Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По принцип на съборите на БСП на връх Бузлуджа всички идват с добро настроение, но не са изключени и трагичните инциденти при масовото струпване на много хора на едно място.
По принцип на съборите на БСП на връх Бузлуджа всички идват с добро настроение, но не са изключени и трагичните инциденти при масовото струпване на много хора на едно място.

Утре, вторник, в Никопол е погребението на 85-годишната Пенка Д., която бе ударена от автобус "Сетра" на път за традиционния събор на БСП на връх Бузлуджа в събота. Жената почина няколко часа по-късно в габровската болница. За инцидента съобщиха днес от полицията в Стара Загора.

Сигнал за прегазена от автобус жена на третокласния път между върховете Шипка и Бузлуджа бил подаден към 10,40 часа в деня на събора - 28 юли. Ранената жена била откарана веднага в болницата в Габрово със 7 счупени ребра и фрактури на два от шийните прешлени - травми, които се оказали фатални за възрастната социалистка. Съобщението за смъртта й дошло в 17 часа. В родния си Никопол жената била известна като дългогодишна учетелка и читалищна деятелка.

За събора от Никопол тръгнали стотина души - с автобус, два микробуса и няколко леки автомобили. Тъкмо никополският автобус, с който пътувала и Пенка, ударил жената. Тя била пред него, когато возилото потеглило - вероятно хората са били спрели по пътя за кратка почивка. 51-годишният шифьор не бил употребил алкохол, показала проверката с дрегер намясто.

На същият път, където задължително минават автобусите за събора от Северна България, към 15,50 часа в събота, след концерта на Горан Брегович, е регистриран и друг пътен инцидент, но той се разминал само с материални щети. При придвижване на заден ход на автобус "Ивеко" от Монтана шофьорът загубил контрол над него и ударил два други автобуса - "Мерцедес" и "Гюлерюз Троя".

В деня преди събора, петък, автобус с младежи-активисти на социалистически партии от няколко балкански страни, които участваха на кръгла маса в Казанлък, катастрофира на път за връх Шипка. На един от завоите в местността "Момин гроб" в него странично се удари камион. И тогава всичко се размина само с материални щети.

Над 500 автобуса преброиха полицаите в деня на събора на връх Бузлуджа. По данни на организаторите, участниците са били около 60 хиляди души.

Подобно масово присъствие на хора, сред които повечето - възрастни, често води до нещастни случаи. Няколко пъти в годините хора са умирали от инфаркт на върха, преди две години възрастен човек се загуби в гората и останките му бяха открити едва след 12 месеца.