Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чума, птичи грип, антракс - кога смъртоносните болести по животните са опасни и за хората Продуктите от дребните преживни животни ще се преработват само в кланици и мандри.

l Салмонела може да се разпространи и чрез плодове и зеленчуци

l Риск от заразяване с птичи грип при консумация на рохки яйца

l Чумата по преживните животни и по свинете не се предава на човек

Чума по дребните преживни животни, чума по свинете, огнища с птичи грип – това лято мнозина потребители се запитаха дали не е най-добре да спрат да консумират каквото и да е месо, тъй като се страхуват от зарази. За щастие не всички болести по животните се прехвърлят и на хората. Чумата не може да се предаде чрез заразено месо, но пък птичият грип, салмонелата и бруцелозата могат. Опасен за човека е и антраксът.

През юни за първи път в България бе констатирана чума по дребните преживни животни. Това е първият случай и за целия ЕС. Паниката обхвана много хора, затова специалисти поясниха, че

болестта е силно заразна между животните

и бързо може да се превърне в епидемия, но тя не се предава на хората. Човек не може да се разболее от този тип чума нито в контакт с болни животни, нито при консумиране на месо или млечни продукти от него.

Болестта обаче събужда много притеснения, тъй като е смъртоносна за животните и може да се окаже удар върху животновъдството. От Българската агенция по безопасност на храните уточняват, че наличие на заболяването на определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и с животинска продукция. И допълват: „Въведени са

забрани за придвижване

на живи животни и условия за преработка на продукти от дребни преживни животни в Ямболско. За да бъде предпазен бизнесът в останалите области на страната, продуктите от дребните преживни животни ще се преработват само в кланици и мандри на територията на Ямболска област и ще се продават само в областта. Продуктите ще бъдат маркирани вместо с кръгъл печат с печат във формата на диамант, както гласи европейското законодателство.“

Притеснения предизвика и фактът, че в Румъния бяха установени над 90 огнища на африканска чума по свинете. За щастие болестта отново не е опасна за хората и не се предава при консумация на заразено месо. Тя обаче много бързо се разпространява сред животните и е с висока смъртност. Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Една от тях е засилен контрол на границата с Румъния върху личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско месо. „Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми - уточняват от БАБХ. - Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фактор за разпространение на болестта.“

През юни и юли бяха установени и множество огнища на птичи грип сред домашни птици - патици, кокошки, пуйки. Тъй като тази болест се предава и на хората, Министерството на здравеопазването издаде специални препоръки. Сред тях са: да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход; при приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип. Също така при приготвяне на храна да се спазват следните изисквания: разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия, използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.

Както и да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни или умрели домашни и диви птици;

да не се пипат предмети и повърхности,

замърсени с птичи изпражнения и секрети.

От Министерството подчертават, че при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца вирусите на птичия грип не се предават на хората. Болестта най-често достига до хората при пряк контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. А в много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

Симптомите при хората са същите като при стандартен вид грип – повишена температура, болки в гърлото, мускулни болки, отпадналост, кашлица и хрема, липса на апетит, мигрена. Възможно е

развитие на конюнктивит

При пациенти с такива симптоми, които са били в контакт с птици, пътували са в рисков район или са консумирали птичи продукти, непреминали добра термична обработка, специалистите съветват за задължителна консултация с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести.

Ако не се открие навреме и не се лекува, птичият грип може да доведе до сериозни усложнения като остра пневмония, респираторен дистрес синдром, органна недостатъчност, сепсис. Прогнозата на болестта е лоша - близо 60% от заразените развиват усложнения. Ваксина срещу птичи грип съществува, но прилагането й е ограничено до рискови контингенти - работещи в птицеферми, работещи със суровини от птици, пътуващи в страни, засегнати от птичи грип.

През лятото скача рискът и от салмонела. Бактерията атакува диви и домашни животни, включително кучетата и котките. Предава се и на хората.

Салмонелните бактерии се развиват и размножават

в домашни и диви животни, птици и риби. Най-често заразяването при хората става след консумацията на инфектирани яйца, месо, мляко, които не са преминали добра термична обработка. Особено опасни са кремове и сосове, съдържащи и яйца, и мляко. Възможно е храните да бъдат заразени и при самото им приготвяне поради недобри хигиенни навици.

Заболяването може да причини сериозни и дори смъртоносни инфекции у деца, възрастни или при хора с отслабена имунна система. Опасно е, защото често се случва големи групи хора да бъдат изведнъж атакувани от салмонелозните бактерии.

Обикновено от 5 до 48 часа след попадане на салмонелите в организма се наблюдават първите симптоми - втрисане, висока температура, мускулни болки, коремни болки, гадене, повръщане, разстройство, отпадналост, силно главоболие. В началото заболяването може да бъде объркано с гастритна криза, диария или грип.

