Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на Димитър Желязков- Очите вече е в сайта на Интерпол.
Снимката на Димитър Желязков- Очите вече е в сайта на Интерпол.

Борисов: Ще хванем Димитър Желязков

Бандата на Димитър Желязков-Митьо Очите, която от 2010 г. насам присвоявала чужди бизнеси с рекет и побоища по морето, се състои от 8 мъже, сред които и общински съветник от Несебър, съобщи временната шефка на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

Въпреки че Митьо Очите е в неизвестност и е обявен за издирване, срещу него обвинение е повдигнато задочно.

“Димитър Желязков ще бъде хванат. Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно.

Има МВР, главен

секретар – те

могат да обяснят

всичко,

но вие си нямате представа колко усилия струва това, което направихме”, коментира темата премиерът Бойко Борисов.

Даниела Начева - временен шеф на Специализираната прокуратура
Даниела Начева - временен шеф на Специализираната прокуратура
Начева също обеща: “Той ще бъде изправен пред българския съд. Знаем къде е.”

Освен Очите за издирване са обявени и други 2-ма уличени като част от бандата му - общинският съветник от Несебър Пейко Янков (кой е той - виж долу) и друг мъж, чието име от прокуратурата и МВР не назоваха. Той бил извън страната от 2-3 месеца.

Според разследващите Очите е излязъл от България в понеделник, без да знае, че бандата му ще бъде атакувана в негово отсъствие. “Ако бяхме го изчакали, можеше да провалим операцията”, обясни прокурор Начева.

По информация на “24 часа” Очите е заминал на воаяж в Гърция с любим човек. От прокуратурата

отрекоха той да е

на лечение в

Германия

Пейко Янков е обвинен задочно, защото не е открит. Той е син на разстреляния през 2007 г. шеф на Общинския съвет в града Димитър Янков.
Пейко Янков е обвинен задочно, защото не е открит. Той е син на разстреляния през 2007 г. шеф на Общинския съвет в града Димитър Янков.

В ранния следобед в петък снимката на боса бе публикувана на сайта на Интерпол с текст: “Издирван за участие в криминална организация, рекет и палежи, участие в организирана престъпна група и извършване на престъпления с цел печалба.”

Прокурор Начева обясни, че бандата на Очите основно се е занимавала с изнудвания, палежи и побоища. Хората му заплашвали собственици на търговски дружества, които имали успешен бизнес по Южното Черноморие и най-вече в Слънчев бряг. Искали да им броят такса “спокойствие” всеки месец, за да ги оставят на мира. “Тези, които отказвали, насреща получавали палежи на автомобили, кафемашини и т.н.”, разказа Начева.

Иззета бронежилетка по време на акцията
Иззета бронежилетка по време на акцията
Както “24 часа” писа, мераците на бандата на Очите били към бизнеси с погребални агенции, таксита, нощни заведения и други.

През 2017 г. Очите казва пред кореспондента на “24 часа” в Бургас Тони Щилиянова, че се занимава само с охранителната си фирма “Аркус”. “Дъщеря ми Станислава и майка ми бяха викани в полицията за проверка на фирмите им за таксита.

Но аз нямам

нищо общо с този

бизнес. Майка ми

кара такси от 30

години,

отдавна има фирма”, добавя Очите. Станислава и приятелят ѝ също притежавали таксиметрова фирма.

Тримата заедно с майка му имали по три коли в Слънчев бряг.

Прокурорката Евгения Станкова, която разследва Очите, обясни, че в четвъртък в София, Бургас, Ямбол и Слънчев бряг са били претърсени 30 адреса. Намерени били общо 90 000 лева, за които се предполага, че са от престъпления.

Освен това разследващите от ГДБОП и бургаската полиция се натъкнали и на 2 газови пистолета, преработени в бойни. В къщите на задържаните имало части за автомати и дрога, както и бронежилетка.

