Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Персеидите са красиво явление, което предизвиква интереса и на професионални фотографи, и на любители. СНИМКА: РОЙТЕРС
Персеидите са красиво явление, което предизвиква интереса и на професионални фотографи, и на любители. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-добрият момент за снимки на Персеидите ще е между 2 и 4 часа в неделя - ще се виждат добре, защото е новолуние и няма лунна пътека

Метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето в събота и в неделя вечерта. Причината за появата на падащите звезди е преминаването на Земята през опашката, оставена от кометата Swift Tuttle. Потокът Персеиди тази година ще е по-впечатляващ в сравнение с предишни.

Кометата Swift Tuttle е най-големият познат обект, който минава покрай Земята редовно. Ядрото ѝ е широко около 26 километра. За последен път е преминала през 1992 г., а следващият път ще бъде през 2126-а.

Земята преминава през останките от кометата всяка година, което създава ежегодния персеиден дъжд, обясни директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” д-р Никола Петров. Тази година това ще продължи приблизително до 24 август.

Директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” д-р Никола Петров обяснява какво са Персеидите.
Директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” д-р Никола Петров обяснява какво са Персеидите.

Пиковият момент, определен чрез радиотелескоп, се очаква да бъде между 2 и 4 часа тази неделя.

“Обсерваторията не подготвя наблюдения, тъй като метеоритният дъжд се вижда с невъоръжено око”, каза д-р Петров. В небето се очаква да проблясват между 150 и 200 падащи звезди на час.

Кометните частици пътуват с около 60 км/сек. Когато са в Космоса, парчетата от отломките се наричат метеорити, но когато стигнат до атмосферата на Земята, те се определят като метеори.

Ако парче стигне до Земята, без да изгори, то свършва като метеорит. Повечето метеори в Персеидите са твърде малки - те са с размера на пясъчно зърно. Повечето метеорити, намерени на Земята са от астероиди, а не от комети.  

Когато се наслаждаваме на падащите звезди, всъщност наблюдаваме останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек.

Метеоритният дъжд Персеиди е най-зрелищното явление от този вид за цялата година.

Мнозина вярват, че падащите звезди сбъдват желания. Според поверието обаче желанието трябва да го намислим във времето, в което виждаме светлината на изгарящия метеор в земната атмосфера. А това се случва много често за около секунда време.

Астрономите препоръчват наблюденията да са от тъмно място, далеч от светлините на градовете, и на позиция, от която се вижда повече небе.

Поради големия интерес във фейсбук вече се организират групи, които да ходят за снимки по планините. Моментът за снимки тази година е идеален, защото има чудесно съвпадение на новолуние и Персеиди. А при новолуние, както е известно, не се наблюдава лунна пътека в морето, но пък така звездите се виждат още по-добре.

Как се снима метеоритен дъжд? Ето съветите на шефа на фотоотдела на “24 часа” Николай Литов:

Първо подгответе техниката, като задължителните неща са статив и широкоъгълен обектив, най-добре в рамките на 16-24 мм.

Препоръчителната бленда на снимане е от 2,8 надолу.

ISO трябва да е между 2000 и 4000, в зависимост от осветеността. Хубаво е да няма паразитна светлина от близки сгради и улични лампи.

За да не се размажат звездите, скоростта на снимане не трябва да е повече от 25 секунди. След 30-ата секунда движението на Земята се отразява на кадъра и ще виждате звездите с опашки.