Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички, които са кандидатствали за отличието, са одобрени.

Всяка година най-чистите и добре поддържани плажове по света получават отличието "Син флаг". За да заслужат тази чест, те не само трябва да имат чиста вода, но и спасители, кабинки, душове и чист пясък.

Тази година най-добрите ивици в България са "Оазис", "Дюни", "Созопол - Харманите", "Поморие-изток", "Несебър-юг", "Слънчев бряг-юг", "Слънчев бряг-север", "Свети Влас - нов плаж", "Свети Влас-изток", "Елените", "Слънчев ден", "Албена", "Бялата лагуна".

Тенденцията е броят на най-добрите плажове да се увеличава, тъй като през 2016 г. отличниците са били 10, през 2017-а - 11, а днес те вече са 13.

Интересно е, че именно имената на едни от най-често посещаваните плажове попадат в този списък, въпреки че експертите твърдят, че няма как там чистотата на водата да е отлична. В списъка влиза и цялата ивица на Слънчев бряг, който имаше изключително големи проблеми през изминалите години, а туристи често се оплакваха от неприятна миризма, идваща от морето.

Но "Син флаг" не се присъжда без истинска проверка на качеството. Той е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят. В България пристанище "Марина Диневи" също бе удостоено с честта да е най-доброто в страната. За отличието кандидатстват концесионерите на плажа, които всяка година освен старанието да поддържат ивицата си трябва да подадат и документи, с които да се започне процедура по изследване на района. За целта се заплаща и сума от 450 евро.

Компетентни органи вземат проби и следят за над 30 критерия, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата, за да преценят дали ивицата заслужава да бъде наградена, или не.

Новите отличници в списъка са плажовете "Несебър-юг" и "Елените". "Ивицата на Несебър също се бореше с проблеми, свързани с липсата на пречиствателна станция, но и те вече са в миналото.

Проблемният "Слънчев бряг-север" също е нов в списъка. Той така и не получава "Син флаг" през изминалата година заради неуредици с концесионерите. Плажът на Слънчев бряг заема мястото на "Свети Влас - централен", който тази година отпада от списъка поради същата причина - проблем със собствеността.

Всъщност всички, които са подали документи за участие, са получили положителен отговор. А някои са истински ветерани в това да са най-чистите плажове в страната. Така например ивицата в Слънчев бряг е отличен плаж у нас през 1995 г. и макар да се е сблъсквал с множество проблеми през годините, които са му стрували отличието, той все пак се завръща в класацията за "Син флаг". "Албена" пък получава значката за 20-и юбилеен път, а истинските първенци са "Слънчев ден" и "Дюни", които вече 22 години развяват синия флаг над крайбрежието си.