Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕМОНТ: Стойчев иска да промени първенството, давайки шанс на младите да тръгнат по пътя на Казийски. 
СНИМКА: MARCO TRABALZA
РЕМОНТ: Стойчев иска да промени първенството, давайки шанс на младите да тръгнат по пътя на Казийски. СНИМКА: MARCO TRABALZA

НОВИЯТ треньор на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев е поискал да бъде сменена формата на българското първенство, научи "168 часа".
Специалистът не одобрявал сегашната формула, която по никакъв начин не способствала за израстването на състезателите. В тазгодишното издание на Суперлигата бяха включени цели 12 отбора, като едва 4-5 успяват да поддържат някаква конкуренция. Бъдещите национали играят сносни мачове, кажи-речи, веднъж в месеца. За нивото на шампионата ни говори фактът, че заради Шампионската лига ЦСКА изигра два мача в два поредни дни и победи без проблеми - въпреки че в първия от тях игра с резервите...
"Има такава идея на Радостин Стойчев, но към момента е трудноприложима, най-вероятно
 

ще е от следващото издание

За да се вдигне нивото на родния шампионат, трябват пари. Да се ремонтират залите, да се привлекат чужденци. Но в момента кризата е стегнала здраво за гушите федерацията и отборите. Само ЦСКА, "Лукойл" и "Пирин" са добре финансово", сподели пред "168 часа" източник от БФВ.
Друго основно изискване на Стойчев е да бъде осигурен генерален спонсор за подготовката на националния тим. Тази година федерацията събра около 1 милион лева - общо за Световната лига и за Световното първенство. Бившият вече селекционер Силвано Пранди искаше и получи лагери в чужбина, участие в скъпи контролни турнири, но България не се класира за финалите на лигата и остана на 7-о място на мондиала. Затова сега от родната федерация признават, че осигуряването на нов солиден спонсор е трудна работа. В момента БФВ се чуди и как да намери спонсор дори за родния шампионат. Бюджетът на шампионата все още не е осигурен.
 

"Караме на резерви"

- обясни пред "168 часа" президентът на Националната волейболна лига Красимир Илиев.
От около 300 хил. лв. преди две години, бюджетът сега е около 200 хил. лв. За турнирите с награден фонд тенекиена купа от 5 лв. и банани и портокали "168 часа" вече е писал. Тази година няма да ги има, и двата турнира падат заради липсата на спонсори.
При това положение трудно се гради шампионат на високо ниво, за какъвто настоява Радостин Стойчев. Новият селекционер бил сюрпризиран и от още по-неприятна новина, разказаха пред "168 часа" запознати. В тазгодишното издание на лигата отборът на "Левски Волей" събра няколко от младежките национали и назначи за селекционер треньора им Николай Желязков. Желязков се спряга като евентуално българско попълнение в щаба на Стойчев (другият вариант е Пламен Константинов), а младоците в "Левски" са с немалък шанс за повиквателна в представителния тим.
 

Естествено, ако оцелеят

"В зала "Сиконко" в "Люлин" отопление няма. Как да се направи добра загрявка така? Не става! Половината играчи в момента са контузени", разказаха свидетели. Те коментират с усмивка друго искане на Радостин Стойчев - националите да пътуват винаги в първа класа на самолетите.
В същото време не липсват критици, които твърдят, че ако Стойчев е толкова загрижен за младите ни таланти, то да дава път за развитие поне на тези, които са при него в Тренто. Недоволството идва от факта, че новият селекционер държи като резерви в "Трентино" двамата ни млади национали - диагонала Цветан Соколов и посрещача Валентин Братоев. Според някои дори е по-добре двамата младоци да бъдат преотстъпени на тимове от Серия А2, за да играят. В А2 се състезава диганолът Николай Учиков. Той също е собственост на "Трентино", но бе отстъпен на "Падова". В момента тимът оглавява долната дивизия, а Николай е сред топреализаторите.
Според други за Стойчев са важни преди всичко резултатите и
 

той не би рискувал успеха

на Тренто дори в името на развитието на младите български национали.
"Когато един треньор е намерил успешната шестица, защо трябва да я променя? Пранди постоянно налагаше някакви нови волейболисти, на младите заложиха през последните години и федерациите на Полша и Русия. Резултатите не са за завиждане: Полша отпадна още в първата фаза на Световното първенство, Русия остана на 5-о място, а България - на 7-о", дават пример поддръжниците на новия селекционер.


Търси се нов главен мениджър

НАСТОЯЩИЯТ главен мениджър на националния тим Евгени Генчев най-вероятно ще бъде сменен, научи "168 часа".
Докато Силвано Пранди беше селекционер, Генчев работеше в тесни контакти с мениджърите на клубния му тим "Модена" - Еудженио Голини и Лука Нови. Така голяма част от националите се оказаха клиенти на споменатите мениджъри. Заговори се, че Генчев е настоявал и младият център на ЦСКА Теодор Тодоров да подпише с Нови. Преди време "168 часа" изпрати въпроси на Евгени Генчев и Пранди по тази тема, но отговор така и не бе получен. При обявяването на новината, че Стойчев ще е нов селекционер, членът на Управителния съвет на БФВ Ивайло Константинов сподели, че срещу Пранди вече имало опозиция. "Имаше някои забележки, едни имаха гласност, други се премълчаха по отношение на състава, по отношение на някои момчета, които по странен начин се появиха в националния отбор, а други отпаднаха по същия начин."



Подготовката пак във Варна

Волейболните национали ще прекарат пет месеца подготовка във Варна следващата година.
Това е желанието на Стойчев, въпреки че се очаква догодина да е готова и новата многофункционална спортна зала. Отборът ще тренира в морската столица за трите големи форуми догодина - Световната лига, Европейското първенство и евентуалната покана за Световната купа. По предварителен план тимът трябва да се събере във Варна на 1 май 2011 г.

Матей е "Мъж на годината"!

Звездата на националния отбор Матей Казийски стана "Мъж на годината".
При гласуването той изпревари убедително министрите Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев. Преди две години бившият капитан на националите Пламен Константинов също грабна отличието.

 

 

ЧАО: След Пранди и Генчев (вляво) си заминава.
ЧАО: След Пранди и Генчев (вляво) си заминава.