Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бесните от историческата изцепка избиратели насочиха гнева си към политиците, които също пътуват уверено към дъното

Слънцето красиво залязваше, обагряйки в оранжево планинския връх в далечината. Птичките допяваха последните си трели, цялата природа се готвеше за сън в италианската провинция Южен Тирол. Красивата гледка и вселенското спокойствие изпълниха душата на Ангела Меркел.

Желязната лейди на германската политика нямаше почти никакви поводи за притеснение. Правителството й си вършешеше добре работата, а целият народ поне за известно време се готвеше да изостави вечните претенции за по-високи заплати и по-ниски данъци, залисвайки се по предстоящия мондиал. Точно футболните въпроси накараха Меркел да напусне канцлерството си и да посети красивия италиански курорт, където националният отбор се готвеше за световното.

Хитрите пиари на канцлерката й бяха подшушнали, че няма да е никак зле да отиде на гости на отбора, да си

направи няколко селфита с играчите,

да прегърне треньора и така да спечели допълнителни червени точки за пред обществото. В онзи момент Бундестимът беше генератор на обществено одобрение. Нацията предвкусваше поредния марш на германския ботуш на руска територия. Поданиците на Ангела очакваха с нетърпение зрелищните битки, мощните атаки по фланга и накрая втора поредна световна титла след триумфа на световното в Бразилия преди 4 години.

Работливите пчелички около канцлерката се бяха подготвили да извлекат максимума от срещата й с обичаните от всички футболисти. Тя поседя на една маса със звездите на отбора и им разказа собствените си впечатления от Русия.

"Тричасовото посещение на Меркел беше много открито и полезно за отбора. Тя разказа на момчетата интересни истории и им пожела успех. Това беше една зареждаща визита", опита да извлече максимум полза и президентът на Германския футболен съюз Райнхард Гринсдел.

Месец след прегръдките и целувките в Южен Тирол фрау Меркел не ще и да чуе за футбол. Бундестимът се срина като германската армия край Сталинград. Историческият провал на световното потопи под вода играчи, треньори и всички други официални лица от немската циркова, пардон, футболна трупа в Русия.

Бундестимът дойде със самочувствието на актуален световен шампион, събрал в себе си изключителни звезди с много опит зад гърба си.

Нищо не можеше

да се провали,

разправяха глашатаите на отбора. Точно както навремето строителите на "Титаник" се хвалели, че са построили кораб, който на практика не може да потъне.

"Титаник" сега си почива на океанското дъно, накъдето се е запътила и продънената германска гемия. Удавниците обаче повлякоха със себе си и всички хитри политици, които доскоро се готвеха да си пришият на ревера бляскавите успехи на немския футбол.

Те не дойдоха и

суровата реалност угаси емоциите

на германската нация. Тихо и пусто е в баровете и ресторантите на големите градове. Местните телевизии отчитат сериозен отлив на интереса към случващото се по руските терени. Да, зрителите гледат мачовете, но за рекорди в рейтинга и дума не може да става.

Рекламодателите също са в шок. Те платиха прескъпо техните бири да се леят по чашите на полувремето на мачовете на Бундестима.

Само че националите вече са си у дома, а похарчените милиони за рекламно време въобще няма да имат очаквания ефект. Отнесоха го дори китайците, които произвеждаха контейнери с екипи на германския национален отбор. Днес тази стока не се продава добре и фалшивата продукция залежава по складовете.

Няма да е пресилено да се каже, че провалът на Германия още в груповата фаза на световното удари дори уж непоклатимата управляваща коалиция. Сега германските избиратели няма какво да очакват с нетърпение по телевизията, не се вълнуват от анализите на спортните коментатори,

не са им смешни дори изцепките на великия Марадона

Сега, когато любимият им отбор вече не участва на мондиала, те имат достатъчно време и енергия да се съсредоточат върху политическите проблеми в страната.

