Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция не се е отказала да съди българските граничари за случая от 17 април 2008 г., когато бракониер от южната съседка бе гръмнат заради незаконен улов на калкан в наши води в района на Резово. Наказателният съд в Къркларели е изпратил голям обем съдебни книжа, между които е и обвинителния акт срещу Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Те бяха извикани в съда да се запознаят с тях, но заради обемистия материал защитата им адв. Росен Кожухаров поиска отлагане за 16 октомври.

"Не съм запознат какво съдържат книжата, но доколкото успях да видя, сред тях е и обвинителния акт", заяви Кожухаров.

Четиримата граничари бяха оправдани от българския съд и в Европа, чийто решения бяха пратени на турските власти, но те не прекратиха съдебното производство.

"Нямам представа какви нови доказателства имат. Не виждам какво могат да направят освен да си измислят нещо в наша вреда. Всички сме разтревожени, и нашите семейства, и приятелите. Ще разберем повече след като се запознаем с материалите", заяви Михаил Цонков, чийто пистолет при сборичкването с турския рибар Ерджан Ялчън произведе фаталния изстрел и той загина.

Междувременно тръгнаха коментари, че българските власти са можели да откажат изпълнението на съдебната поръчка по приемането на обвинителния акт.

"Въздържам се от коментар дали са имали основание за това", заяви адв. Кожухаров.