Иззети били и три луксозни коли -

“Порше Кайен”,

БМВ Х5 и

“Ауди”

В дома на общинския съветник от Несебър Пейко Янков имало банкова касета, пълна с 60 хил. лв.

Газов пистолет, преправен на боен
Газов пистолет, преправен на боен
“Целта на групата е била да създаде регионален монопол на търговията с автомати, погребални и таксиметрови услуги”, каза зам.-шефът на ГДБОП Стефан Джолев.

Засега жертвите на бандата са шестима, казаха от прокуратурата. Една от тях е Румяна Черкезова - собственик на погребална агенция в Бургас (с какво е изнудвана тя - виж долу).

Ще проверяваме имущество и пари на всеки член от бандата, закани се прокурор Начева.

В събота на 5-има от задържаните прокурор Станкова ще поиска постоянен арест от съда. Сред по-известните членове на бандата на Очите освен Пейко Янков са Йордан Въчев-Ларжа, Радослав Николов-Рачо, Венцислав Христов-Лавацата и Кольо Магарето.

Шефът на общинарите в Несебър: Пейко и на мравката път прави

ДИМЧО РАЙКОВ

Пейко Янков е син на бившия хотелиерски бос Митьо Янков, който бе разстрелян пред дома си през 2007 г. Той е втори мандат общински съветник в Несебър от групата на Либерален съюз.

Янков-младши наследи от баща си Димитър, по прякор Императора, много хотели и казина в Слънчев бряг в активите на “Хермес груп”. Сред тях са хотел “Бургас”, “Созопол”, “Несебър”, “Тракия” и емблематичният “Хризантема”, от чийто жив плет през 2005 г. неизвестен стрелец улучи смъртоносно боса на ВИС Георги Илиев, отседнал в “Мултиплейса” на 100 м отсреща. Убиецът не бе разкрит.

Легендата разказва, че навремето Димитър Желязков е започнал “кариерата си” като охранител в един от хотелите на Императора, но впоследствие общ бизнес публично не са имали. След разбиването на първата банда на Очите през април 2007 г. обаче тръгнаха слухове, че Янков бил доста притеснен заради засечени със СРС негови разговори с Очите.

Синът му Пейко Янков пък бе забелязан в бургаската болница същата вечер след прострелването на Очите в заведението 4You на Божо Кравата в Слънчев бряг през 2016 г.

“Днес имахме извънредна сесия, но не дойде. Не знам къде е, телефонът му е изключен. Всеки си носи отговорност за това, което прави, но лично аз не вярвам на това, което се пише по медиите за него. Много добър човек и на мравката път прави”, коментира шефът на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев пред “24 часа”.

Жертва: Искаха ми по 150 лв. от всяко погребение

Румяна Черкезова
Румяна Черкезова
На всяко 10-о число от месеца един от задържаните от бандата на Митьо Очите Данчо Ларжа получаваше от мен пари, които не е изработил – първо по 100 лв., а след това – по 150 лв. от всяко погребение, оплака се собственичка на погребална агенция “Авона” в Бургас пред Би Ти Ви.

Румяна Черкезова разказва още, че когато отказала да работят заедно, започнали заплахи.

В края на 2017 г. Черкезова и друга собственичка на погребална агенция Стефака Димитрова разказаха пред “24 часа”, че 9 г. плащали такса “спокойствие” - по 150 лв. на Данчо Ларжа.

От близо 2 г. обаче собственичките на погребалните агенции се отделили и спрели да дават своята лепта на доскорошния си покровител.

Първа изгоряла Стефка Димитрова, чиято катафалка бе подпалена през август 2017 г. Тогава огънят засегна и офиса на “Гея”, който се намира на входа на Гробищния парк.

На 8 декември м.г. бе подпалена и катафалката на Черкезова. И двете жени тогава подозираха, че зад палежите стои Иван Пешиев, бивш служител на “Авона” и приближен на Ларжа. Той бе арестуван за 24 ч после го освободиха.