Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Варненският апелативен съд осъди публичен изпълнител, след като делото срещу него обикаля инстанциите дълго време. Н. Н. бе признат за виновен за престъпление по служба, от което са нанесени щети за 500 000 лв. на държавния бюджет. Наказанието му е година условно с 3 години изпитателен срок.

Служителят на Регионалната дирекция на Агенцията за държавни вземания във Варна бе оправдан на окръжния съд в морската столица. След протест на прокуратурата той бе оправдан и от апелативните магистрати. Апелативната прокуратура във Варна също протестира срещу оправдателната присъда и Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на втора инстанция. След няколко съдебни заседания, разпити на свидетели и нова счетоводна експертиза, магистратите го намериха за виновен.

Според държавното обвинение Н.Н., като публичен изпълнител, е прекратил изпълнително дело срещу „Евро дринкс“ АД преди задължението по него да бъде погасено изцяло. Съдебно-счетоводната експертиза сочи, че са останали неплатени лихви в размер на 498 728 лева за здравноосигурителни вноски, за допълнително пенсионно осигуряване и данък общ доход. Това станало чрез извършени ръчни корекции в компютърната система на Агенцията за държавни вземания.

Достъп до системата имали само потребители с имена и пароли, какъвто е бил и подсъдимият. Само в негово отсъствие, поради болест или отпуск, е можело някой друг да ползва потребителското име и парола. По това време обаче Н.Н. е бил на работа. Само от 28 до 29 юли 2008 год. той е въвел в системата 10 ръчни обработвания. С тях намалявал задълженията на „Евро дринкс“ АД към държавата, без реално да има постъпили за това суми. На 1 август 2008 г. той прекратил изпълнителното дело, въпреки реално непогасените задължения на дружеството за лихви около половин милион лева, с манипулирано отразяване в деловодната система. Подсъдимият действал с цел да набави облага за дружеството-длъжник, нарушавайки своите служебни задълженията.