Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За връзката МВР - охранителен бизнес

Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР. И едва ли би останал на държавна служба след навършването на години за пенсия.

Хиляди бивши

полицаи работят

в частни

охранителни

фирми

И това е напълно нормално. Пенсионират се рано, някои дори на по 40, в разцвета на силите си. И продължават да работят това, от което разбират - сигурността. Служили са на държавата, след това на клиентите на фирмите. Бивши служители на МВР и армията има навсякъде в този бранш. Бившите сержанти обикновено стават пазачи на обекти, вземат минимална заплата или малко повече и плюс пенсията живеят нормално. Други са ръководители от средните нива в охранителните фирми, каквито са били и в МВР. Трети - управители, четвърти - собственици на такива дружества. Доста офицери от вътрешното министерство се занимават с този бизнес. Или са служители по сигурността в банки, големи производители, холдингови дружества с широк предмет на дейност, които имат нужда от познанията, експертизата и действията на обучените бивши полицаи. Списъкът с имената е твърде дълъг. И

вземат повече

пари от

времената,

когато са били

държавни

служители

2, 3, 4 пъти повече. Освен ако под пагон не са печелили от контактите си с бандити, за да ги пазят, но това е друга тема.

Иван Владимиров от “Аркус” не може да бъде обвиняван, че е взел на работа Димитър Желязков. Да, Митьо Очите беше арестуван през 2007 г., лежа в затвора, защото се призна за наркобос. Изтърпя наказанието си и излезе на свобода през 2012 година. Оказва се, че 6 г. оттогава се е занимавал със същото, както и преди. И това не е проблем на Иван Владимиров, пенсионирания полицай и настоящ бизнесмен. Проблем е на действащите служители на МВР, на прокурорите, на гражданите, които са пострадали от престъпната дейност на групировката по Южното Черноморие.

Иначе преди години пенсионерът от МВР Иван Владимиров

е бил в контакт

с бандити,

защото това е

част от работата

на полицая

Не е тайна, че много престъпници са информатори на полицията и благодарение на тях се разкриват иначе недоказуеми случаи. Лошото е, когато тези бандити се пазят от действащи служители на МВР, защото уж помагат, а всъщност приносът им е към джоба на ченгето. Или в свободното си време охраняват мутри, или продават информация, или нещо друго незаконно.

Пенсионираният полицай на служба в частна фирма за охрана е като бивш държавен чиновник от администрацията и дори министър, който става висш мениджър във финансов холдинг например. Има опит, познава системите, законите, контактите.

Обратният

път би бил

притеснителен Защото кой ще замени петцифрената заплата за такава от 4 цифри, и то в долния диапазон, освен ако не използва държавната служба за корупционни схеми?

МВР, ако иска, може да използва обучените си кадри в частния бизнес в интерес на обществото. И едва ли колегата от миналото би отказал съдействие, съвет, информация. И без това полицията лицензира и контролира охранителните фирми, които пък са длъжни да помагат на МВР.