Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Герман Костин

Заради пари Герман Костин убил 5-годишния Никита и изхвърлил трупа му с куфар в Искър

Най-тежката присъда - доживотен затвор без замяна, получи руснакът Герман Костин, тъй като през 2015 г. е удушил 5-годишния Никита Плотников, а трупът му заключил в куфар, който хвърлил във водите на язовир “Искър” край софийското с. Кокаляне.

Присъдата е на петчленен състав на Софийския градски съд, оглавяван от съдия Атанас Н. Атанасов.

Костин бе докаран на носилка в зала №5 на съда от Софийския затвор. Лицето му беше скрито от дългата му коса.

Да чуе присъдата, от Русия дойде бащата на Никита Вадим Плотников, който по професия е лекар. Съдебни охранители за пореден път конвоираха руснака на носилка в Софийския градски съд. До него е адвокатката му Капка Гергинова.

Прокурор Русалина Михайлова се обяви за доживотна присъда без замяна за руснака, тъй като според събраните доказателства нямало съмнение, че той е убиецът.

Трупът на Никита беше открит в зелен куфар “Самсонайт” на 20 март 2015 г. край с. Пасарел от 2-ма орнитолози.

Момченцето е

издъхнало между

30 и 60 дни,

преди да бъде намерено голо със сгънати крака в куфара.

Според обвинението на 8 февруари 2015 г. майката на Никита Ана Леонтиева завела сина си на рехабилитации в “Пирогов” заради скъсани ахилесови сухожилия. “Нищо в поведението ѝ не предполагало, че това ще е последното им посещение”, каза прокурорката. След като минали през лекаря, Ана звъннала на Костин.

Те били семейни приятели, а от известно време майката и детето живеели в дома на Костин в София. Около 13,30 ч, под предлог че ще ги разходи, Костин качил Ана и Никита във фолксвагена си и потеглили към Приморско, разказа прокурорката.

В 19 ч те пристигнали на морето, а 50 минути по-късно

Костин тръгнал

обратно към

София без Ана

НИКИТА ПЛОТНИКОВ Останки от трупа на жената са открити на 2 март 2015 г. - 18 дни преди да бъде намерен трупът на Никита, в местността Китка до Приморско. За смъртта е заподозрян Костин, но обвинение не му е повдигнато. Разследването е прекратено от Бургаската окръжна прокуратура, обясни прокурор Михайлова.

Според нея, след като се върнал в апартамента си в столичния кв. “Витоша”, Костин решил да убие Никита. Той удушил детето между 8 и 9 февруари на неустановено място в София. Притиснал с едната си ръка шията му, а с другата ноздрите му. Съблякъл дрехите му и увил трупа в синя хавлиена кърпа. Поставил тялото в куфара на майка му.

АНА ЛЕОНТИЕВА С кърпата Никита се подсушавал след плуване, твърди в разпит пред съда треньор на малчугана.

Преди да изхвърли трупа, Костин отишъл да огледа района около водоема.

Прокурор Михайлова акцентира, че Костин бил уловен от пътни камери край Кокаляне и язовира. Това потвърдили и телефонните му разпечатки. Освен това ДНК експертиза показала, че косми, открити в куфара и по кърпата, с която бил увит Никита, са от краката и половия орган на Костин.

Мотивът за убийството са сложните финансови взаимоотношения между Плотникови и Костин и жена му Весела Вачева, обясни прокурорката.

Костин имал общ бизнес с бащата на Никита покрай сделки с имоти в Северен Кипър. За 2 г. Вадим превел

над 185 хил. евро

по сметки на

Костин и жена му

В последния инвестиционен проект той вложил 260 000 евро.

През 2014 г. Ана решила да се разведе със съпруга си и Костин имал притеснения, че тя може да посегне към инвестициите.

След развода Костин убедил Ана да заживее с Никита в България. През това време тя любопитствала какво става със сделките с нейните имоти в Северен Кипър. Това е причината за смъртта на Ана и сина ѝ.

Прокурор Михайлова посочи, че в СРС-тата по делото имало елемент на самопризнание. В разговор с жена си

Костин казвал:

“Те знаят всичко,

къде съм бил и

прочее”

Бащата на Никита отказа да коментира присъдата.

Адвокатката на Костин Капка Гергинова обяви клиента си за невинен. Според нея Вадим имал интерес от смъртта на жена си и сина си.

В последната си дума пред съда Костин каза, че бил лишен от възможността да се защитава.

Делото на първа инстанция мина напрегнато. Костин идваше на заседанията в инвалидна количка и на носилка заради оплаквания, че го болят краката. Вещите лица обаче бяха категорични, че въпреки болежките той може да участва в процеса.

Костин често се обръщаше на руски към председателя на състава Атанас Н. Атанасов с груб език: “Ще видиш дупка от геврек”, “Върви на х*я си с твоите предупреждения”, “Изрод” и “Ти правиш всичко, което иска прокуратурата, а това, което искам аз, не го правиш”.

Днес за пореден път изригна срещу съдия Атанасов защо е разрешил на журналиста от вестник “24 часа” да се запознае с протоколи от съдебни заседания, а на него не му ги изпращал в затвора, преведени на руски.

“Костин отказва да получава материали по делото, което говори за неговата “добросъвестност”. Не е необходимо да се превеждат съдебните протоколи, както и цялото дело, тъй като подсъдимият участва в процеса, разполага с преводач и защитник, който владее руски”, мотивира се съдия Атанасов.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.