Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима от младежите, спасили давещата се жена в езерото “Рибката” над Смолян - от ляво на дясно са Наско, Любен и Мирослав.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Трима от младежите, спасили давещата се жена в езерото “Рибката” над Смолян - от ляво на дясно са Наско, Любен и Мирослав. СНИМКА: АВТОРЪТ

Спасили я от удавяне, свалили дрехите си да я топлят и накрая я носили на ръце до линейката

Шестима младежи са спасили от удавяне жената, която бе обявена в понеделник за издирване от свои близки в Смолян.

По сигнал, постъпил в 16 ч на 30 юли, полицията и доброволци започнаха търсенето на Радка Стоименова от града. Историята имаше щастлив край - тя бе намерена в езеро и извадена от водите му с хипотермия, но без опасност за живота.

Компания от младежи е спасила дезориентираната жена от удавяне в езерото “Рибката” над Смолян същата вечер.

21-годишните Мирослав Каров, Наско Мазнев и Николай Кючуков, заедно с 22-годишните Любен Ушев и Михаил Михайлов и по-големия Стоян Василев са извадили давещата се измръзнала жена от ледените води с риск за живота си, стана ясно вчера.

Около 17 ч Мирослав отишъл да лови риба на водоема на входа на града. “Жената стоеше права на тревата, усмихваше се. Когато си тръгвах, ми каза:

“Ако някой те

пита, не си ме

виждал!”

Не реагирах, но ми се стори странно. Прибрах се и излязохме с приятели да играем карти. Докато играхме, около 23,30 ч Любен разглеждаше фейсбука си и видя снимка на жената, която се издирва. Показа ни я, на мен ми приличаше на тази жена, която видях на езерото”, обясни момчето.

“Миро спомена, че е видял жена на езерото, която прилича на издирваната, гледах, че много хора са споделили тази снимка, и прибирайки се, решихме да минем да проверим какво става. Стигнахме до половината на пътя до езерото, по средата на пътя чухме стенене. Сякаш жената се давеше, викаше за помощ. Беше много тъмно и мокро, веднага се затичахме надолу. Миро и Михаил скочиха във водата, обадихме се на тел. 112. Трудно извадиха жената,

Миро без малко

да потъне,

тогава влезе и Михаил във водата. Имаше късмет, че стъпи на нещо твърдо, за да успеят да я извадят”, разказаха Любен и Наско.

Когато извадили жената, била синя от студ. Наско чакал линейката горе, а другите я завивали с дрехите си и я топлели. Линейката не могла да слезе и шестимата взели носилката и изнесли Радка до пътя. Тя е приета с 33 градуса телесна температура за лечение в МБАЛ - Смолян. Състоянието ѝ е стабилно.

“Бях подготвен да намерим жената, само се надявах да не е късно. Поехме риск, защото се давеше - да стоя да я гледам ли?

Плувам, колкото

да не се удавя.

Но в такъв момент не ти идва на ум рискът.

Не се чувстваме като герои, просто добро дело, не искаме награди”, каза Мирослав, който е курсант във военния университет в Шумен.

Не е ясно дали жената е паднала, или сама е скочила в езерото.