Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Керемдчиев КАДЪР: NOVA
Милен Керемдчиев КАДЪР: NOVA

"За първи път от 2012 г. насам България и Китай имат общи стратегически интереси", коментира пред NOVA  дипломатът Милен Керемдчиев.

„От 2012 г. Китай измести инвестиционния си фокус от Западна Европа към Източна. За съжаление България беше последният вагон на влака, в който се бяхме качили всички”.

Така Милен Керемдчиев, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи, коментира срещата „16+1”, чийто домакин беше София.

„За първи път от 2012 г. насам България и Китай имат общи стратегически интереси. Китай наистина иска да насити с инфраструктурни проекти и да инвестира в региона. Тяхната идея е през гръцките пристанища да може с добра инфраструктурна свързаност китайските стоки да достигнат по-бързо в Европа”, коментира Керемдчиев.

Според него, ако нашата страна си изиграе правилно картите, ще влезем в полезрението на големите китайски инвеститори.

„Най-големите китайски инвестиции в ЕС са влезли във Великобритания. Следват Германия, Италия и Франция. От източноевропейските държави най-големи инвестиции са влезли в Унгария. Според различните данни у нас са влезли между 130 и 200 милиона долара за последните 20 години”, поясни Керемдчиев.

„На един китайски инвеститор му трябва между 6 и 18 месеца да осъществи своите инвестиционни намерения. Това за европейските стандарти е дълъг период от време. Много е възможно да видим реално влизане на конкретни проекти едва след година и половина”, поясни бившият зам.-министър на външните работи.

Относно АЕЦ „Белене” той е на мнение, че Китай ще участва от гледна точка на финансирането, а технологията ще бъде европейска.