Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Перелик уърълд мюзик & джаз фестивал”

се проведе за 13-и път под звездите

Изпълнители от Австрия, Германия, Израел, Турция, Великобритания, Испания, Перу и България създадоха истинско музикално етноджаз приключение на над 2000 метра надморска височина под връх Перелик на 13-ия “Перелик уърълд мюзик & джаз фестивал”.

Към сцената на феста пред Къщата на мечките се качиха над 750 автомобила от страната и чужбина.

Уникалната зала

е изградена по

традиция от

тонове слама

Край четири огнища с осветление само от свещи и факли те се наслаждаваха на неповторима атмосфера, хубаво вино и вкусна храна.

Организацията на оригиналния формат е на Спортно-туристически център “Перелик”. Тази година фестът изненада редовните си почитатели, като започна с “Мила ми е, мамо, драчка ми е” и китка от други обичани родопски песни, а множеството аплодира изпълненията на каба гайдите и народни певици от Чепеларе.

Събитието откри инициаторът за създаването на фестивала - бизнесменът Кирил Асенов.

“Благодаря, че въпреки прогнозата за времето сте тук. Искам да благодаря специално за партньорството на всички, които застанаха зад нас и тази година, особено на службата за борба с градушките”, каза с усмивка Асенов. Той благодари на всички, които се изявяват на сцената на Перелик, защото са направили с годините мястото известна дестинация и

банди от цял

свят искат да

свирят на

най-високото

място в Родопите

“Надявам се догодина да го направим още по-хубаво, имаме идеи да го разширим”, каза Асенов.

Входът за купона бе свободен, а всеки фен на етно и джаз музиката можеше да се качи от Смолян и с организираните автобуси. Целта е да се постигне пълна симбиоза между артисти, музика, публика и природа с посланието, че може да се създават успешни музикални формати с хилядна публика, които да не нарушават екологичната среда и да не използват огромни енергийни ресурси за провеждането си.

Залата разгорещи докрай популярната група от Монтана Vivo Montana Brass Band, която печели публика в цяла България с балкански ритми и ъндърграунд с български фолклорни, етно, джаз, фънк и поп елементи, съчетавайки звученето на тромпет, цугтромбон, баритон, туба и мощна ударна секция. Публиката спечели и 16-годишната пловдивчанка, наричана принцеса на джаза, финалистката в Х Factor от миналата година Мирослава Тодорова.

“Уникално

преживяване

на такава

зареждаща сцена на открито и на над 2000 метра надморска височина. Сред природата се чувствам добре, нежно ми е и уютно, много различно е от това да пееш в затворено пространство, бих останала тук до другата година”, каза Мирослава. Тя дойде под върха с приятелката си Диана, с която пишат текстове и мелодии, експериментирайки.

Инициаторът за създаването на фестивала - бизнесменът Кирил Асенов
Инициаторът за създаването на фестивала - бизнесменът Кирил Асенов
Hetty and the Jazzato Band развихри публиката с модерния си обрат на класически италиански песни, неаполитански балади, намек за боса нова в микс с ромски джаз, суинг, латинска музика, рокендрол, възраждайки популярни вечни хитове. Хитът на ретросоул музикантите - Tu Vuo Fa СLТAmericano, досега е споделен повече от 137 000 пъти и има

над 4 милиона

гледания в

интернет

За първи път съм в България и на върха на планина, изживяването е фантастично. Публиката е дружелюбна, топла и невероятна. От състава трима са от Италия, а аз, саксофонистът и кларинетистът сме от Лондон, но сме живели в Италия и боравим спокойно с италианския език. Затова текстовете ни са смесица от английски и италиански, за да ни разбират повече хора. Харесва ни да смесваме всички стилове, за да може всеки един да открие за себе си това, което му харесва”, каза вокалистката им Хети.

Залата след това завладя дуетът Тюрумтай Зарич, който изпълнява оригинални и завладяващи етнокомпозиции на акордеон и цигулка. Efe Turumtay е роден в Истанбул, а Никола Зарич, който е със сръбски корени - във Виена. Никога не сме излизали пред такава публика, атмосферата е страхотна. С удоволствие бихме се върнали тук отново", заявиха единодушно от дуото.

Публиката се рееше и в ритмите на българо-испано-перуанската група Ritmos Negros, в която са Пиеро Епифания, Симеон Леонидов, Борис Таслев и Арнау Гарофе от Барселона. Те представиха композиции от наскоро издадения си дебютен албум.

Друго музикално обединение също стана своеобразен символ на тазгодишния екофест, доказвайки, че за джаза няма граници. След над 100 концерта в 7 държави на сцената се изяви групата KUHN FU, обединила звученето на Германия, Израел, Турция и Великобритания. Публиката се забавляваше до ранни зори, а вдъхновени от мястото си тръгват от върха с незабравими кадри с поглед като на орлите над Родопите.