Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искат присъда за турчин, измамил наша банка с чек за над 5 млн. евро СНИМКА: Pixabay

Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу оправдателната присъда на турски гражданин, измамил наша банка чрез чек за над 5 млн. евро без покритие. Държавното обвинение настоява той да бъде признат за виновен и да получи справедливо наказание.

През май 2016 г. мъжът представил в банков клон чек с размер 750 000 евро, издаден от швейцарска банка. След като подписал платежния инструмент, банковият служител сканирал документа и го изпратил на колегите си за обработка. Още в присъствието на турския гражданин Н.Ъ. се разбрало, че чекът е неправилно подписан. На мястото на датата бил положен подписът му, а на мястото на подписа клиентът написал датата. От банката отказали да приемат този чек. Клиентът обещал да го поправи, след като се свърже с близките си в Швейцария и да върне правилно попълнен нов. Повече обаче не се върнал.

На 17 юни 2016 год. отново посетил клона на банката във Варна, като представил за осребряване чек на стойност 5,444 млн. евро. Издател на платежния инструмент била френската банка "Трезор пюблик". Банковият служител в клона сканирал чека и го изпратил на колегите си в отдел валутни операции. Те го препратили в отдел глобални платежни услуги. С имейл до френската банка била потърсена информация дали представеният чек е истински. От френска страна потвърдили, че съществува чек с такъв номер, но е издаден на името на физическо лице и за значително по-малка сума. Веднага била сезирана полицията и от направената експертна справка се установило, че има нарушаване на фоновата защитна мрежа на чека в областта на текстовете с описание на сумата и на лицето, на което бил издаден.

По време на разследването не била назначена експертиза, тъй като чекът бил без покритие. Срещу живеещия във Варна Н.Ъ. започнало досъдебно производство. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба до двойния размер на получената сума. Състав на Варненския окръжен съд обаче го оправда. Прокуратурата иска в протеста до Апелативния съд да бъде отменена първоинстанционната присъда като неправилна, а подсъдимият турски гражданин да бъде признат за виновен по обвинението.

Коментара ()

Вашият коментар