работа е толкова професионален, изпипан, премерен и в същото време много емоционален.

Редфорд е много добър слушател,

много добър мислител, анализатор и разказвач. Неслучайно именно той създава фестивала"Сънданс", който дава възможност да бъдат чути новите, млади, умни и независими филмови гласове. Неоспоримо е влиянието му върху историята на киното. Той е една от неукротимите сили на американското филмово изкуство." С тези думи Барбра Стрейзънд представя Робърт Редфорд, когато през 2002 г. му е връчен почетен "Оскар" за цялостно творчество. Той заслужава и награда, и всеки един комплимент, който неговата екранна партньорка изрича от сцената.

60 години на екран е равносметката за станалия прочут навремето като "красавец" Робърт. Дори с напредването на времето

той остава привлекателен мъж,

но всъщност години ще му трябват да се пребори с етикета "красавец", за да докаже, че е много повече от едно лице. Редфорд често споделя, че на моменти дори се е дразнил от външния си вид, който отваря много врати в киното, но и затваря други - тези за по-сериозните роли. А той се стреми именно към такива, защото иска да показва не просто хубавото си лице, а вълнуващия си талант.

Световна слава му носи участието в култовия "Буч Касиди и Сънданс Кид" на режисьора Джордж Рой Хил, където си партнира с Пол Нюман. Лентата е базирана на действителната история на двама гангстери и е считана за най-касовия американски уестърн за всички времена. Приходите му са над 100 милиона долара, което е нечувана сума за 1969 г., а номинациите за "Оскар" са цели седем. За тази роля Редфорд получава "БАФТА".

През 1972 г. прави две блестящи роли - в "Джеремая Джонсън", където играе ветеран от Мексиканската война, и в "Кандидатът", в който се превъплъщава в кандидат за сената в Калифорния.

Следващата година излиза култовият "Ужилването", където отново си партнира с Нюман. Лентата получава седем награди "Оскар", включително за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий.Той носи и първата номинация за престижната награда на Редфорд - за главна роля. През 1973 г. излиза и "Какви бяхме" на Сидни Полак. В него Редфорд играе заедно с Барбра Стрейзънд, с която стават близки приятели.

Година по-късно е премиерата на "Великият Гетсби". Тази роля се превръща в една от най-емблематичните на Редфорд.

Следват "Цялото президентско войнство", където се превъплъщава в известния журналист Боб Удуърт, разследващ аферата "Уотъргейт", и "Отвъд Африка", в който си партнира с Мерил Стрийп. Филмът печели седем статуетки "Оскар".

Всъщност първата статуетка лично за себе си Редфорд получава не за актьорската си игра, а с режисьорския си дебют "Обикновени хора". Робърт доказва, че е много талантлив и като режисьор и се посвещава на тази си страст. Следват "Повелителят на конете", "Легендата за Багър Ванс", "Офицери и пешки". През 1995 г. отново е номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор за "Телевизионно състезание".

Най-големият му принос обаче остава основаването на фестивала за независимо кино "Сънданс". Робърт неслучайно избира за него името на героя, който навремето го превръща в звезда - Сънданс Кид.

Редфорд е нестандартен за холивудския стандарт и с личния си живот. За разлика от много от красавците актьори той има малко, но продължителни връзки. 28 години продължава брака му с Лола ван Вагенен, а след нея има дългогодишна връзка със Сибил Загарс. Двамата най-накрая сключват брак през 2009 г. и до днес са заедно.

Робърт се налага и като човек, който реално генерира промени в киноиндустрията. Когато получава почетен Оскар, благодари с вълнуваща реч: "През почти целия си живот съм бил съсредоточен за посоката по пътя, по който съм поел. По него имам две големи цели. Първата е свързана с моята лична работа като актьор и режисьор.

А втората е свързана с желанието си да се отблагодаря на индустрията, която ми е дала толкова много. С идея за благодарност и изразяване на признателност създадох "Сънданс". Най-голямата награда за мен е фактът колко много колеги се присъединиха към идеята и помагат за нея и до днес.

Много е важно да се дава глас на младите артисти. Важно е нашата индустрия да не залага единствено на сигурното, а да поема рискове, за да се запази свободата на артистичните послания. Защото в днешния свят на хаос, разрушения и трагедии все по-важна се оказва свободата. Свободата, която е все по-рядка, все по-трудно постижима и всеки, който я притежава, трябва да се счита за късметлия. Да я оценява и да я използва мъдро. Според мен най-великото в изкуството е не просто, че то устоява на промените, но и че то може да е техен провокатор."