Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Матео Салвини СНИМКА: РОЙТЕРС
Матео Салвини СНИМКА: РОЙТЕРС

„Борбата с мафията и с експлоатацията е както мой приоритет, така и на правителството. Ще използваме всички възможни средства, с които разполагаме, за да не позволим на тези престъпници да вредят. Ще изпразним прогресивно гетата, не е възможно в едно напреднало общество да съществуат гета. Трябва да ударим и по имуществата на мафиотите, които се облагодетелстват от този бизнес». Това каза италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини във Фоджа, където отиде заедно с премиера Джузепе Конте след смъртта в събота и понеделник на общо 16 африкански имигранти. Те загинаха при катастрофи с камиони на връщане от полето в Пулия. В понеделник 12 работници загинаха след катастрофа на българския камион, в който са били извозвани.

«Ще се опитаме да наложим легалност и в транспорта : 300 транспортни средства бяха запорирани в последния период - фургони с български номера и без застраховки. Съществува и внос на роби от страни от ЕС – Румъния и България», допълни Салвини.

Той обеща, че ще пише на колегите си министри на вътрешните работи от София и Букурещ, тъй като след като са част от ЕС, «трябва да контролират транспортните средства и хора». Според Салвини целта е достигането до «прозрачно управление на транспорта, бих казал, почти обществено на транспортната система, за да се отнеме от престъпността бизнеса и контрола му.»

Според италианския вицепремиер случилото се във Фоджа не е местен феномен, а съществува и в областите Кампания и Сицилия, където имиграцията без контрол е в услуга на мафията. «Ако нямаше хиляди отчаяни хора за експлоатиране от страна на организираната престъпност, щеще да бъде по-сложно за престъпниците да правят бизнес».

Матео Салвини обвини за ситуацията в Пулия и положението с италианското земеделие, което е принудено да върви по стъпките на нелоялната конкуренция в лицето на други производители. «Ако Европа не ни налагаше насилственото внасяне на тунизийски домати, на марокански портокали, на бирмански ориз, на канадско жито, животът на нашите земеделци със сигурност щеше да бъде по-лесен».

Губернаторът на област Пулия Микеле Емилиано каза, че съществуват ресурси за гарантирането на по-сигурен транспорт за работниците в земеделието и че те са отпуснати от регион Пулия. За осигуряването на обществен транспорт обаче е необходимо да има искане от страна на самата земеделска фирма, която да посочи брой работници и работно разписание, но подобни молби до днес не са подавани. Според Емилиано това е така, защото много от фирмите от зоната на град Фоджа са подложени на мафиотски рекет от шефовете, управляващи трафика на работна сила. В случай на предоставянето на транспортни средства те пречат на въпросните фирми да намерят работна ръка в момента на събирането на реколтата.