Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо, заснет през 2017 г. в Софийския апелативен съд.
Евелин Банев-Брендо, заснет през 2017 г. в Софийския апелативен съд.

Осъденият на 6 г. затвор Евелин Банев-Брендо вече е издирван с европейска заповед за арест, съобщиха от Софийската градска прокуратура, след като у нас той не може да бъде открит, за да го вкарат в затвора.

Кокаиновият крал бе признат за виновен от Върховния касационен съд (ВКС) за участник в банда за пране на пари от наркотрафик, която от 2002 г. до 2005 г. действала в България, Великобритания, Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия. Освен Брендо в групата участвали и брат му Симо Карайчев и убитият му баджанак Константин Дишлиев.

На 17 март м.г. апелативният съд в София му даде 6 г. затвор, но магистратите го оставиха с мярка за неотклонение “подписка” и забрана да напуска страната, която му е наложена още през 2014 г . Магистратите прецениха, че това е възможно, тъй като винаги се е явявал на заседанията в съда. Освен това, когато 3 пъти го пускаха да пътува за лечение в чужбина, той се връщаше в България.

ВКС обяви делото за приключило през ноември м.г. Решението излезе на 26 април т.г. Оказа се обаче, че близо година, докато Брендо чака окончателната си присъда, от МВР не са го наблюдавали и следили, заради което той успя да се измъкне.

Европейската заповед за арест на Брендо идва 3 месеца след влизане в сила на присъдата му. По закон такъв е срокът, след който прокуратурата може да издаде заповедта и да го обяви за издирване в Интерпол.

Брендо е осъден окончателно в Румъния на 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера Кокаинови крале.