Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившата сладкарница "Феята" в столичния квартал "Яворов" ще бъде съборена след 3 месеца
Бившата сладкарница "Феята" в столичния квартал "Яворов" ще бъде съборена след 3 месеца

Собствениците: Няма да правим билдинг, външно новата сграда ще напомня на старата сладкарница

Бившата сладкарница “Феята” до бул. “Цариградско шосе” в София ще бъде съборена. Намеренията са на мястото на останките от сградата да бъде вдигната нова. Засега се обсъжда тя да е с офиси и ресторант и да се доближава като визия до старата “Фея”.

Сградата не е паметник на културата. Собственикът е решил да я премахне, което не е забранено от закона. За имота няма искане за нов подробен устройствен план, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Процедурата по премахване не се съгласува с направление “Архитектура и градоустройство” (НАГ), а от район “Средец”. Преди да започне събарянето, оттам трябва да одобрят плановете за безопасност и здраве и за управление на строителните отпадъци.

Според “Софинвест”, с която собственикът на имота има договор за събарянето, то ще се случи най-рано след 3 месеца.

Сградата на някогашната сладкарница е била приватизирана през 1998 г. Сега собственик на имота е “Българска холдингова компания”. Според устройствените параметри там се разрешава до 3-етажно строителство, колкото е височината и на останките от “Феята”.

“Поводът за събарянето е, че от НАГ ни казаха, че сградата трябва да се премахне и ако не го направим ние, ще го направят те. Сградата е строена през 50-те години на миналия век. Неведнъж сме правили укрепвания и реконструкции. Искахме да я запазим и възстановим в автентичния ѝ вид

В никакъв случай няма да правим от типичните напоследък офис билдинги. За съжаление заради шума и замърсяването от бул. “Цариградско шосе” вече е невъзможно да има такива открити площи, каквито бяха автентичните пространства на “Феята”. Въпреки реконструкциите и укрепването, не считаме, че можем да използваме старата сграда. Ще се опитаме поне външно новата сграда, ако се изгражда такава, да напомня на онази “Фея” от детските ни спомени, но ще са нужни сериозни шумоизолиращи стъклени прегради”, обясни пред “24 часа” Хараламби Анчев, който е в управата на дружеството, собственик на имота.ь