Характерни за страдащите от салмонела са изпражненията със зелен цвят.

Най-новите изследвания показват, че от салмонела се разболяват дори и хора, които не ядат месо и яйца.

Заразени плодове и зеленчуци също могат да предизвикат заболяването - болестотворните причинители полепват по грапавата повърхност на плодовете и зеленчуците и при консумация преминават в човешкото тяло. Съществуват дори случаи на зараза след консумация на шоколад, семена, ядки.

Застрашени са и хората с домашни любимци. Заразата се предава най-често от хамстери, зайци, морски свинчета, костенурки и таралежи. Заради

неизмити ръце

след галене или докосване на домашния любимец се пренася инфекцията със салмонелоза.

От Националния център по заразни и паразитни болести препоръчват да се избират продукти от животински произход, продавани в обекти с хладилни камери, да не се оставят извън хладилник дори за кратък период, да се ограничават всякакви рецепти, включващи употребата на сурови яйца.

Не се препоръчват дори рохките, а единствено варените над десет минути. Добре е през лятото да не се консумира и алангле, защото салмонелните бактерии се развиват именно в месата, непреминали добра термична обработка.

Опасна за хората

е и бруцелозата. От Националния център по заразни и паразитни болести поясняват, че заразата се осъществява след директен контакт с болно животно или козината на такова, при консумация на заразен хранителен продукт – най-вече мляко или месо, непреминали добра термична обработка, както и чрез вдишване на контаминиран аерозол.

Болестта започва като обикновена настинка.

Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в ставите, но ако пациентът не потърси бързо лекарска помощ може да се стигне до пиелонефрити, пневмонии, мозъчни инфекции и сърдечни проблеми. При 10-15% от пациентите се наблюдават рецидиви, защото бактериите са много издръжливи и остават в човешкия организъм.

Характерни за болестта са т.нар. температурни вълни – рязко покачване на температурата, след това спадане за определен период, но с неизменно последваща нова криза. Специалистите обясняват, че

трудността за лечение

се състои в това, че симптомите напомнят тези на грип или настинка и рядко пациентите търсят специфична консултация или им се назначава бактериологично изследване. Единствено с него може да се установи наличие на заболяването.

Те съветват да се търси помощ, ако втрисането е комбинирано с някой от следните симптоми: нощно изпотяване, отпадналост, болки в ставите, главоболие, липса на апетит, дори депресия.

Едно на ум трябва да имат и хората с прояви на треска, които скоро са консумирали непастьоризирано прясно мляко, незряло сирене или кашкавал, както и недобре изпечено месо.

При хората в

начална фаза бруцелозата

се лекува дори в домашни условия с антибиотици, но при по-късно потърсена помощ или при пациенти с други хронични заболявания се налага приемане в болница.

От заразено животно на човек може да се предаде дори антракс. Според официалната информация от Националния център по заразни и паразитни болести антраксът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от микроорганизъм, наречен Bacillus anthracis, характеризиращ се със способността си при попадане във външната среда да образува спори, които са изключително устойчиви. Заразяването става по няколко начина - при попадане на антраксни спори по кожата и лигавиците, при поглъщане на спори или при вдишването им.

Най-разпространени са случаите на кожен антракс. Заразяването става, като спори проникнат през рана на кожата. На мястото на проникване на спорите се образува пъпка, която се превръща в мехур, изпълнен с кръв. Когато се спука, се образува рана със синкав цвят. Затова заболяването се нарича и „синя пъпка“.

Характерен симптом

е, че раната не боли. Но пък засегнатият страда от липса на апетит, главоболие и треска. Ако не се подложи на лечение в инфекциозна болница, заразеният може да развие менингит или сепсис. Съществуват също стомашно-чревен и белодробен антракс.

От НЦЗПБ напомнят, че източниците на зараза са домашни и диви животни като овце, крави, кози, коне, магарета, дори елени, зайци, мечки, лисици и чакали. Те отделят антраксни бацили в почвата чрез урината и фекалиите си.

Особено опасни

са труповете на умрелите от антракс животни, които трябва да бъдат погребвани по специален начин според ветеринарните норми – надълбоко и след специална дезинфекция.

В противен случай създават възможност за образуване на спори, които могат да бъдат пренесени на големи разстояния. А антраксните спори са изключително устойчиви и могат да се съхранят в почвата десетки години.

Четете още:

Зараза. С убитите животни в Странджа спасяват износ за 244 млн. лв.

Френската лаборатория, в която са изследвани животните, не съществува

Коментара ()

Вашият коментар