Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Необичайната жега в Германия снижи нивото на големите реки в страната и в обезводнени участъци на десетки места се показаха бомби и оръжия от Втората световна война. В провинциите Саксония и Саксония-Анхалт полицията предупреди плувците, както и корабният трафик, да внимават по Елба. Само миналата седмица в нея са открити множество депа с гранати, мини или други взривни тела от войната. Общо находките са 21.

Мунициите биват откривани най-често от случайни минувачи. „Дори и след десетилетия във водата бомбите и гранатите могат да бъдат опасни и да избухнат“, предупреждават властите. Забранено е да се докосват такива находки, трябва незабавно да се повика полиция.

Елба е с почти най-ниското си ниво от началото на измерването. При Магдебург тя е само няколко сантиметра от измереното през 1934 рекордно ниско ниво – 48 см. Рекордно е спаднал и Рейн. Температурата на водата му се е покачила до 27 градуса, което прави опасно производството на ток във ВЕЦ.

Заради липсата на вода корабният трафик се сблъсква с все по-големи проблеми. Ако не завали скоро, може да се наложи корабният трафик да спре изцяло, смятат специалистите.