Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Голямо чудене и маене беше какво да е логото ни за европредседателството. Някои искаха да има роза, други гласуваха за гордия Балкан, а трети се чудеха дали някак не можем да вкараме и красивото ни Черноморие. В крайна сметка в едно бяха оплетени кирилицата, шевицата и българският флаг.

Според мен ненужно го усложниха това лого. Много по-добре беше да се изработи една стилизирана бормашина с бургия за метал. За да бъдат задоволени и най-претенциозните вкусове, можеше бормашината някак си да е изтипосана на фона на Стара планина и около нея да се плискат черноморски вълни. С морска пяна или без нея, бормашината трябваше да я има на логото. Защото тя най-добре ни характеризира като народ. Тя е символът на обикновения българин, върху чиито плещи се крепи тази държавица. Тя е мечта за най-бедните и задължителен жилищен инвентар на тези, които могат да заделят по някой лев настрана. Американците си имат по една библия на нощното шкафче, българите си имат бормашина в килера с инструменти. Ние сме държавата на пробивните машини, на циркулярите, на моторните резачки и

тежките

ковашки чукове

Пиша тези редове по повод неуспеха на Столичния общински съвет да приеме наредба, според която можем да правим домашен ремонт между 2 и 4 ч след обяд само със съгласието на съседа. Общинарите се юрнаха да приемат горещата поправка в конституцията на столицата ни, но в последния момент отложиха инфарктното гласуване за есента. Явно някой им подшушна срещу каква армия възнамеряват да воюват.

Навремето Барак Обама си направи устата да бъдат ограничени правата на янките за носене на оръжия, но народният гняв уби в зародиш реформаторските му идеи. Общинарите ни също рискуваха да си навлекат сериозни неприятности. Само си представете, че някой се опита да забрани свободното носене и боравене с бормашината точно между два и четири в събота и неделя.

Ще настане хаос,

ще летят пирони,

ще бръмчат моторни резачки. Ще се лее кръв. Никой няма право да забранява на българина да реже, да чука ламарина и да пробива бетон в неделя на обяд. Това означава да посегне на достойнството му, да отнеме вярата му, че той е единствен на света и ако има други, те трябва да се съобразяват с неговите правила.

Всеки един от вас, повтарям, всеки един от вас има по един такъв съсед. Той почива през седмицата, скрил се е в някое тъмно мазе като вампир и чака да дойдат почивните дни. Свърши ли работната седмица, съкооператорът от третия етаж бавно започва да развива шнура, да точи бургията. Оглежда ламарината със светнал поглед, предвкусвайки как ще го начука не само на нея, но и на целия свят, на цялата шибана Вселена. Взема си чука този вселенски отмъстител и започва бавно и методично да блъска. Поблъска един час, пийне студена бира, обръща от другата страна и започва от 3 до 4 да изправя това, което е закривил от 2 до 3 на обяд. И така всяка събота и неделя, всяка седмица, всеки месец и година... Докато е жив. Но дори и след него делото му ще бъде продължено. Наследниците му са възпитани, че тяхно рождено и конституционно право е

да смущават спокойствието

и съня на

омразния съсед

Как въобще си помислиха общинарите, че ще посегнат на една от малкото останали радости на народа. Българинът е превърнал собствения си дом в крепост и е готов да хапе лошо, ако някой дойде да му направи забележка, че вдига твърде много шум. Спомнете си за десетките подобни истории с фатален край.

Ще става все по-шумно около нас,

защото строителните хипермаркети се изхитриха да предлагат все по-големи и шумни уреди на направо смешни цени. Вземаш бърз кредит и се уреждаш с циркуляр, с банциг или с някоя от онези изключително кокетни бензинови косачки, с които така успешно можеш да прецакаш уикенда на виладжиите, решили събота и неделя да избягат от градската шумотевица.

България е бръмчаща държава и никакви забрани и нови закони не могат да променят това. Дори сухата статистика е категорична - в големите градове е адска лудница, по селата не се живее. В интернет страницата на Изпълнителната агенция по околната среда е описано добре какво предизвиква т.нар. шумово замърсяване. Вреди на психиката, на сърцето, на кръвната захар,

направо ни

разказва играта

Пак в същата страница са поместени изследвания, според които в големите градове продължават да са високи нивата на шумовите замърсявания. При това лабораториите на агенцията мерят около заводи и предприятия. Кой ще ходи да проверява в блок 365Б, вх. В, където на първия етаж бай Иван преди десетилетия е превърнал панелката в работилница и всяка събота и неделя здраво налага нещо метално и много звънливо.

Общинари, опичайте си ума! Не влизайте в

устата на лъва!

През есента отложете гласуването за забраната за ремонти за пролетта на 2019-а, после за лятото, а после ще забравим въобще, че е имало подобна идея. Няма да изтръгнете бормашината от ръцете на народа. Тези, които са тормозили, ще тормозят пак.

Но има решение! И то струва около 2,50. Срещу тази сума в аптеката ще ви снабдят с восъчни тапи за уши. Натъпквате материала и като се стопли, той се оформя по ушния канал, осигурявайки ви блаженство. Рязането, пробиването и къртенето се чуват някъде отдалеч, сякаш са в друга държава, в друг свят, в друга реалност. Само не забравяйте да махнете тапите, като излизате, за да не пострадате на пешеходната пътека!