Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГОРЕЩО: Новата шефка на БНТ Вяра Анкова ще трябва сериозно да разрови практиките, опарили данъкоплатците през последните години.
ГОРЕЩО: Новата шефка на БНТ Вяра Анкова ще трябва сериозно да разрови практиките, опарили данъкоплатците през последните години.

ШЕФЪТ на автопарка Николай Манолов е източвал средства от БНТ години наред.
Това е установила вътрешна проверка, изготвен от бившия финансов директор Димитър Чапанов, научи "168 часа" от източници от телевизията.
По думите им става въпрос за практики, ощетявали държавната медия, а съответно и данъкоплатците, години наред. Проверката е установил, че се отчитало изразходвано гориво за коли, които нямат необходимия навъртян километраж! "Къде е отишло?!", питат се запознати с документа.
За някои от тях
 

това не е тайна

"Когато се провери документацията, става ясно, че на един шофьор се водят 2, понякога и 3 коли. За всяка от тези коли се изписва гориво. Естествено, шофьорът, докато кара едната, не може да кара и другата. Но после, когато се отчита изразходваното гориво, се оказва, че и втората кола някак е била карана от този шофьор и горивото е отишло...", разказват претендиращи за запознати със ситуацията.
"168 часа" помоли за коментар бившия вече ръководител на автосервиза в БНТ Денчо Денев.
"Проверката на Чапанов е истина! Аз съм един от хората, които подадоха първи сигнали за тези безобразия и
 

успяхме да прекратим

част от практиките на Манолов", сподели Денев.
Той разказа, че на все още директора на автопарка в БНТ Николай Манолов са се водели доскоро 4 коли.
"Манолов вземаше едната, ходеше си до морето, до Пампорово... Всичкото това си го пишеше като командировки. Той затова и отпуск не беше ползвал доста дълго време. Като изхарчи горивото на едната, хващаше другата, но є пишеше километраж из София. Така се засякоха нещата. Тогава се намеси бившият изпълнителен директор на БНТ Гешаков и спряхме на Николай Манолов 3 от автомобилите,
 

оставихме му само една

Той толкова ме намрази, искаше да ме уволнява, но не се получи. Сам си напуснах после", припомня си бившият ръководител на автосервиза в БНТ.
Допълва, че още куп "безобразия" на Николай Манолов са ставали пред очите на всички в БНТ, а скоро ще станат достояние и на обществото. "Част от колите на БНТ се ползваха от семейството на шефа! Брат му, децата му висяха постоянно в сервиза", разказва Денчо Денев.
Проверката установил и големи недоразумения при бракуваните части. "Големи далавери ставаха там. Купуваха се огромни количества части за коли, които скоро след това бяха бракувани. Съответно и тези части бяха бракувани. Имаше неща, които се бракуваха по няколко пъти", обяснява бившият шеф на сервиза Денчо Денев.
Други служители на автопарка допълват, че до т. г. бюджетът на сервиза е
 

бил тотално раздут

"Нередностите, които бившият финансов директор Чапанов установи, са много. БНТ имаше най-големия автопарк в страната - 276 автомобила. Може би само МВР има повече. През лятото Чапанов събра служителите на автопарка начело с шефа Николай Манов. Директно заяви, че се харчат много пари, които никой не знае къде отиват. По думите му за издръжката на автопарка са необходими не повече от 300 хил. лв. на година, а до 2010 г. са се харчели по около 1 милион лева", разказват присъствали на срещата.

Атанас Кацарчев, и.д. финансов директор на БНТ: Няма как да го уволним

Случвалото се в "Автотранспорт - БНТ" ни е добре познато. Знаем и резултатите от проверката на предишния финансов директор. За да сме точни, трябва да кажем, че това не е одит, Чапанов не е имал право да прави одит. Но документът, така или иначе, е достатъчно фрапиращ. Надписването на горива, бракуваните части, облагодетелстването на роднини са само малка част. В момента тече сериозна проверка, имахме и заседание на новия управителен съвет. Но не е вярно, че не уволняваме Манолов, защото му предстояло да се пенсионира догодина. Просто няма как да го уволним! Това е трябвало да направи предишното ръководство, когато са констатирали нарушенията. Но вместо да бъде отстранен, Николай Манолов е бил само наказан. Така е изтекъл 6-месечният срок, в който той е можело да бъде отстранен. В момента ние не можем да го уволним за нещо, заради което е преценено, че трябва само да бъде наказан. Ако течащата проверка установи нови нарушения, можем да мислим по въпроса. Ако не - сме с вързани ръце.

