Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на входа на Южния парк при бул. “Гоце Делчев”.  СНИМКА: ГЕОРГИ АЛЕКСИЕВ
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на входа на Южния парк при бул. “Гоце Делчев”. СНИМКА: ГЕОРГИ АЛЕКСИЕВ

Ремонти за 24 млн. лв. в 15 паркове и градини в София

Възстановяват розариума в Борисовата градина, ще има и фонтан

Разширяват спортната зона в парка “Заимов”, слагат и шезлонги за отдих

Тази и следващата година в София ще бъдат ремонтирани 15 парка и градини. Сред тях са най-големите и посещавани паркове в столицата - Южният, Западният и Северният, както и Борисовата градина. Освен това район “Младост” ще се сдобие с нов парк - “Въртопо”, а парк “Възраждане” ще се разшири, като там се планира да има миниаквапарк. В обновяването на паркове и градини, както и в нови детски площадки Столичната община ще инвестира 24 млн. лв.

“Хората

забелязват

повече

ремонтите на

транспортната

инфраструктура,

но всъщност изпълняваме изключително мащабна програма за реконструкция и изграждане на нови паркове и градини. Това е важна част от програмата за подобряване на качеството на въздуха. Инвестираме в проекти, които пряко засягат живота на хората в кварталите”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на входа на Южния парк при бул. “Гоце Делчев”.

Това е последният необновен вход от общо четирите на Южния парк.

Освен него там ще се подменят настилките на 27 дка алеи около кучешката градина и голямата поляна, на която се правят събития. Любопитното е, че за гранитната настилка ще се ползват здравите плочи от площада пред НДК, който беше обновен миналата година. Там ще се поставят нови пейки, кошчета, чешма, над 100 нови осветителни тела, ще се възстанови водното огледало и ще се монтира видеонаблюдение.

Ремонтът трябва да приключи през септември и струва 2 млн. лв.

“В момента се работи на 6 обекта. Вече започна мащабната реконструкция на Западния парк. Стартира и първият етап от изграждането на парк “Въртопо” - това е 8 дка нов парк в район “Младост”. Обновяваме градините “Кристал”, “Климент Охридски” и тази в “Княжево”. Предстои да започнат ремонти на още 9 обекта - сред тях са градината при храма “Св. Седмочисленици”, парковете “Заимов”, “Дружба” и Северният. Освен това

инвестираме

5 млн. лв. в нови

детски площадки

във всички

райони

на София”, каза Фандъкова.

Тя подчерта, че 80% от детските площадки в паркове и градини са обновени, а до края на 2019 г. трябва да са 100%.

За първия етап на новия парк на “Младост” - “Въртопо”, са отпуснати 600 000 лв. Проектът включва изграждане на алеи, осветление, детска площадка, стрийт фитнес и парково обзавеждане.

Възстановяване на езерото, сухия фонтан и цветната изложба пък са част от дейностите, които ще се правят в Западния парк.

Проектът за ремонта на Западния парк
Проектът за ремонта на Западния парк
Мащабният ремонт е за над 10 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма “Региони в растеж”. Дейностите, които вече стартираха, трябва да приключат догодина. Там ще се полага нова настилка от гранитни плочи и павета, ще има и опесъчени алеи. Ще има нови детска площадка, пейки, кошчета, велосипедни стендове и видеонаблюдение. Новото осветление на Западния парк ще е енергоспестяващо и ще се регулира автоматично.

В Борисовата градина пък ще се възстанови розариумът, създаден през 20-те години на миналия век. В центъра му ще има и фонтан. Ремонтът, който ще струва около 780 000 лв., ще включва и нова настилка на алеите около Патешкото езеро, детската площадка и Рибното езеро.

Розариумът в Борисовата градина в столицата предстои да бъде възстановен.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Розариумът в Борисовата градина в столицата предстои да бъде възстановен. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дейностите в парк “Заимов” пък включват необновените до момента части на градината. Там ще има нова детска площадка с растителен лабиринт, розариум и площадка за обучение на кучета.

 Планира се разширение на спортната зона на парка с нови уреди и зона за игри с топка. Проектът предвижда да се обособят места за отдих с шезлонги, стойки за хамаци, пикник зони с маси и пейки и кътове за игра на шах. Там също ще се подменя осветлението, ще се поставят нови пейки и ще се ремонтира входът от бул. “Я. Сакъзов”. Цъфтящ жив плет ще има по северната и източната граница на парка. Проектът е за над 1,8 млн. лв.

В парка “Заимов” ще се разшири спортната зона и ще се оформят места за пикник.
В парка “Заимов” ще се разшири спортната зона и ще се оформят места за пикник.

Ремонтът на градината на колелото на трамвай №5 в “Княжево” включва ново осветление, настилки, детска площадка, поливна система, озеленяване и парково обзавеждане.

Нова детска площадка, настилки, озеленяване и парково обзавеждане пък включват дейностите в градината на ул. “Черковна”.

Пускане на

първата система

за споделено

ползване на

електрически

велосипеди

в София пък обсъди в четвъртък председателският съвет на СОС. Идеята е общината да стартира новата услуга чрез програма “Зелена София” в партньорство с други организации.

Велосипедна станция ще бъде поставена пред Националния исторически музей. Целта на проекта е да стимулира столичани към по-екологични начини на придвижване и да се намали трафикът на коли към планината Витоша.

Резервацията на електрическите велосипеди ще става през специално приложение. СОС ще разгледа предложението следващата седмица.

Съвет от Фандъкова: Преди

да купите жилище, проверете

дали има канализация

“Категоричното ми мнение е, че със закон трябва да се забрани строителството в рамките на града с изгребни ями без изградена канализация. В последните години изградихме 200 км водопровод и канализация – за сравнение, толкова е дължината на магистрала “Струма”. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

“Все още е възможно да се строи с изгребни ями. Моля всички граждани, които си купуват жилища, да проверяват внимателно това, защото впоследствие при проливни дъждове липсата на канализация се оказва проблем. Подобна възможност трябва да се забрани”, смята Фандъкова.

Тя обясни, че проектите за изграждане на канализация, са едни от най-тежките и това е “инвестиция, която не се вижда, защото е под земята, но когато я няма, се усеща”. Тази година се изграждат 50 км ВиК мрежа.

Ремонтът на бул. “В. Левски” от ул. “Граф Игнатиев” до ректората на Софийския университет ще приключи в началото на август, след това ще продължим в участъка до Паметника на Васил Левски, каза Фандъкова.

Тя обясни, че общината има готовност да преасфалтира и бул. “България”. Не може да блокираме града, затова ще преценим кога да започне ремонтът, добави Фандъкова.

“По отношение на каруците моята позиция е, че трябва да бъдат забранени на територията на целия град. Затова ще се нуждаем от активен контрол от КАТ”, каза кметът. По темата работи работна група, която вече е на финала и предстои да започнат дебатите в общинския съвет.