Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев, шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясняват какво се е случило с класирането.
Шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев, шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясняват какво се е случило с класирането.

-  ТУ “Електронни системи” сложено вместо на 4-о на 28-о място, още три сгрешени

- Не е ясно колко са разплаканите деца, но поне 20 няма да са в желаното училище

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници вчера. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 училища.

Вместо

математиката

от външното

оценяване да се

утрои, тя е била

взета един път

Така елитното Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет изведнъж се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на реалните 419 точки.

Грешки има при изчисляване на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, след като в 10 часа класирането беше качено на сайта на министерството на образованието, около час по-късно беше свалено, за да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обяви пред медиите сбърканото класиране. После то пак бе качено, този път обаче без столичните училища. А в 14,30 медиите бяха свикани наново, за да се обясни какво се е случило.

Не е ясно колко деца са били разплакани, след като

първо са видели,

че влизат,

а следобед това се е оказало невярно. Според Кастрева само за 20 деца ще има промяна в училището спрямо първоначално обявеното на сайта. При останалите потърпевши щяло да има промени предимно в паралелките.

“Тепърва ще установим какво точно се е случило. Ще направим проверка и ще има наказани”, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. След като обявявиха подробности от класирането, той участва в образователна конференция в парламента.

Разкриването

на гафа тръгва

от родители

Искам да изкажа своята благодарност към родителите на София, които са отговорни, бдителни и граждански активни, каза Кастрева. Тя благодари и на МОН, откъдето регионалното управление получило изкючителна институционална подкрепа.

Увери, че балообразуването е един от най-проверяваните елементи - прави се от комисията за контролно сверяване, след като преди това е работила друга комисия - тази за информационно осигуряване.

Алгоритъмът се въвежда от 4-ма души, след това се проверява лично от мен, каза шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев. Факт е, че има техническа грешка. Класирането обаче е резултат на индивидуални резултати, каза и зам.-министър Таня Михайлова. Според нея няма излъгани или ощетени.

Софийската математическа гимназия отново е лидерът по успех на изпитите след 7-и клас

.

Учениците, подали заявления за участие в първи етап на класиране, са 8896. 34% от тях са го направили по интернет.

Двойно повече са

кандидатите

от страната за

училище в София

спрямо миналата година. Тогава са били 306, а тази - 621.

Най-желаните паралелки са с профил “Чужди езици” (английски и испански език) в 22-о средно училище “Г. С. Раковски”, както и с испански и английски в 164-а испанска гимназия.

От професионалните гимназии най-желаните класове са “Банково дело” и английски език в Националната търговско-банкова гимназия, специалност “Електронна търговия” и английски език в същото училище, и “Системно програмиране” и английски в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

В София засега са закрити 15 профилирани и 16 професионални паралелки.

Класираните ученици са 8256, некласирани - 640. Свободните места за следващия етап са 729.

ТУЕС: Надяваме се, че не е целенасочено срещу нас и репутацията ни

“Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет в София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на IT индустрията в страната ни”. Това се казва в становище на гимназията, разпространено до медиите. Оттам обясниха, че балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по български език и литература от национално външно оценяване, 3 пъти оценката по математика от НВО, оценката по математика от удостоверението за завършен седми клас и оценката по физика от удостоверението за завършен 7-и клас. (24часа)

В страната първи са езиковите

и математическите училища

Езиковите и математическите гимназии са лидери по успех в цялата страна.

Максималният и минималният бал за пловдивските гимназии е като миналогодишният. Най-високият е в Английската - 495 за момиче за паралелка с английски. 1221 деца от Пловдивския регион са аут от първото класиране. 238 от тях са посочили по 1-2 желания и балът не им е стигнал. Други 938 пък изобщо не са подали заявления по различни причини. ЕГ “Иван Вазов”, популярна като Руската, ЕГ “Пловдив” - Английската, и Хуманитарната са в топ 3 на най-желаните училища от децата.

Природо-математическата и езиковата гимназии във Велико Търново традиционно приемат с най-високи балове. Ученикът с най-висок бал - 495,5 т. е пожелал

да учи

математика

с немски език

в ПМГ

Също елитното училище е предпочел следващият по бал - с 468,5 т.Той ще учи софтуерни и хардуерни науки.458,5 е най-високият бал за профилираните чуждоезикови паралелки в езикова гимназия.

За поредна година варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” е училището, в което се влиза с най-висок бал. Тази година това са рекордните 497 точки за паралелка информатика с английски език. Втора по успех е отново паралелка на математическата гизмания - информатика с немски език и с бал 494.

Първенец след 1-ото класиране при училищата в Ловешко е Гимназията за изучаване на чужди езици в областния град. Това е и най-предпочитаното от седмокласниците училище. Балът за паралелките с немски език е 457, толкова е и за обучението с английски.

На второ място по бал е математическа гимназия в Ловеч - 453, следвана от троянското училище “Васил Левски” - 434.

В Кюстендилска област с най-висок бал - 460, са приети ученици в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Следват Средно училище “Св. Паисий Хилендарски” - Дупница, и ПМГ “Проф. Емануил Иванов” - Кюстендил. Най-ниският минимален бал е в Средно училище “Христо Ботев” - Бобов дол - 30 точки.

Езикова гимназия “Брехт” и математическа гимназия “К. Величков” от профилираните учебни заведения в Пазарджик са с най-много кандидати и с попълнени места от завършилите 7-и клас ученици да учат в тях. Най-висок бал за прием отчитат в ЕГ “Б. Брехт” - 450.

1735 ученици от подалите заявления 1779 да учат в гимназиите в Плевен са се класирали на първия етап. Сред тях 106-има са от други области.

При максимален бал 500

първа е

Математи-

ческата

гимназия

в Плевен,

където е постигнат бал 488, следва Езиковата гимназия с 471, трета е “Иван Вазов” (452).

Езиковата гимназия “Христо Ботев” традиционно е училището в Кърджали, към което завършилите 7-и клас проявяват най-голям интерес. Максималният бал за прием в школото тази година е 458,5, а минималният - 273,5.

На първо място в Монтана са се класирали седмокласниците, които ще изучават чужди езици в профилираната гимназия с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”, следвани от тези, които ще изучават програмиране в природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”.

С най-висок максимален бал в Смолян е ППМГ “Васил Левски” с 467 за приема на първо класиране. Втора е Езикова гимназия “Иван Вазов” - 465. (24часа)