Банкети за всяко звено 

ОКАЗВА СЕ, че банкетите са доста сериозен момент от житието на БНТ.
В телевизията имало специален фонд по синдикална линия - СБКО, който набира средства, включително и за такива мероприятия. Всяко звено в телевизията имало право на средства за собствен банкет, разкриват запознати. От "Автотранспорт - БНТ" допълват, че при тях банкетите са с особен статут. Освен описаното в жалбата на Светломир Стоянов "финансово ограбване" на размер от премията с обяснението, че е за банкет, в името на банкета служителите се прощавали и с командировъчните си. "Шефът прибираше парите от командировъчните с мотива, че трябват за банкет", разказват служители. Това също е обект на разследване, допълват те.
 

Скандално: Служители още си точат от държавния бензин!

В МОМЕНТА в БНТ работят около 30 шофьори. Заплатите им варират около 600 лв.
Според някои от тях заплатата на шефа им Николай Манолов е малко над 1000 лв. Съпругата му е безработна. Дъщерята обаче е изучила в Холандия. Синът в момента е студент у нас. Карал Джип Чероки.
"Синът на Манолов кажи-речи всеки ден е в сервиза на БНТ. Вкарва джипа с предимство, когато си пожелае. А има заповед от времето на бившия финансов директор Чапанов, според която външни коли в сервиза след 17,00 часа не трябва да влизат", разказват запознати.
Допълват, че част от камерите в сервиза нарочно били обърнати към стената, за да не виждат нищо. На други места пък камерите изобщо били махнати.
"Димитър Чапанов навремето забрани вътре да се влиза с туби. Да де - ама нали някои хора така са свикнали да си точат от колонките...", разказват още свидетели.
"168 часа" се увери, че тази практика продължава и днес. Един от бензинджиите в БНТ спокойно внесе туба в сервиза, напълни я от бензинколонката с държавно гориво и я качи в личния си автомобил...

Жалба от служител: Директорът ми вземаше от премията!

УСПОРЕДНО с новината за одита "168 часа" научи, че и служители на автопарка се жалват от директора си Николай Манолов.
В една от жалбите, изпратено до новия генерален директор Вяра Анкова, изпълняващия длъжността финансов директор Атанас Кацарчев и Етичната комисия на "Сан Стефано" 29 се твърди, че шефът на автопарка е вземал от парите за премии на служителите си в продължение на десетина години.
"168 часа" разполага с копие от жалбата на служителя на "БНТ - Автотранспорт" Светломир Стоянов. 
"Г-н Манолов в рамките на десет години ме ощетява финансово, като взема трудовото ми възнаграждение. Привикваше ме в кабинета му да давам по 30 лв., 50 лв., 150 лв. Така варираха сумите под претекст, че са за банкет." - Това е написал в жалбата си до Етичната комисия, Вяра Анкова и Атанас Кацарчев служителят Стоянов. Допълнил е, че според него Николай Манолов е човек, "който накърнява престижа на БНТ."
Потърсихме за коментар Светломир Стоянов. Пред "168 часа" той заяви, че стои зад жалбата си, но не желае да прави повече коментари по нея, защото се страхува това да не му навреди.
"Аз съм сирак, отраснал съм по домовете. Преди десетина години тогавашният директор на БНТ Иван Попйорданов ме доведе на "Сан Стефано" 29. Не съм доносник, но телевизията ми е като роден дом и не искам името й да се петни. Надявам се хората, до които съм адресирал жалбата си, да вземат мерки", разказа емоционално Стоянов.