Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Те може и да решат да се обърнат срещу своите господари.

Изкуственият интелект вече навлезе и във войната. Наричат ги "роботи убийци". На тях за разлика от дроновете не им трябва човек с дистанционно, който им казва какво да правят. Решават го сами и са по-страшни от всякога.

Техните способности са толкова страшни, че накараха правителствата на много страни, а и техните народи да скочат и гръмко да се обявят против използването на изкуствен интелект във войната.

Един от роботите за автоматични убийства, за който става дума, е SGR-A1 - оръжеен пистолет, разработен съвместно от Samsung Techwin (сега наречен Hanwha Techwin) и Корейския университет.

SGR-A1 прилича на огромна камера за наблюдение с изключение на това, че разполага с картечен пистолет с висока мощност, който автоматично може да се прицели и да убие всяка цел, която представлява заплаха или интерес.

Той вече се използва в Израел и Южна Корея , които са инсталирали по няколко от тези андроиди в своите най-опасни зони. Южнокорейците обаче твърдят, че машината не работи в пълния си капацитет, който й позволява сама да реши дали да убие някого. Вместо това се разхожда по границата в полуавтоматичен режим, при който открива цели, но се допитва до хората дали да стреля срещу тях. А тези по границите на Израел са още по-напреднали - те могат да засичат и самостоятелно да свалят ракети, летящи съм страната.

Разработването на подобни технологии може и да сложи край на армиите от хора и да намали човешките жертви по време на война. Но не е абсолютно сигурно, че точно това ще се случи. Тези андроиди може да бъдат изпратени срещу хора или пък да решат, че битката, която водят, е ненужна и да сметнат за доста по-логично да си извоюват независимост.

На тези роботи не може да се разчита, защото на учените им е пределно ясно, че получили възможността да мислят, изкуствените интелекти сами вземат решението на чия страна да застанат.

Така през 2011 година Иран хваща супернапреднал дрон на САЩ, който обикаля територията му. Войската не го унищожава, а вместо това използва своите технологии да го заблуди, че е на приятелска територия, и го приканва да кацне. Този случай показва, че попаднали на бойното поле, военните роботи могат да бъдат хакнати като всеки компютър и да бъдат обърнати срещу своята страна.

Просто си представете армия, която изведнъж тръгва срещу собствените си господари. А докато съвременната война се води в интернет пространството, то за роботите отново има място в нея.

За никого не е тайна, че Русия използва изкуствен интелект в пропагандата си в мрежата, а също така и за да хакне изборите в САЩ и да даде властта в ръцете на Доналд Тръмп.

Използва ги и в референдума за Брекзит. Дни преди да се реши ще остане ли Великобритания в ЕС, или не, повече от 150 000 руски ботове, които преди това работеха върху туитове, свързани с войната в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, внезапно започнаха да разпалват дебатите, насърчаващи Обединеното кралство да напусне ЕС.

Изкуствените интелекти изпратиха около 45 000 туита в двата дни на референдума, а броят им спадна на нула след неговия край.

Русия използва тези ботове и за да накара туитър да блокира акаунтите на журналистите, чиито уста иска да затвори.

Всеки път, в който руското правителство открие статия за съществуването на тази технология, то намира туитър страницата на автора и кара ботовете си масово да го следват, докато сайтът не го блокира поради подозренията си, че дори тази страница е управлявана от робот.

Най-лошото е, че Русия сериозно се е подобрила в своята ботигра. Напоследък вместо ботове руснаците започват да използват киборги, които се управляват съвместно от хора и роботи.