Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2009 г. е помилван, през 2013 г. взривява портала, сега изчезва с хеликоптер, направо кацнал в двора

За трети пореден път френският гангстер Редоан Фаид успява да се измъкне от 20-годишна присъда. Първия път – през 2009 г., той официално е помилван, но няколко години по-късно отново е арестуван за въоръжен грабеж, при който е убита полицайка.

Избягва през 2013 г., като взима четирима надзиратели за заложници и взривява портала. Няколко месеца по-късно е арестуван в хотелска стая. Преди дни обаче отново се спаси, като се измъкна по изключително зрелищен начин – с хеликоптер, който кацна директно в двора на затвора.

“Бягство от затвора” за повечето хора е просто сериал, но не и за френския, престъпник Редоан Фаид, който успя

да се измъкне иззад решетките за трети пореден път

46-годишният Фаид отдавна е известен не само в престъпните среди и въпреки че е смятан за един от най-големите гангстери във Франция отдавна има много почитатели и сред цивилното население.

Редоан, който е с алжирски корени, обича славата и сякаш нарочно привлича внимание. Животът му е по-интересен от филм и скоро може и да се превърне в такъв.

Преди дни името му обиколи световните медии с уникалното постижение да се измъкне от строго охраняван затвор в Рео - близо до Париж - с хеликоптер, който директно кацна в двора. Хора на Фаид откриват стрелба и пускат димни гранати, за да отклонят вниманието на надзирателите.

В същото време друг разрязва с флекс мрежите и преградите, за да отвори път до стаята за свиждания, където точно в този момент е Фаид за среща с брат си. Редоан успява да се качи и да отлети под бурните викове на другите затворници. Всичко се случва за по-малко от десет минути, явно идеално организирано и планирано от месеци.

По-късно полицията съобщи, че е открила хеликоптера опожарен близо до Париж. След като слиза от него, беглецът продължава с бяло рено, което е намерено изоставено на паркинг пред голям търговски център. Това засега е последната следа от Редоан.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе определи бягството като "невиждано"

и разкри, че почти три хиляди полицаи участват в издирването му. Тя допълни, че още преди месец над затвора в близост до Париж са забелязани дронове и днес те се свързват именно с организирането на измъкването на Фаид.

Още през 1999 г. той е обявен за специалист по въоръжени грабежи с използване на експлозиви. Издирван е за няколко удара, сред които обир на банка и на брониран бус, пълен с пари. Осъден е на почти 20 години затвор. През 2009 г. обаче е предсрочно освободен.

Това е първото му излизане от затвора и единственото по официалния ред. Тогава той тържествено обещава да води примерен живот. Посвещава се на писането и скоро след това издава книга, в която подробно описва детството си и как то го е подтикнало към престъпления. Фаид израства в малък град на 50-тина километра от Париж.

Приятелите му са кварталните гамени и Редоан извършва първата си кражба едва на 6 години. И ако тогава става дума за задигане на лакомство от магазин,

на 12 вече е известен на местните полицаи.

В книгата си той разкрива в детайли различни свои удари, как ги е планирал и осъществил. Фаид гостува в много телевизионни предавания и говори открито за миналото си, за което привидно се покайва, прави премиери, среща се с фенове.

Всички са заблудени и Редоан се превръща в медийна звезда – определят го като изключително харизматичен, стилен, с перфектни обноски. Винаги е

с идеално

изгладени костюми,

говори любезно, усмихва се. Много пъти заявява в ефир, че всичките му желания за престъпни дейности вече "не просто са заспали, но завинаги са умрели". Романът му бързо се превръща в бестселър във Франция. По него “Канал Плюс” прави успешен документален филм.

Самият Фаид признава, че е луд почитател на гангстерските ленти. Любимите му са “Белязаният” с Ал Пачино и “Жега” на Майкъл Ман. Фаид разкрива в книгата си, че като малък се е колебаел дали иска да бъде ченгето или престъпникът и вярва, че животът го е тласнал към това да бъде второто. Признава и че е гледал някои от филмите на Пачино стотици пъти и знае репликите наизуст.

Но явно да гледа престъпници само на кино не е достатъчно вълнуващо за Фаид, защото през 2011 г. той

организира мащабен удар срещу бронирана кола

на Националната банка близо до град Арас. Целта е обир на 10 милиона евро. По време на грабежа е убита 26-годишната полицайка Орели Фуке. Редоан е издирван в продължение на шест месеца. Когато накрая е арестуван в предградие на Лил, получава присъда от 25 години.

През 2013 г. той успява да се измъкне от затвора Секден в Лил отново по много зрелищен начин. Тогава той да взима петима надзиратели за заложници и им казва: "Не правете глупости! Не си заслужава

да умрете заради заплата 1500 евро

на месец."

След това използва експлозиви, за да взриви няколко врати по пътя си, включително и тази на централния вход. После се качва на кола, която го чака, като взима със себе си само един заложник, а освобождава другите. След около пет километра южно от Лил той освобождава и последния заложник и опожарява автомобила.

Полицията официално го обявява за най-издирвания престъпник във Франция. Успяват да го арестуват след месец и половина в хотел при мащабна акция с участието на над 60 полицаи.

Славата на Редоан е толкова голяма, че продуценти от Холивуд са проявили интерес да направят филм за живота му. В социалните мрежи вече дори са измислили и заглавие – “Кралят на бягството”.

Това може би ще е истинското постижение на Фаид, когото издателят му определя като човек, който извършва престъпления не заради парите, а за да се почувства като в някой от любимите си филми.