Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Краят на мача беше една от най-срамните картинки в българския футбол за всички времена. Вместо да се радват на успеха си, играчите на "Вадуц" тичаха към тунела, уплашени за живота си. Сякаш бяха попаднали в размирна африканска република, в която поредният диктатор е взел властта и по улиците се стреля. Е, нямаше куршуми, но към главите на гостите летяха седалки. Тези момчета ще има да разказват какво им се е случило в България.

Да, този мач наистина ще остане във футболната история на Лихтенщайн. След няколко десетилетия вече остарелите ритнитопковци от миниатюрната европейска държава ще слагат внучетата на колене, за да им разправят как едно време са победили отбор, в който са играли футболисти от ранга на Георги Аспарухов-Гунди, Георги Соколов-Соколето, Павел Панов, Никола Котков и

много други

велики играчи,

за които няма да стигне една страница.

Всичките тези легенди бяха направени за смях от една шайка наемници, за които името, емблемата и синият екип не значат абсолютно нищо. В случая силните думи дори не са нужни. Фактите са достатъчно стряскащи. "Левски" претърпя исторически провал. "Сините" отпаднаха от сбирщина бармани, ресторантьори и чиновници, които играят футбол за удоволствие. Територията на Литхенщайн е 160 кв. км, което я прави три пъти по-малка от София. Но стига със сравненията, те само могат да направят мъката на левскарите по-голяма. И да налеят високооктаново гориво в двигателя на онези безумци, които се радват на този европровал.

Защото този европровал е

провал за целия български футбол

Всички са в кюпа и всички ще страдат. Спомнете си миналата година какво се случи с евроучастниците ни, но извадете "Лудогорец" от уравнението. Разградският тим е съвсем друга индустрия, друга планета. За съжаление успехите на "Лудогорец" по никакъв начин не дърпат футбола ни напред. Напротив, колкото по-силни са "орлите", толкова сякаш по-слаби стават останалите. Та, спомнете си сега миналата година. "Лудогорец" игра, а другите бяха отупани набързо и се заровиха в кочината. А оттам няма излизане. Поне не и за тима от "Герена".

Сега ще има трусове, ще хвърчат оставки, ще гонят футболисти. И какво от това? Тази картинка сме я гледали и миналата, и по-миналата и преди пет години. Смениха се босове, треньори, играчи, кондиционни специалисти. Всичките промени доведоха точно до този срамен момент - да дойде футболното джудже и да се подиграе със стотиците хиляди фенове, които имат нещастието да обичат и да милеят за "Левски".

И не си мислете, че този исторически шамар вълнува само лумпените, които чупят седалки и ги хвърлят по невинните лихтенщайнци. Това не е проблем само на хората, вълнуващи се от футбол! Случилото се на "Герена" има пряко отношение към случващото се в ежедневието ни. В успелите държави и футболът е успял. Там, където не си хвърлят боклука през балкона, където няма дупки в асфалта, където не се краде ДДС и където шофьорите не се бият с палки заради засичане - точно там има големи отбори, които носят радост на хората. Защото победата на твоя любим клуб е емоция от най-чиста проба. Тя те зарежда с енергия, кара те да се усмихваш и те прави по-добър човек. Спомнете си лятото на 94-та. Държавата беше зле, но всички бяха по улиците и празнуваха. Сега най-популярната игра е използвана само за тънки сметки, грозни боричкания и отглеждането на

опасно футболно хулиганство

Все по-сензационните провали, все по-опасните инциденти по-стадионите, все по-просташките изказвания на главните действащи лица действат на народната психика. Разпадът на ЦСКА, окървавеното лице на полицайката, срамното отпадане на "Левски" и хвърчащите седалки - всичко това ранява дълбоко общественото съзнание. И ни лишава от възможността да се възползваме от успехите в спорта, за да проветряваме задръстените от жлъч и гняв душици.

Гневът винаги намира начин да избие по най-разнообразни и опасни начини. Ще избълбука на повърхността, колкото и да го заливат с дебилни оправдания и заучени фрази. И понеже подобни размишления би трябвало не само да покажат проблем, но и да предложат решение - тук е мястото да се обобщи, че решение няма.

Революция е невъзможна,

няма светлина в тунела. "Лудогорец" ще продължи да доминира, а другите отбори ще са като витрини на севернокорейски магазини за чужденци. Отвън е лъскавко, отвътре е празно. Защото това е празен сезон за "сините", какъвто ще и за всеки един от другите ни тимове, ако отпаднат още на старта на евроквалификациите. Изпразнен от съдържание е и националният ни отбор, който не се е класирал на голям футболен форум от 14 години насам.

Най-лошото е, че се докарахме до положението да учим нашите деца да не се интересуват от футбол. Да си стоят у дома на сигурно, защото на трибуните гърмят бомби и деребействат връстниците им с криминални досиета. Изчислете на колко светлинни години сме от англичаните, които имат програми за семейно посещение на мача - тате, мама, детето и дори баба му. Тук тате псува, мама нехае за спорта, баба хвърля пари през прозореца, а малкият или виси пред компютъра, или слага саморъчната бомбичка в гащите и тръгва на мач.

Четете още:

Позор за "Левски"! Отпадна от лихтенщайнския "Вадуц", чакат оставка на Роси

Как спор за 1 млн. долара за малко да провали българското чудо на на САЩ ’94