Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делхи и Интерпол издирват милиардера заради огромни невъзвръщаеми банкови кредити

Историята на "бижутерийния крал" на Индия Нирав Моди, издирван от Интерпол аферист, може да стане сюжет за касов филм.

През февруари Централното бюро за разследване обвини основателя на компанията "Файърстар Даймънд", който се ползваше с авторитет в родината си и имаше безупречна репутация на Запад, за най-голямата в историята на Индия банкова афера. В резултат на действията на директори от бизнес империята на Моди и банкови топслужители от държавната Национална банка на Пенджаб са раздадени около $2 млрд. невъзвръщаеми кредити. На 27 февруари т.г.

компанията обяви банкрут

Преди седмица мумбайското Централно бюро за разследване арестува двама помощници на "бижутерийния крал" в щата Раджастан. Данъчната агенция повдигна официални обвинения срещу Нирав Моди и други лица пред съда в Бомбай за неплащане на данъци.

На 11 юли агенцията за икономическо разузнаване изпрати до специалния съд искане за конфискуване на авоари на Нирав Моди и чичо му, бомбайския предприемач Мехул Чокси, с когото днес заедно са обект на разследване за мошеническата схема с Централната банка на Пенджаб.

Властите искат конфискуване на имоти и вещи на милиардерите, вкл. във Великобритания и ОАЕ, по обвинение за евентуално пране на пари. Сред активите им, заложени в банката, освен къщи са моторна лодка, бижута и колекция от 125 картини на известни индийски художници.

Легендата “Нирав Моди”

До началото на тази година Нирав Моди е любимец на звездите и медиите. 46-годишният индиец е наследник на семеен бижутериен бизнес, развиван от няколко поколения.

Детството му минава в белгийския град Антверпен, където работят родителите му – брокери на диаманти. Той получава добро образование и посещава най-големите музеи.

17-годишен е изпратен да учи бизнес в Университета на Пенсилвания, но не завършва образованието си заради финансови проблеми на семейството. Две години по-късно се връща в родината си, за да се включи в бизнеса.

Моди започва работа в компанията на чичо си Мехул Чокси в Бомбай. Работи по 12 часа на ден и през 1999 г. със спестени около $750 000 създава собственото си дружество – "Файърстар Даймънд". Предприемачът започва да доставя в САЩ и Европа диаманти, които купува от цяла Индия. Прави оригинален ход, който му позволява да

намери своята ниша

– конкурентите му не сортират диамантите по големина, цвят и форма, а оставят това на клиентите.

По-късно "Файърстар Даймънд" започва да прави за американски компании диамантени украшения по поръчка.

След година Моди разширява портфолиото на бизнеса си и през 2005 г. купува за $25 млн. компанията на един от своите клиенти – "Фредерик Гордман", а след още две години - за $50 млн. и "Сандбърг & Сикорски", собственик на известния бранд бижута за булки A.Jaffe.

Не се посочва как са финансирани тези сделки. Годината на световната финансова криза – 2008 г., му носи нов късмет. "За мнозина това беше краят на света, а за нас – време да купуваме диаманти на ниски цени", казва Моди. Компанията открива още клонове наред с тези в Бомбай и Ню Йорк – в Антверпен, Йоханесбург, Ереван, Москва, Дубай.

Офисът му

в Ню Йорк е до кулата на Тръмп.

През 2008 г. Моди пуска собствена марка с украшения. Наема екип от дизайнериза нестандартни бижута. "Кристис" поставя на корицата на каталога си негов модел с рядък диамант, продаден за $3,6 млн. През октомври 2012 г. дебютира в каталога и на "Сотбис". Колието с диамант е 88,88 карата и е продадено на търг в Хонгконг за $5,1 млн.

Фирмени магазини с марката Nirav Modi се появяват в десетки големи столици и градове: Лондон, Хонконг, Макао, Пекин. На откриването на магазина на "Медисън авеню" през 2015 г. идва лично Доналд Тръмп, а през 2016 г. Моди разказва за плановете си през 2025 г. да има над 100 фирмени бижутерийни магазина Nirav Modi. Бижутата с този бранд струват от $1,5 хил. до $7,5 млн. Някои от тях са вдъхновени от картини на Клод Моне, а други – от Тадж Махал.

С бижута на известния дизайнер се появяват редица звезди като Кейт Уинслет, Наоми Уотс, боливудски звезди. В Индия започват да наричат Моди "бижутерийния крал", а западните медии често го канят за интервюта, защото го намират за мил и чаровен събеседник.

"Форбс" го обявява на 85-о място сред най-богатите индийци за 2017 г. с $1,8 млрд. състояние, въпреки че "Файърстар Даймънд" не е публично дружество и никога не е разкривала данни за печалбите си, както и точния брой на акционерите си.

Но идилията свършва

На 14 февруари 2018 г. Националната банка на Пенджаб информира Бомбайската фондова борса, че е разкрила мащабна мошеническа схема за $1,8 млрд. в клона си в Бомбай. Става ясно, че в края на януари банката се е обърнала към Централното бюро за разследване на Индия с информация за корупционната схема, в която са били въвлечени и няколко старши мениджъри от банката.

Моди напуска Индия заедно със семейството си и оттогава е издирван и от Интерпол. Той отрича обвиненията за мошеничество и по-късно кандидатства за статут на политически бежанец в Лондон.

Разследването в Делхи показва, че в продължение на седем години банковите мениджъри са поемали ангажименти към Моди и чичо му Мехул Чокси, председател и изпълнителен директор на група Gitanjali.

Това им е позволявало да получават заеми от други финансови институции - Алахабад Банк, Юнион Банк, Държавната банка и Аксис Банк. Чичото и племенникът му са получавали

кредити по сметки на фирми еднодневки,

някои от които са били регистрирани на името на жената и брата на Моди. Нито един от тези заеми, получени с гаранцията на Националната банка на Пенджаб, не е погасен. В резултат на това "бижутерийният крал" дължи на други банки $1,77 млрд., а в хода на разследването сумата нараства до $1,97 млрд. На официално писмо от Централното бюро за разследване Моди й отговаря: "Не мога да участвам в разследването, тъй като съм ангажиран с важни дела", пише www.rbc.ru.

Разкритата афера става съдбовна за компаниите на Моди и Чокси. Двамата бизнесмени са информирали по имейл около 3 хиляди служители от двете компании да си търсят нова работа, защото бъдещето е непреоделено. От скандала може да пострада целият бижутериен бранш в страната, тъй като през декември 2017 г.

двете компании на Чокси са държали 30% от кредитите

в сферата, или $1,06 млрд. След аферата банките са направили много по-трудни условията за даване на кредитите.

На 13 юли Приходната агенция обяви, че ще провери отново всички платени данъци на 50 физически лица с високи доходи, купили скъпи бижута от фирми, принадлежащи на диамантения бизнесмен Нирав Моди, заявиха официални източници, според "Таймс ъв Индия". Властите поискали много хора да обяснят източниците си на доходи за покупка на скъпи бижута и те са отрекли каквото и да било плащане в кеш към фирмите на Нирав Моди, пише "Икономик Таймс".

От отчетите на фирмите на милиардера обаче става ясно, че купувачите са

плащали в кеш, с чекове и банкови транзакции,

за да бъдат по-малко съмнителни скъпите им инвестиции. По други случаи вече тече предварителна проверка.

Междувременно съд по несъстоятелност в Ню Йорк призова за разследване на ролята на служителите на Националната банка в Пенджаб в предполагаемата афера на Нирав Моди, преди да се вземе решение за производство по несъстоятелност срещу три компании на диамантения бижутер, базирани в САЩ.