Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев - зам. главен прокурор
Иван Гешев - зам. главен прокурор

"Трябва да уважаваме труда на хората от охраната, които работят в Министерството на правосъдието, защото работят с едни, ще го кажа откровено смешни заплати, и то при висок риск, в това число и надзирателите в затворите. И когато нещо се случи с хората, които охраняват, отговорността е само тяхна. И на базата на тази отговорност, те са хората, които трябва да анализират и преценят риска и да вземат определени мерки. Защото, ако някой не само нарани надзирател или избяга, но се и самонарани, което също е проблем за охраната, преблемът ще е за едни хора, които изхранват семейства с 600 лв. заплата. Погледнете и от тази гледна точка", бе коментарът на зам. главния прокурор Иван Гешев по повод окованата бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева на път за болницата.

"Отделно, съобразете се и, че не всеки обвиняем или подсъдим разполага с личен пиар, който да върви след него и да го снима. Доколкото прочетох изявленията от Министерството на правосъдието при подобни транспортирания това е рутинна практика при определен тип дела, която се прилага при всякакви обвиняеми и подсъдими", добави обвинителят.

Гешев обясни, че прави коментара по случая "Иванчева" и като гражданин и като прокурор.

"Факт обаче е, че обвиненията по този случай са за престъпление, по което се предвижда наказание от 10 до 30 години. То е с размерите на наказание, което се предвижда за квалифицирани текстове за убийство. Това, че ние преценяваме, че един тип престъпление според вас не е важен и не представлява обществен интерес, а по-тежки са убийствата, това е въпрос на определена преценка", продължи прокурорът.

"Специализираната прокуратура не твърди дали един обвиняем е добър или лош. Не твърди дали един кмет си извършва работата или не. Ние твърдим определени обстоятелства, които ще изложим в обвинителния акт за една конкретна случка за едни конкретни пари. А дали това е престъпление или не е, е въпрос на оценка и анализ на съда. Във всички други анализи които се правят, трябва да отчетете факта недобросъвестност, политика и ако щете и факта нормална защитна стратегия на обвиняемите, която те имат право да развиват", добави Иван Гешев.