Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдиите в Европа така и не се научиха, че в България е позволено да биеш и плюеш на терена и упорито продължават да гонят гаменчетата с претенции=

Всички сте чували за Тарзан - момчето, отгледано от маймуни в африканската джунгла. Един ден вече младият и атлетичен мъж открива цивилизацията или по-точно тя открива него. Следват комични и тъжни моменти, преди Тарзан да се върне обратно сред природата. Сюжетът идеално пасва на случващото се в българското футболно първенство.

И тук е пълно с млади атлетични и много красиво подстригани момчета, които действат като маймуни по родните терени, но след това имат серизони проблеми в цивилизацията.

За какво става въпрос ли? За редкия талант на нашите звезди да си изкарват червени картони в най-неподходящия момент. Статистиката е категорична - от началото на сезона в евротурнирите реферите са вдигнали общо седем червени картона на футболисти на "Левски", ЦСКА, "Лудогорец" и "Славия".

Това е стряскащо число на фона на големите претенции на участниците ни в Лига Европа и на този в Шампионската лига. Безумната глупост тръгна още от победата на ЦСКА над "Рига", когато след края на мача играчи в червени фланелки размениха плюнки и крошета с изнервените си съперници. В резултат бяха изгонени Малинов и капитанът Бодуров, а по време на мача най-тежката санкция отнесе и Тиаго Родригес. Случилото се в Латвия е прецедент във футболната история. Победителите да тръгнат да се саморазправят с победените, минирайки по този начин пътя си напред в турнира.

А какво да кажем за глупавата изцепка на Божидар Чорбаджийски в мача с "Копенхаген. "Червените" вкараха първи и когато чудото изглеждаше напълно възможно, нашенецът прасна с ръка играч на датския тим и напълно заслужено беше пратен на трибуните 4 минути преди края на първото полувреме. Гостите само това и чакаха и стигнаха до пълен обрат, гарантирайки си почти сигурно класиране в следващия кръг.

Ето така действат българите, когато дойде време за мачове в Европа. Сякаш са ги изкарали от джунглата, където всичко е позволено и правото винаги е на страната на по-силния. Но провинилите се момчета, които съсипаха нещо толкова чакано и мечтано, в крайна сметка си имат добро оправдание.

Те просто така са научени и друго не знаят.

В българското първенство никой не ги закача, когато плюят, бият и псуват противници и рефери. Най-много да видят жълтия картон, за да си имат едно на ум, че трябва да се укротят. У нас червеният цвят се размахва във въздуха само когато е имало опит за непредумишлено убийство. Всичко друго се разминава с мъмрене и махленски разправии. Същият този Чорбаджийски през март тази година умишлено удари играч на "Дунав", с което предизвика меле на стадиона в Русе. Никой от съдиите явно не видя ситуацията или ако са я видели, са предпочели да си замълчат. Още тогава здравенякът от ЦСКА явно е преценил, че може да бие крошета, когато нещо му е нервно на терена и никой няма копче да му каже.

Е, дойде мачът с "Копенхаген" и съдията, който не е врял и кипял в българската действителност, си го изгони, без да му мигне окото.

По-любопитното е, че много малко след злополучния мач с датчаните "червените" изиграха кърваво дерби със "Славия", в която също се разменяха удари, които са по-присъщи на ММА спортовете. Капитанът на "армейците" Бодуров явно не си беше взел бележка от глупавите си изяви в мача с "Рига" и отново раздаваше шамари. Същото направиха Лясков от ЦСКА и Шоколаров от "Славия". Биячите останаха в игра и си довършиха мача. С което правят лоша услуга на себе си, на съотборниците си и на целия български футбол.

Догодина пак ще дойде време за така очакваните от феновете евромачове. Пак ще дойде сериозен отбор и някое от нашенските тарикатчета ще изстреля слюнка по противника, ще шамаросва или ще задържа с ръка в наказателното поле. И после ще се чуди защо съдията го е изгонил и ще сипе банални извинения. И така, докато свят светува.