Защото те не са никак малко и някак много неподходящо съвпаднаха с безобразната изцепка на момчетата на треньора Йоахим Льов.

Успоредно с идиотските изяви на Мюлер, Йозил и компания, в тяхната родина се разрази страхотна политическа драма. Вътрешният министър и партньор на Меркел в управляващата коалиция Хорст Зеехофер заплаши да излезе от властта, ако не бъдат приети мерките му за справяне с миграцията. В крайна сметка хер Зеехофер има съвсем простички идеи - страната му да затвори границите си за стотиците хиляди африканци и азиатци, които са убедени, че именно Германия е длъжна да им осигури по-добър живот, и са готови на всичко, за да се доберат до обетованата земя.

В същото време Ангела Меркел продължава да настоява, че ЕС трябва да демонстрира единство по въпросите на бежанската криза и че бягащите от ужаса хора не бива да бъдат третирани като добитък

Двете страни в спора в началото демонстрираха

впечатляваща неотстъпчивост

по най-спорните теми. А в това време футболните национали се проваляха с гръм и трясък. И ето че малко след грандиозната издънка в мача срещу Южна Корея Меркел и партньорите й за първи път допуснаха в политическите си теми варианта за падане на правителството и предсрочни избори.

Явно му дойде в повече на германския избирател футболисти и политици да се дънят така зрелищно. Социологическите агенции отбелязват нов спад в рейтинга на Ангела Меркел - процес, който стартира още през април тази година. Тогава само 57 процента от избирателите вярваха, че канцлерът е добро решение за бъдещето на страната. Да не говорим какви са настроенията на обществото към футболния отбор. Социолозите дори нямат смелост да попитат средностатистическия германец какво му е отношението към треньора Йоахим Льов и неговите избраници, които постигнаха

нещо невиждано

от 1938 г.

когато за последен път Бундестимът отпада в груповата фаза на световното. Феновете искат да видят търкалящи се глави в коша под гилотината.

Най-лесно е да бъде махнат треньорът. Което няма да се случи, ако се съди по публикациите на немската преса. Самият Льов призова обществото да насочи гнева си към него и да бъдат пощадени играчите. Това не изглежда чак толкова благородно изказване на фона на всичко, което свърши селекционерът за благото на държавния тим. Още в края на сезона в Европа се видя, че някои от немските национали не са в доба физическа и психическа форма. Само че Льов предпочете да заложи на старите кучета, вместо да рискува с играчи, които нямат опит с националната фланелка. И това му решение се оказа фатално за амбициите на Германия.

Защото именно

старите пушки издъниха нещата

Най-спънати изглеждаха Йозил, Мюлер и Кедира, от които се очакваше да носят на гръб германския тим. Нищо чудно, че бившият страж Оливер Кан открито напсува именно най-опитните в отбора.

"Кедира и Йозил се представиха отчайващо. Треньорът ги извади от състава за втория мач, за да преосмислят поведението си и да се концентрират за решителния сблъсък с Южна Корея. За съжаление това не помогна и отпадането ни беше логичният завършек на

поредица

от грешки,

които бяха направени в отбора. Сега е важно да се избере най-правилният път за излизане от кризата. Лично аз съм на мнение, че най-важната мярка е свързана с повишаване на нивото в Бундеслигата. Нашето първенство не може да се мери с Примера дивисион или английската Висша лига. Имам чувството, че отстъпваме дори на френската Лига 1", посочи част от проблемите легендарният вратар. Неговите колеги са убедени, че треньорът Льов не е успял да извърши подмладяването, за което самият той толкова много говореше. На хоризонта не се задават талантливите младоци, които да заменят старите кучета. Да, Джошуа Кимих се справи що-годе добре, но само една птичка пролет не прави.

Какъв пакет от мерки набелязват в момента босовете на германския футбол , с които да вдигнат тима от пепелта, четете в хартиеното издание

Още по темата:

Меркел: След тежки преговори смятам, че намерихме добър компромис

Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер